Sinestezie, studiu despre oamenii care văd culori când aud vocale

Florina Pop |
Data publicării:
Unii oameni văd culori când aud anumite vocale FOTO: pexels.com
Unii oameni văd culori când aud anumite vocale FOTO: pexels.com

Sinestezie: amestecarea percepțiilor senzoriale. Unii văd culori când aud anumite vocale. Lingviștii de la două universități europene au analizat fenomenul.

Lingviștii de la universitățile Radboud, Olanda, și Edinburgh, Marea Britanie, au analizat asemănările asociațiilor de culori și vocale percepute de peste 1.000 de persoane, potrivit sciencedaily.com.

Pentru cercetare, participanții au participat au completat un test online în care au ales culori pentru 16 vocale vocale. Majoritate a considerat că "aa" a fost mai roșu decât verde și "ee" înseamnă mai multă lumină decât întuneric, indiferent dacă respondenții aveau sinestezie sau nu.

Legături sistematice

Cercetătorii au comparat, pentru fiecare participant la studiu, asociațiile de culoare vocală alese cu un eșantion aleatoriu de 10.000 de asocieri aleatorii. Au vrut să vadă cât de sistematice au fost asociațiile alese. Au descoperit că legăturile făcute de oamenii cu sinestezie erau mai sistematice decât ale celor ce nu aveau sinestezie.

O concluzie a autorilor studiului: asociațiile automate, cum ar fi cele ale celor cu sinestezie, se bazează pe unele dintre aceleași principii pe care cei fără sinestezie le folosesc ca să lege vocalele și culorile.

Mark Dingemanse, unul dintre cercetători, consideră că este „o logică a legăturii dintre sunet și culoare, iar structura limbajului are un rol important în acest proces", scrie sciencedaily.com.

Sistemul vocal al unei limbi și culorile

Noua cercetare arată că asociațiile de culoare sunt conduse într-o mai mare măsură de sistemul vocal al unei limbi. Mulți subiecți au văzut în sunete care erau aproape de vocalul olandez "ee" un verde deschis.

„Dacă asociațiile de culori erau dependente exclusiv de factori acustici, culorile ar fi trebuit să curgă într-un altul ca într-un curcubeu. În schimb, vedem că sunetele sunt grupate în funcție de modul în care limba noastră sculptează spațiul vocal: pete albastre și apoi brusc una roșie, fără tranziție de albastru-roșu-purpuriu. Ați putea spune că vocalele trebuie să treacă prin mașina de sortare care este limba noastră înainte de a le putea conecta culorile cu ele", susține cercetătorul Dingemanse.

Despre studiu

Cercetarea s-a desfășurat în cadrul unui program amplu numit Mare Proiect Național de Cercetare (GNO), un proiect de colaborare dintre Universității Radboud, Organizația Olandeze pentru Cercetare Științifică (NWO) și NTR Broadcasting.

Autorii studiului subliniază că e nevoie de investigarea unui număr mare de subiecți care reprezintă toate gradele de sinestezie.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel