Somnul prea lung poate crește riscul de accident vascular cerebral

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Dacă sunteți genul de persoană care doarme nouă sau mai multe ore pe noapte sau mai prinde câte va ore de somn după-amiază, ar trebui să vă faceți griji pentru riscul de accident vascular cerebral, sugerează un nou studiu.

Conform cercetărilor, persoanele care dorm prea mult pot crește riscul de accident vascular cerebral cu 85%. Somnul regulat demai mult de 90 de minute de la amiază poate ridica riscul cu 25%, în comparație cu un pui de somn de doar 30 de minute, notează Medicinenet.

„Oamenii, în special adulții de vârstă mijlocie și cei mai în vârstă, ar trebui să acorde mai multă atenție timpului petrecut în pat în încercarea de a dormi la amiază și a calității somnului, deoarece durata adecvată a somnului și menținerea unei calități bune a acestuia poate completa alte intervenții comportamentale. pentru prevenirea AVC ", a declarat cercetătorul Dr. Xiaomin Zhang, profesor la Departamentul de Sănătate Profesională și de Mediu din cadrul Universității de Științe și Tehnologie din Huazhong din Wuhan, China.

Zhang a avertizat că aceste constatări nu dovedesc că un somn lung cauzează accident vascular cerebral, doar că există o asociere.

Nu este clar modul în care somnul și riscul de accident vascular cerebral sunt conectate. Totuși, alte studii au descoperit că somnul în exces și calitatea slabă a somnului sunt legate de colesterolul ridicat și obezitate, ambele fiind factori de risc pentru boli de inimă și accident vascular cerebral. A spus Zhang.

Pentru studiu, echipa lui Zhang a colectat date despre aproape 32.000 de oameni din China a căror vârstă medie a fost de 62. În timpul a șase ani de urmărire, peste 1.500 de participanți au suferit un accident vascular cerebral.

Cercetătorii au avut în vedere factori care pot crește riscul de accident vascular cerebral, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și fumatul.

Chiar și așa, aceștia au descoperit că cei care dormeau nouă sau mai multe ore pe noapte aveau cu 23% mai multe șanse să aibă un accident vascular cerebral, comparativ cu persoanele care dormeau șapte ore sau mai puțin pe noapte.

Somnul tulburat a fost, de asemenea, legat de o creștere de 29% a riscului de accident vascular cerebral, comparativ cu persoanele a căror calitate a somnului era bună.

Studiul a avut câteva limitări. În primul rând, concluziile s-au bazat pe obiceiuri de somn auto-raportate, iar în al doilea rând, aceste descoperiri se pot aplica numai la persoanele în vârstă.

Neurologul Dr. Salman Azhar, directorul accidentului vascular cerebral la Spitalul Lenox Hill din New York, crede că îmbunătățirea calității somnului dvs. este mai importantă decât a dormi mai mult.

"Numărul unu, care se adresează apneei de somn, care este subdiagnosticată și întreprinsă", a spus el. "Acest studiu confirmă ceea ce alte studii au arătat - că insomnia și apneea de somn sunt rele pentru tine și îți cresc riscul de accident vascular cerebral."

În al doilea rând, există în mod clar o relație între orele de somn prelungite sau somnul de amiază și creșterea riscului de accident vascular cerebral, a spus Azhar.

„Dacă dormiți atât de mult, vă micșorați de fapt activitatea, iar o reducere a activității duce la o serie de lucruri care vă crește riscul de obezitate, un control slab al zahărului și a tensiunii arteriale", a spus el.

Raportul a fost publicat pe 11 decembrie în revista Neurology.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel