Steatoza hepatică (ficatul gras) și steatohepatita, diferențe. Dr. Bădescu (Sanador): Diagnosticul este relativ simplu

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Dr. Teodor Bădescu, medic primar Gastroenterologie, de la Spitalul Clinic SANADOR, a fost prezent, joi, 8 iulie, la Interviurile DC Medical și DC News, unde a vorbit, printre altele despre steatoza hepatică (ficatul gras) și steatohepatita. 

"Este bine de menționat steatohepatita. De steatoză hepatică știe toată lumea - ficatul gras. Poate să aibă o încărcare cu grăsime a ficatului, o steatoză banală, ce poate fi depistată ecografic, fără să aibă alte conotații. În schimb, dacă această steatoză se însoțește de modificări citologice, mai ales biochimice...deci sunt pacienți tineri care au transaminazele mari. Când spun tineri, mă refer la cei cu vârsta de 30 - 40 de ani. La niște analize obișnuite, văd că au transaminazele mari. Și nu știu de ce. Atunci te apuci și le cauți markerii virali - sunt negativi, cauți alte cauze - o hepatită autoimună etc. Dacă au asociat și un sindrom metabolic, sunt persoane sedentare, gurmande, atunci acest sindrom metabolic, cu steatoza hepatică și steatohepatita adiacentă, diagnosticul este relativ simplu. Măsurile dietetice, în principal, reglează destul de bine aceste afecțiuni. Este destul de greu să-i spui unei persoane să țină regim, e mai simplu să înghită trei pastile.", a precizat medicul gastroenterolog Teodor Bădescu pentru DC MEDICAL

Sanador

Ce este steatohepatita

 

"Dacă steatoza hepatica se însoțește și de alterarea probelor hepatice (citoliză sau/și colestază hepatică), vorbim despre steatohepatită, care definește, pe lângă încărcarea cu grăsime, și o inflamație acută a țesutului hepatic. Aceasta apare frecvent în urma consumului excesiv de alcool, dar și independent de acesta, în principal în situații precum: sindromul ovarelor polichistice, pierderea rapidă în greutate (inclusiv după chirurgia bariatrică, posibil prin eliberarea rapidă în circulație a unei mari cantități de acizi grași liberi), în hepatitele virale B și C, după administrarea unor medicamente (amiodaronă, tamoxifen, glucocorticoizi, tetraciclină, estrogeni, metotrexat) sau în unele boli metabolice (boala Wilson, tulburări de depozitare a glicogenului, abetalipoproteinemia și hipobetalipoproteinemia, galactozemia, homocisteinuria etc.).

Diagnosticul de steatohepatită se stabilește doar de către medicul specialist, în urma unei anamneze corecte și a unor analize și investigații complete. Acestea cuprind, pe lângă probele hepatice uzuale, și altele mai puțin cunoscute, precum testul FibroMax sau efectuarea unei elastografii hepatice.", a scris medicul Teodor Bădescu pe blogul Sanador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel