Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Descoperă puterea spanacului, un superaliment plin de nutrienți și antioxidanți care poate deveni un aliat de nădejde în menținerea unei vieți sănătoase.
Spanacul, o legumă cu frunze verzi, aparține familiei amarantului și este bogat în nutrienți și antioxidanți. Poate fi preparat la conservă sau proaspăt, consumat gătit sau crud și este delicios ca atare sau în alte mâncăruri. Spanacul este bogat în fibre, ceea ce este benefic pentru sănătate. De asemenea, conține cantități mici de zahăr, în principal glucoză și fructoză.
"Spanacul este o plantă din familia amarantaceelor și a fost cultivată pentru prima oară în Asia de sud-vest. Încă din copilărie am fost cu toții admiratori ai lui Popeye marinarul și ne-am străduit să mâncăm spanac doar ca să fim la fel de puternici ca el. Și puterea acestui personaj de desen animat venea din cantitatea mare de fier pe care o conține spanacul.
Între noi fie vorba, în anii '30 s-a publicat o statistică eronată privind alimentele cele mai bogate în fier. Astfel, pentru spanac s-a raportat o cantitate de fier de 10 ori mai mare decât în realitate. Asta nu îl face pe spanac mai puțin valoros din punct de vedere nutritiv", a declarat Lygia Alexandrescu, nutriționist.
Spanacul, bogat în zeaxantină și luteină, un carotenoid responsabil de culoarea legumelor. Acești pigmenți protejează, de asemenea, ochii umani împotriva daunelor provocate de lumina soarelui și previn degenerescența maculară și cataracta, principalele cauze ale orbirii. Studiile sugerează că acești compuși pot chiar inversa leziunile existente.
"El conține așadar fier, calciu, clorofilă, beta-caroten (necesar pentru formarea vitaminei A), vitamina C, B6, sodiu și potasiu. Sulful pe care-l conține spanacul ajută la detoxifierea ficatului iar vitamina A ajută la îmbunătățirea vederii pe timp de noapte", explică nutriționistul.

Foto: Freepik @animalsstocks506
Spanacul a fost asociat cu încetinirea creșterii cancerului și cu reducerea dimensiunii tumorii, potrivit Healthline. Consumul de spanac a fost legat de reducerea riscului de cancer de prostată, de prevenirea cancerului de sân și de suprimarea formării cancerului la animale. În plus, spanacul conține cantități mari de antioxidanți, care pot ajuta, de asemenea, la combaterea cancerului.
"Datorită conținutului mare de compuși flavonoizi (13), spanacul este un aliment anti-cancerigen. S-au produs anumite extracte din spanac și în urma studiilor clinice asupra acestora s-a constatat că ele ajută la inhibarea dezvoltării celulelor canceroase de la nivelul stomacului și pielii. Ca și formă de preparare, spanacul se poate consuma proaspăt sub formă de salată sau fiert, ca sote. Frunzele proaspete de spanac se pot menține în frigider 7-8 zile iar păstrarea în congelator poate dura și 6 luni", a explicat Lygia Alexandrescu pentru DC Medical.
Citește și: Impactul bacteriei Salmonella asupra sănătății. Ce trebuie să faci să te protejezi
S-a constatat că spanacul, bogat în nitrați, moderează nivelul tensiunii arteriale și reduce riscul de boli de inimă. Un studiu efectuat pe 27 de persoane a constatat că spanacul reduce eficient nivelul tensiunii arteriale, indicând potențialul său de a îmbunătăți sănătatea inimii.
"O plantă bogata în calciu, fier, acid folic, vitamina E si K, spanacul este numit de francezi, matura stomacului. De asemenea el este bogat și-n acid oxalic, care ajuta la absorbția calciului, prevenind formarea pietrelor la rinichi.
Substanțele fitochimice și clorofila pe care le conține spanacul au rol anticancerigen, de reglare hormonală și o compoziție apropiată de cea a sângelui uman. Spanacul este așadar un tonifian excelent al întregului organism, însa în mod special pentru sânge, ficat și colecist. Se poate consuma în salate sau ca sote și-n ciorbe de zarzavat" a conchis Lygia Alexandrescu.
În concluzie, spanacul nu este doar o legumă gustoasă, ci și un adevărat aliment-minune, oferind o gamă largă de beneficii pentru sănătate. De la îmbunătățirea vederii și reglarea tensiunii arteriale, până la susținerea sănătății inimii și prevenirea cancerului, spanacul este un aliat de nădejde în menținerea unei vieți sănătoase și echilibrate. Integrându-l în dieta noastră zilnică, putem experimenta pe deplin aceste beneficii și ne putem bucura de o stare generală de bine și vitalitate.
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.