Stresat la maxim? Care ar putea fi remediul natural

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Câine în pat  FOTO: pexels.com
Câine în pat FOTO: pexels.com

Un studiu recent a demonstrat că o noapte nedormită poate crește până la 30% nivelul de stres emoțional.

Stresat, somn. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea California-Berkeley susține că dacă o noapte plină de somn stabilizează emoțiile, o noapte nedormită poate declanșa până la o creștere de 30% a nivelului de anxietate. Observațiile sesizate i-au determinat să afirme că tipul de somn cel mai potrivit pentru calmarea și resetarea creierului anxios este somnul profund, cunoscut și sub denumirea de mișcarea non-rapidă a ochilor (NREM ) somn cu undă lentă, stare în care oscilațiile neuronale devin foarte sincronizate, iar ritmul cardiac și tensiunea arterială scad.

"Am identificat o nouă funcție a somnului profund, una care scade anxietatea peste noapte prin reorganizarea conexiunilor în creier. (...) Somnul profund pare a fi un anxiolitic natural (inhibitor al anxietății), atât timp cât îl obținem în fiecare noapte", a declarat autorul principal al studiului, Matthew Walker, profesor de Neuroștiințe și Psihologie UC Berkeley, potrivit sciencedaily.

Rezultatele studiului, publicate în revista Nature Human Behavior, oferă una dintre cele mai puternice legături neuronale dintre somn și anxietate până în prezent. Cercetătorii vorbesc despre somn ca un remediu natural, non-farmaceutic, pentru tulburările de anxietate: "Studiul nostru sugerează cu tărie că somnul insuficient amplifică nivelurile de anxietate și, în schimb, că somnul profund ajută la reducerea acestui stres".

Stresat, somn. 48 de participanți

În cercetarea lor, oamenii de știință au scanat creierul a 18 adulți tineri, în timp ce au văzut clipuri video agitând emoțional după o noapte plină de somn și din nou după o noapte nedormită. Nivelurile de anxietate au fost măsurate în urma fiecărei sesiuni printr-un chestionar cunoscut sub numele de inventarul anxietății. După o noapte fără somn, scanările creierului au arătat o întrerupere a cortexului prefrontal medial, care în mod normal ajută la menținerea anxietății noastre sub control, în timp ce centrele emoționale mai profunde ale creierului erau hiperactive. „Fără somn, este aproape ca și cum creierul ar fi prea greu pe pedala de accelerație emoțională, fără frână suficientă", mai precizează cercetătorii. După o noapte plină de somn, în timpul căreia undele cerebrale ale participanților au fost măsurate prin electrozi așezați pe capul lor, rezultatele au arătat că nivelul lor de anxietate a scăzut semnificativ, în special pentru cei care au prezentat somn cu undă mai lentă NREM.

Dincolo de cei 18 participanți, cercetătorii au replicat rezultatele la un studiu al altor 30 de participanți. La toți cei 48 de participanții, rezultatele au arătat clar: cei care au obținut mai mult somn adânc noaptea au avut cel mai scăzut nivel de anxietate a doua zi.

Stresat, somn. Rareori, somnul e o recomandare pentru scăderea anxietății

Pe lângă experimentele de laborator, cercetătorii au efectuat un studiu online în care au urmărit 280 de persoane de toate vârstele despre modul în care s-au schimbat atât somnul, cât și nivelul de anxietate în patru zile consecutive. Rezultatele, la fel. Chiar și schimbările subtile în somn le-au afectat nivelul de anxietate.

Cercetătorii au mai afirmat: "Persoanele cu tulburări de anxietate raportează în mod obișnuit că au somn tulburat, dar rareori îmbunătățirea somnului este considerată o recomandare clinică pentru scăderea anxietății. (...) Studiul nostru nu numai că stabilește o legătură cauzală între somn și anxietate, dar identifică tipul de somn profund NREM de care avem nevoie pentru a calma creierul foarte anxios".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel