Sinestezie, studiu despre oamenii care văd culori când aud vocale

Sinestezie: amestecarea percepțiilor senzoriale. Unii văd culori când aud anumite vocale. Lingviștii de la două universități europene au analizat fenomenul.
Lingviștii de la universitățile Radboud, Olanda, și Edinburgh, Marea Britanie, au analizat asemănările asociațiilor de culori și vocale percepute de peste 1.000 de persoane, potrivit sciencedaily.com.
Pentru cercetare, participanții au participat au completat un test online în care au ales culori pentru 16 vocale vocale. Majoritate a considerat că "aa" a fost mai roșu decât verde și "ee" înseamnă mai multă lumină decât întuneric, indiferent dacă respondenții aveau sinestezie sau nu.
Legături sistematice
Cercetătorii au comparat, pentru fiecare participant la studiu, asociațiile de culoare vocală alese cu un eșantion aleatoriu de 10.000 de asocieri aleatorii. Au vrut să vadă cât de sistematice au fost asociațiile alese. Au descoperit că legăturile făcute de oamenii cu sinestezie erau mai sistematice decât ale celor ce nu aveau sinestezie.
O concluzie a autorilor studiului: asociațiile automate, cum ar fi cele ale celor cu sinestezie, se bazează pe unele dintre aceleași principii pe care cei fără sinestezie le folosesc ca să lege vocalele și culorile.
Mark Dingemanse, unul dintre cercetători, consideră că este „o logică a legăturii dintre sunet și culoare, iar structura limbajului are un rol important în acest proces", scrie sciencedaily.com.
Sistemul vocal al unei limbi și culorile
Noua cercetare arată că asociațiile de culoare sunt conduse într-o mai mare măsură de sistemul vocal al unei limbi. Mulți subiecți au văzut în sunete care erau aproape de vocalul olandez "ee" un verde deschis.
„Dacă asociațiile de culori erau dependente exclusiv de factori acustici, culorile ar fi trebuit să curgă într-un altul ca într-un curcubeu. În schimb, vedem că sunetele sunt grupate în funcție de modul în care limba noastră sculptează spațiul vocal: pete albastre și apoi brusc una roșie, fără tranziție de albastru-roșu-purpuriu. Ați putea spune că vocalele trebuie să treacă prin mașina de sortare care este limba noastră înainte de a le putea conecta culorile cu ele", susține cercetătorul Dingemanse.
Despre studiu
Cercetarea s-a desfășurat în cadrul unui program amplu numit Mare Proiect Național de Cercetare (GNO), un proiect de colaborare dintre Universității Radboud, Organizația Olandeze pentru Cercetare Științifică (NWO) și NTR Broadcasting.
Autorii studiului subliniază că e nevoie de investigarea unui număr mare de subiecți care reprezintă toate gradele de sinestezie.
Studiul, AICI.
-
-
Renunțarea la fumat, impact asupra creierului14.10.2025, 15:47
-
Scădere semnificativă a cazurilor noi de COVID-19 în România14.10.2025, 14:20
-
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci două banane pe zi14.10.2025, 13:49
-
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.