Strugurii roșii: Ce boli pot ține la distanță

Strugurii roșii pot aduce beneficii uriașe pentru sănătate. Potrivit studiilor, au capacitatea de a reduce riscul de cancer și diabet. În plus, pot ajuta pielea să se mențină...
Coaja stugurilor roșii conține rezervatol, un antiinflamator puternic, care încetinește procesul de îmbătrânire, plus că poate combate efectele luminii UV și ale daunelor provocate de soare.
Mai mult, nutrienții din struguri pot proteja împotriva cancerului, a bolilor cardiovasculare, a diabetului și a altor condiții de sănătate”.
Strugurii conțin antioxidanți puternici cunoscuți sub numele de polifenoli. Se crede că aceștia au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Unul dintre acestea este resveratrolul. Se găsește în cojile strugurilor roșii.
Cancer
Studiile de laborator au sugerat că resveratrolul poate încetini sau preveni dezvoltarea tumorilor la nivelul limfei, ficatului, stomacului, sânului, colonului, cancerului de piele și leucemiei.
Resveratrolul este prezent și în vinul roșu. Puține studii au analizat însă asocierea dintre vinul roșu și riscul de cancer la om, dar s-a demonstrat că aportul ridicat de alcool în mod consecvent poate crește riscul de cancer. Moderarea este cheia.
Un consum moderat de alcool este definit de Ghidurile dietetice pentru americani ca până la o băutură pe zi pentru femei și până la două băuturi pe zi pentru bărbați.
Un alt antiinflamator natural care apare la struguri este quercetina flavonoidă. Studiile au sugerat că și acest lucru poate ajuta la prevenirea sau încetinirea creșterii cancerului.
Diabet
În 2013, rezultatele unui studiu publicat în BMJ au sugerat că anumite fructe pot reduce riscul de diabet de tip 2 la adulți.
În timpul studiului, care a implicat 187.382 de participanți și a durat 22 de ani, 6,5% dintre participanți au dezvoltat diabet.
Cu toate acestea, cei care au consumat trei porții pe săptămână de afine, struguri, stafide, mere sau pere au avut un risc cu 7% mai mic de diabet de tip 2 comparativ cu cei care nu au consumat astfel de fructe.
Nivelul relativ ridicat de zahăr găsit în struguri îi determină pe unii oameni să se întrebe dacă sunt siguri pentru persoanele cu diabet.
Asociația Americană pentru Diabet încurajează oamenii să consume struguri și alte fructe, atâta timp cât cantitatea de carbohidrați este considerată ca parte a planului lor de masă.
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
-
-
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.