Slab dimineața și gras seara? Cum și de ce fluctuează greutatea în timpul zilei

Dana Lascu |
Data publicării:
Motive pentru care poți să câștigi în greutate
Motive pentru care poți să câștigi în greutate

Greutatea variază pe parcursul zilei. Cântărirea frecventă pe tot parcursul zilei vă va documenta fluctuația de greutate, dar probabil vă va și da peste cap. Iată de ce fluctuează greutate în timpul zilei:

Fluctuația greutății pe parcursul unei zile este normală. Dar, fluctuația greutății de-a lungul vieții poate fi dăunătoare. Sună contradictoriu, nu-i așa? Ei, bine, nu este.

O persoană ar trebui să se străduiască să mențină o greutate sănătoasă pe tot parcursul vieții. Fluctuația mare de greutate de-a lungul vieții - acel ciclu de pierdere-câștig-pierdere-câștig de kilograme cu care atât de mulți dintre noi ne confruntăm, așa-numitul efect „yo-yo” - poate lăsa urme catastrofale asupra sistemului cardiovascular, poate duce la declanșarea diabetului, a încetinirii metabolismului și va face din ce în ce mai dificilă slăbirea, arată experții de la University Health News

De parcă n-ar fi suficient, pe măsură ce îmbătrnim, pentru că pielea își pierde din elasticitate, vom rămâne și cu pielea atârnând arată și experții de la Health.com. Și oricâte exerciții am face, nu va reveni la loc, pe cale naturală, odată ce s-a atins acel stadiu. 

„Extinderea și contracția repetate ale pielii fac ravagii”, a punctat dr Alan Health Matarasso, profesor clinic de chirurgie la Hofstra / Northwell School of Medicine (N.Y.) pentru Health.com.

Dacă vrei să eviți toate astea, cheia pentru menținerea unei greutăți stabile și sănătoase, și nu dietele drastice pe termen scurt. Asta presupune adoptatea unor obiceiuri de viață sănătoasă, care să fie adoptate pe termen lung, și care includ o alimentație sănătoasă, exerciții fizice și echilibrarea dintre caliriile înghițite și cele consumate de organism. 

Cauzele fluctuației greutății în timpul unei zile

Din nou, în mod normal, oamenii se confruntă cu fluctuații de greutate pe parcursul unei zile. Diferența poate fi între 1,8 și 2,2 kilograme, în principal datorită fluidelor și sărurilor care intră în organism. Dacă diferențele de greutate sunt mai mari (pe forumuri unii pretind că e vorba și de 4,5 kg), tunci trebuie urgent să vă adresați unui doctor, notează experții de la Livestrong.com. Cei mai mulți dintre oameni cântăresc mai puțin dimineața, după ce au fost la toaletă, și mai mult la sfârșitul zilei, mai ales dacă au mâncat o cină mare și târzie.

Greutatea poate crește temporar datorită:

- Constipației
- Exercițiilor fizice
- Alimentelor
- Hormonilor
- Medicamentelor
- Sării
- Apei
- Vremii (anotimpului). 

„Întrucât cei mai mulți dintre noi nu putem mânca suficient într-o zi sau două pentru a câștiga de fapt 1,8 sau 2,2 kilograme, dacă observați o creștere dramatică la scară, sunt șanse să fie din cauza apei. Să mănânci, să bei, să urinezi, să faci mișcări intestinale și să faci mișcare, toate pot avea un impact asupra compoziției apei din organism și, prin urmare, asupra greutății”, ”, spune dr Anita Petruzzelli, pentru BodyLogicMD, într-un articol în revista Shape. Creșterea sau pierderea în greutate adevărată necesită timp, mai arată aceasta. 

„Vara, greutatea corporală poate crește cu câteva kilograme datorită creșterii nivelului de apă din organism. Acest lucru se realizează prin intermediul hormonilor care conservă lichidul, cum ar fi aldosteronul, care permite rinichilor să rețină mai multe lichide și reduce cantitatea de sare din transpirație, o măsură care ajută și la retenția apei”, a explicat și John Castellani, cercetător la Thermal & Mountain Divizia de Medicină a Institutului de Cercetare al Medicinii de Mediu al Armatei SUA, pe ScientificAmerican.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel