Stilul de viață sănătos îți dă 10 ani de viață în plus

Adisa Codruț |
Data publicării:
Medicii recomandă practicarea unui sport sau chiar banalele plimbări pentru o bunăstare mintală
Medicii recomandă practicarea unui sport sau chiar banalele plimbări pentru o bunăstare mintală

Stilul de viață sănătos îți poate prelungi speranța de viață fără boli cronice cu circa un deceniu, arată un nu studiu. Iată ce trebuie să faci ca să trăiești mai mult: 

Stilul de viață sănătos care presupune obiceiurile sănătoase, cum ar fi consumul de alcool cu moderație, menținerea unei greutăți corporale normale și exercițiile fizice practicate cel puțin 30 de minute pe zi, pot extinde viața unei persoane cu circa un deceniu, conform unui studiu realizat de o echipă internațională de oameni de știință, citat miercuri de Press Association și Agerpres.

Specialiștii au descoperit că persoanele care adoptă un stil de viață sănătos se pot aștepta să se bucure de mai mulți ani cu o stare bună de sănătate în comparație cu cele care fumează, consumă prea mult alcool sau sunt supraponderale.

Studiul, publicat în British Medical Journal (BMJ), a fost efectuat pe baza unor date prelevate de la peste 110.000 de persoane și s-a concentrat pe riscul de boli cardiovasculare, cancer și diabet de tip 2.

Echipa de cercetători, printre care specialiști de la Harvard School of Public Health din Boston, Statele Unite și Universitatea din Amsterdam, Olanda, a analizat efectul a cinci obiceiuri sănătoase - absența fumatului, un indice de masă corporală (IMC) sănătos - de la 18 la 25 - activitatea fizică moderată până la viguroasă timp de cel puțin 30 de minute pe zi (inclusiv mers rapid), alimentația sănătoasă și aportul moderat de alcool (5 grame până la 15 grame de alcool pur pe zi pentru femei - o unitate de alcool are 8 grame de alcool pur, deci 15 grame înseamnă aproximativ un pahar de 175 ml de vin - și 5 grame până la 30 grame de alcool pentru bărbați - 30 grame reprezintă aproximativ 700 ml de bere).

Stilul de viață sănătos, cu cât lungește viața

Echipa a calculat apoi câți ani fără diabet, boli cardiovasculare și cancer ar putea oferi în plus, după vârsta de 50 de ani, un stil de viață sănătos.

Rezultatele au demonstrat că femeile cu un stil de viață sănătos au prezentat la 50 de ani o speranță de viață de încă 34,4 ani - 84 de ani în total, fără diabet, cancer sau afecțiuni cardiovasculare. Femeile care nu au adoptat, însă, niciunul dintre factorii de stil de viață sănătos enumerați au prezentat la 50 de ani o speranță de viață de încă doar 23,7 ani.

În cazul bărbaților de 50 de ani, cei care adoptă patru sau cinci dintre factorii de viață sănătoasă s-ar putea aștepta la încă 31,1 ani fără afecțiuni majore, comparativ cu doar 23,5 ani pentru bărbații care nu au adoptat obiceiuri sănătoase.

Bărbații care fumau peste 15 țigări pe zi și femeile și bărbații obezi (IMC peste 30) au cele mai mici șanse de a duce o viață fără boli.

„Politicile publice pentru îmbunătățirea alimentației și a mediului fizic, favorabile adoptării unei diete și a unui stil de viață sănătos, precum și politicile și reglementările relevante (de exemplu, interdicția fumatului în locurile publice sau interzicerea grăsimilor trans) sunt esențiale pentru îmbunătățirea speranței de viață, în special a speranței de viață fără boli cronice importante", au subliniat cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel