Balonarea după masă, semn al unei boli de stomac. Ce este sindromul de dumping și cât de grav este

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
sindromul de dumping - FOTO: Freepik@koldunova@kmpzzz@ipopba
sindromul de dumping - FOTO: Freepik@koldunova@kmpzzz@ipopba

Balonarea după masă este o afecțiune foarte frecventă. Majoritatea persoanelor se confruntă cu această situație. Numai că în anumite cazuri poate indica o boală de stomac.

Sindromul de dumping este o afecțiune în care alimentele, în special cele bogate în zahăr, trec prea repede din stomac în intestinul subțire după ce mâncați. Uneori numită și golire gastrică rapidă, sindromul de dumping apare cel mai adesea ca rezultat al intervențiilor chirurgicale la nivelul stomacului sau esofagului.

Majoritatea persoanelor cu sindrom de dumping dezvoltă semne și simptome, cum ar fi crampe abdominale și diaree, în decurs de 10 până la 30 de minute după masă. Alte persoane pot avea simptome la 1 până la 3 ore după masă. Și alții pot avea atât simptome precoce, cât și tardive.

În general, puteți ajuta la prevenirea sindromului de dumping prin schimbarea dietei după intervenția chirurgicală. Schimbările pot include consumul de mese mai mici și limitarea alimentelor bogate în zahăr. În cazurile mai grave de sindrom de dumping, este posibil să aveți nevoie de medicamente sau chirurgie.

Sindromul de dumping, simptome

Semnele și simptomele sindromului de dumping apar în general în câteva minute după masă, în special după o masă bogată în zahăr de masă (sacaroză) sau zahăr de fructe (fructoză).  Acestea includ:

- Senzația de balonare sau de plenitudine excesivă după masă

- Grețuri

- Vărsături

- Crampe abdominale

- Diaree

- Înroșirea pielii

- Amețeli, senzație de rău

- Ritm cardiac rapid, potrivit Mayo Clinic.

Sindromul de dumping tardiv începe la 1 până la 3 ore după ce ați mâncat o masă bogată în zahăr. Este nevoie de timp pentru ca semnele și simptomele să se dezvolte, deoarece după ce mâncați, corpul eliberează cantități mari de insulină pentru a absorbi zaharurile care intră în intestinul subțire. Rezultatul este scăderea glicemiei.

Vezi și: Obezitatea, mână în mână cu supraponderabilitatea. Pentru peste 4 milioane de oameni cauzele sunt fatale în fiecare an

Semnele și simptomele sindromului de dumping tardiv pot include:

- Transpirație

- Înroșirea pielii

- Amețeli, senzație de rău

- Slăbiciune

- Ritm cardiac rapid

Unii oameni au atât semne și simptome precoce, cât și tardive. Și sindromul de dumping poate apărea la ani după o intervenție chirurgicală. Când să consultați un medic Contactați furnizorul de îngrijire medicală dacă se aplică una dintre următoarele situații:

Dezvoltați semne și simptome care ar putea fi cauzate de sindromul de dumping, chiar dacă nu ați avut o intervenție chirurgicală. Simptomele dumneavoastră nu sunt controlate prin schimbările alimentare.

Pierdeți cantități mari de greutate din cauza sindromului de dumping. Medicul dumneavoastră vă poate trimite la un dietetician înregistrat pentru a vă ajuta să creați un plan alimentar.

Vezi și: 12 beneficii ale mersului pe bicicletă. Pe lângă condiția fizică, îți îmbunătățește și starea de spirit

Sindromul de dumping, cauze

În sindromul de dumping, alimentele și sucurile gastrice din stomacul dumneavoastră trec în intestinul subțire într-un mod neregulat și anormal de rapid.

Acest lucru este legat în cea mai mare parte de modificările la nivelul stomacului asociate cu intervenții chirurgicale, inclusiv orice intervenție chirurgicală la nivelul stomacului sau a esofagului, cum ar fi îndepărtarea esofagului (esofagectomie). Cu toate acestea, în cazuri rare, sindromul de dumping poate să apară fără o istorie de intervenție chirurgicală sau alte cauze evidente.

Stomacul și valva pilorică

Stomacul dumneavoastră este o pungă musculară de dimensiunea unei pepeni mici care se dilată când mâncați sau beți. Aceasta poate conține până la o galon (3,8 litri) de hrană sau lichid. După ce stomacul descompune hrana, contracțiile musculare puternice cunoscute sub numele de unde peristaltice împing hrana către valva pilorică. Această valvă duce la porțiunea superioară a intestinului subțire, un segment cunoscut sub numele de duoden.

Factori de risc

Intervențiile chirurgicale care modifică stomacul dumneavoastră pot crește riscul de sindrom de dumping. Aceste intervenții chirurgicale sunt cel mai frecvent efectuate pentru tratamentul obezității, dar fac, de asemenea, parte din tratamentul cancerului de stomac, cancerului esofagian și a altor afecțiuni. Aceste intervenții chirurgicale includ:

Chirurgia bariatrică - în special chirurgia de bypass gastric (operația Roux-en-Y) sau gastrectomia în manșon - care se efectuează pentru tratarea obezității morbide.

Gastrectomie, în care este îndepărtată o parte sau întreg stomacul dumneavoastră. Esofagectomia, în care se îndepărtează total sau parțial tubul dintre gură și stomac.

Fundoplicatura, o procedură utilizată pentru tratarea bolii de reflux gastroesofagian (GERD) și a herniei hiatale. Vagotomie, un tip de intervenție chirurgicală pentru tratamentul ulcerelor la nivelul stomacului.

Piloroplastia, care se realizează pentru a lărgi valva către stomac (pilor), permițând hranei să treacă.

Chirurgia de bypass gastric. Înainte de bypass-ul gastric, hrana  intră în stomacul dumneavoastră și trece în intestinul subțire. După intervenție, cantitatea de hrană pe care o puteți consuma este redusă din cauza mărimii mai mici a pungii stomacului.

Hrana este, de asemenea, redirecționată astfel încât să ocolească cea mai mare parte a stomacului și prima secțiune a intestinului subțire (duodenul). Hrana curge direct în secțiunea de mijloc a intestinului subțire (jejun), limitând absorbția caloriilor.

Vezi și: Un cățel de usturoi, beneficii impresionante pentru sănătate. Cristian Mărgărit: Putem folosi un truc. Îl face mult mai benefic pentru prevenția bolilor cardiovasculare

Sindromul de dumping, diagnostic

Furnizorul dumneavoastră de îngrijire medicală poate utiliza unele dintre următoarele metode pentru a determina dacă aveți sindromul de dumping.

Istoric medical și evaluare. Medicul dumneavoastră poate adesea să pună diagnosticul de sindrom de dumping prin luarea unei istorii medicale, în special dacă ați avut o intervenție chirurgicală la nivelul stomacului, și prin evaluarea semnelor și simptomelor dumneavoastră.

Test de zahăr din sânge. Deoarece scăderea glicemiei este uneori asociată cu sindromul de dumping, medicul dumneavoastră poate să solicite un test (toleranța orală la glucoză) pentru a măsura nivelul zahărului din sânge la momentul vârfului simptomelor pentru a ajuta la confirmarea diagnosticului.

Test de golire gastrică. Se adaugă o substanță radioactivă la alimente pentru a măsura cât de repede se mișcă hrana prin stomacul dumneavoastră.

Sindromul de dumping, tratament

Sindromul de dumping precoce este probabil să se rezolve de la sine în decurs de trei luni. Între timp, există o șansă bună ca schimbările dietetice să amelioreze simptomele dumneavoastră. Dacă nu, furnizorul dumneavoastră de îngrijire medicală vă poate recomanda medicamente sau intervenții chirurgicale.

Medicamente

Dacă schimbările în dieta dumneavoastră nu îmbunătățesc simptomele, furnizorul dumneavoastră de îngrijire medicală vă poate prescrie octreotid (Sandostatin). Acest medicament antidiareic, administrat prin injecție subcutanată, poate încetini golirea hranei în intestine. Efectele secundare posibile includ greață, diaree și scaune grase (steatoree).

Chirurgie

Dacă abordările conservatoare nu ajută, s-ar putea recomanda intervenții chirurgicale. În funcție de situația dumneavoastră, procedurile chirurgicale pentru tratamentul sindromului de dumping pot include reconstrucția pilorului sau chirurgia de inversare a bypassului gastric.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel