Soare: de ce afecțiuni îți protejează corpul

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Statul la soare e benefic pentru femeile peste 35 de ani
Statul la soare e benefic pentru femeile peste 35 de ani

Expunerea la lumina soarelui are efecte benefice pentru sistemul imunitar, oase, ochi, dar și pentru somn.

Cât de mult soare e sănătos? Cercetătorii susțin că răspunsul depinde de fiecare individ, de pielea pe care o are, vârsta, istoricul medical și locul unde trăiește. Media avansată de oamenii de știință ar fi undeva între 5 și 15 minute, până la 30 de minute dacă aveți pielea de culoare închisă, se precizează pe webmd.com.

Potrivit platformei citate, iată câteva dintre efectele benefice ale soarelui:

1. Vitamina D - Razele UV ale soarelui ajută organismul să facă acest nutrient, important pentru oasele, celulele sanguine și sistemul imunitar. Ajută să luați și să utilizați anumite minerale ca fosfor și calciu. Mare parte din adulți își iau suficientă vitamina D din alimente, nu și copiii – lipsa vitaminei D la ei poate duce la rahitism.

2. Protecție împotriva anumitor condiții – prea mult soare poate crește șansele de apariție a cancerului de piele, dar persoanele care locuiesc în locuri unde nu au parte de mult soare pot dezvolta, în timp, diverse tipuri de cancer, inclusiv sân, colon, prostată și pulmonar. Webmd.com scrie că șansele lor de a obține alte afecțiuni grave, cum ar fi scleroza multiplă, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat și bolile de inimă, ar fi și mai mari; cercetătorii cred că acest lucru ar putea fi legat de niveluri mai scăzute de vitamina D.

3. O mai bună odihnă - ochii au nevoie de lumină ca să vă setați ceasul intern al corpului. Lumina soarelui dimineața devreme, în special, pare să ajute oamenii să se culce noaptea.

4. Stare de bine – soarele vă ajută să stimulați o substanță chimică din creier numită serotonină, care vă poate oferi mai multă energie și vă poate ajuta să vă mențineți calm, pozitiv și concentrat. Doctorii tratau uneori tulburarea afectivă sezonieră și alte tipuri de depresie legate de nivele scăzute de serotonină cu lumină naturală sau artificială.

5. Pielea ta – prea mult soare cauzează trei tipuri primare de cancer de piele - melanomul, carcinomul bazocelular și carcinomul cu celule scuamoase. De aceea, e important să folosiți protecția solară și să nu stați prea mult la soare. De partea cealaltă, cantități regulate, mici de lumină ultravioletă pot ajuta la ameliorarea simptomelor anumitor afecțiuni ale pielii cum ar fi eczemă, psoriazis și vitiligo.

6. Lumina soarelui ca tratament – filtrată, lumina soarelui, filtrată, poate fi folosită și pentru a trata o afecțiune numită icter care afectează în cea mai mare parte nou-născuții; niciodată nu se pune un nou-născut în lumina directă a soarelui în afară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel