Stai picior peste picior? Vezi ce poți păți

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe cât de elegant pare statul picior peste picior, pe atât de periculos e. Iată ce daune poate produce acest obicei.

Statul picior peste picior este legat de un risc crescut de deces din diverse boli cronice, potrivit unui studiu din iunie 2018 publicat în American Journal of Epidemiology.

Încrucișarea picioarelor a fost învinovățită pentru mai multe afecțiuni, de la cheaguri de sânge, hipertensiune arterială, și până la probleme de spate.

Poate provoca dureri de spate

Mulți oameni găsescpoziția picior peste picior mai confortabilă decât cea în care țin ambele picioare pe pământ.

„Foarte puțini dintre noi au o simetrie perfectă în schelet. Unele persoane au diferențe anatomice în lungimea picioarelor, care pot provoca o înclinare a pelvisului atunci când stau în picioare. Plasarea unui picior peste celălalt ajută la contracararea acestui dezechilibru. Dar, chiar dacă această poziție s-ar putea simți bine în acest moment, aceasta poate agrava problema ulterior.",  a declarat pentru Livestrong Robert A. Hayden, DC, kinetoterapeut din Georgia, doctorat și purtător de cuvânt al Asociației Americane de Fizioterapie. Hayden explică faptul că așezarea cu picioarele încrucișate plasează forțe asimetrice pe articulațiile dintre pelvis și spatele jos.

„Există cartilaj în aceste articulații care poartă greutate, care se pot umfla atunci când sunt aliniate greșit sau iritate", spune el, ceea ce poate duce la dureri de spate.

Duce la o postură proastă

Suprapunerea frecventă a picioarelor  poate determina obișnuirea corpului într-o poziție nefirească.

Un mic studiu din noiembrie 2016, realizat pe 30 de adulți, publicat în Journal of Physical Therapy Science, a constatat că o poziție de șezut cu un picior peste celalat poate să creeze scolioză (curbura laterală a coloanei vertebrale), scăderea lungimii trunchiului și deformările coloanei vertebrale.

În unele cazuri, crește riscul de cheaguri de sânge

„Sângele bogat în oxigen iese din inimă și oferă oxigen corpului prin artere. Circulația este importantă pentru funcția optimă, dar și pentru prevenirea complicațiilor precum boli de inimă și accident vascular cerebral. Când îți încrucișezi picioarele, obstrucționezi o parte din vene din picioare, încetinind fluxul de sânge.
Ca urmare, sângele se poate acumula în vene, ceea ce poate crește ușor riscul de cheaguri de sânge în picioare", spune Marc Bonaca, medic, director de cercetare vasculară, profesor la Școala de Medicină a Universității din Colorado și purtător de cuvânt al Colegiului American de Cardiologie.

Poate provoca furnicături

S-ar putea să simțiți furnicături sau amorțeală atunci când vă încrucișați picioarele, dar nu este nimic de care să vă faceți griji.

"Acest lucru se datorează afectării nervilor peroneali și nu va provoca nicio pagubă", spune dr. Bonaca. "Există o mică posibilitate ca după o perioadă de timp susținută să poți dezvolta o paralizie sau o slăbiciune, dar acest lucru este foarte puțin probabil."

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel