Somn mai bun, cum ne ajută muzica

Dana Lascu |
Data publicării:
Muzică
Muzică

Multe persoane folosesc muzica pentru a depăși dificultăți de somn, potrivit unui nou studiu. Respondenții cred că muzica stimulează odihna, blocând receptorii interni vinovați de insomnie.

Multe persoane folosesc muzica în speranța de a depăși dificultățile de somn, arată o analiză publicată pe 14 noiembrie în revista cu acces liber PLOS ONE, de Tabitha Trahan de la Universitatea din Sheffield, Marea Britanie și colegii ei cercetători. După cum au descris autorii, acesta este primul sondaj online privind utilizarea muzicii ca ajutor pentru somn în rândul populației generale.

Problemele de somn afectează sănătatea

Pierderea somnului este o problemă larg răspândită, cu consecințe fizice și economice grave, iar muzica ar putea servi ca un ajutor ieftin, non-farmaceutic pentru odihnă. Cu toate acestea, există o lipsă de date sistematice privind gradul de utilizare, de ce oamenii optează pentru muzică ca ajutor pentru somn sau cum funcționează muzica. Pentru a rezolva această lipsă de informații, Trahan și colegii ei au investigat muzica ca ajutor pentru somn în rândul publicului larg prin intermediul unui sondaj online care a notat tipul de muzică și obiceiurile de somn.

În total, 62% dintre cei 651 de respondenți au raportat că folosesc muzică pentru a-i ajuta să doarmă, descriind 14 genuri muzicale ce cuprind 545 de artiști. Chiar și respondenții care nu suferă de tulburări de somn folosesc muzică în viața lor de zi cu zi pentru a-și îmbunătăți calitatea somnului, iar cei mai tineri care au o mai mare aplecare spre ritmuri moderne au și o mai mare probabilitate de a folosi muzica pentru a-i ajuta să doarmă. Respondenții consideră că muzica stimulează atât somnul, cât și că blochează un stimul intern sau extern care, altfel, le-ar perturba odihna.

Studiul s-a bazat pe răspunsurile oamenilor și ar putea investiga, de fapt, doar convingerile respondenților despre modul în care muzica i-ar ajuta să adoarmă, în loc să tragă concluzii despre efectele fiziologice și psihologice ale muzicii. De asemenea, participanții s-au auto-selectat pentru studiu, astfel încât ei ar putea fi „părtinitori".

Muzica ajută în viața de zi cu zi

Cu toate acestea, studiul oferă dovezi esențiale că mulți oameni folosesc diferite tipuri de muzică în convingerea că îi ajută să doarmă., notează autorii în prezentarea lucrării.

Cel mai mare sondaj despre utilizarea zilnică a muzicii pentru somn dezvăluie mai multe căi pe care se poate merge mai departe decât relaxarea, cum ar fi mascarea auditivă, obiceiul, pasiunea pentru muzică și distragerea psihică, care oferă o nouă înțelegere asupra motivațiilor complexe care determină oamenii să aleagă muzica pe post de ajutor în timpul somnului și la motivele pentru care mulți îl consideră eficient".

Pierderea somnului sau un somn întrerupt au fost legate de o serie de probleme de sănătate fizică și psihică, cu efecte pe termen scurt evidente după o singură noapte de astfel de probleme. Memoria pe termen scurt poate fi afectată, iar participanții raportează niveluri mai scăzute de fericire și mai multe sentimente de depresie. Ratele de accidente legate de locul de muncă și în timpul ce conduc mașina sunt mai mari în astfel de condiții și se crede că este o urmare a reducerii vitezei cognitive și a eficienței, date de oboseală. Dacă pierderea de somn pe termen scurt nu este remediată, există riscul ca aceasta să devină cronică, o situație asociată cu provocări grave de sănătate și bunăstare, mai arată autorii lucrării.

Studiul, integral, poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel