Somn adânc și liniștitor. Unde dorm cel mai mult oamenii

Florina Pop / 28 sep 2019 / 18:24
somn
somn

Un studiu internațional pe mii de oameni susține că somnul variază în funcție de vârstă, sex și spațiu geografic.

Somn adânc. O cercetare care a inclus mii de participanți de pe glob, cu vârste între 16 și 30 de ani, arată că există diferențe între durata și timpul de somn în funcție de vârstă, sex și regiune geografică.

Timpul somnului a fost întârziat la subiecții de 16-24 de ani, dar pe cei mai în vârstă i-au trimis mai repede la somn. Se știa anterior că adolescenții se bagă în pat târziu. "Ceea ce a fost evidențiat clar în acest studiu este cât de mult până la vârsta adultă continuă acest lucru", afirmă Liisa Kuula, cercetătoare postdoctorală la Universitatea din Helsinki, Finlanda.

"Diferențele geografice au fost relativ mici, dar similare cu cele observate în studiile anterioare, la scară mai mică. Nevoia de somn nu variază foarte mult între culturi, dar diferențele apar în ceea ce privește timpul rezervat dormitului", susține cercetătoarea, potrivit sciencedaily.

Somn adânc. Concluziile studiului

Obiceiurile de somn ale mai mult de 17.000 de adolescenți și adulți tineri au fost monitorizate timp de două săptămâni. Monitorizarea a fost realizată cu ajutorul dispozitivelor Polar Electro purtate de subiecții studiați, măsurând somnul cu accelerometre, printre alte tehnologii. Subiecții și-au dat acordul pentru utilizarea datelor lor personale în scopuri de cercetare, datele fiind prelucrate sub formă anonimizată.

Cercetarea a arătat că oamenii din Europa și America de Nord au dormit cel mai mult, în timp ce somnul cel mai scurt a fost observat în țările asiatice. Cei care se duc cel mai târziu la culcare sunt din Orientul Mijlociu, în timp ce aceia care se bagă mai repede la somn - în Oceania. Femeile tinere au dormit mai mult decât bărbații tineri.

„Am obținut un set de date excepțional de divers și extins, care oferă cunoștințe de bază importante despre somn între diferite grupuri de vârstă de pe glob. Dispozitivele de consum validate pot deține potențialul investigațiilor mai cuprinzător decât cele efectuate cu metode convenționale de colectare a datelor", susține cercetătoarea.

Studiul a fost publicat în revista Sleep Medicine. Poate fi consultat AICI.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy