Strugurii roșii: Ce boli pot ține la distanță

Strugurii roșii pot aduce beneficii uriașe pentru sănătate. Potrivit studiilor, au capacitatea de a reduce riscul de cancer și diabet. În plus, pot ajuta pielea să se mențină...
Coaja stugurilor roșii conține rezervatol, un antiinflamator puternic, care încetinește procesul de îmbătrânire, plus că poate combate efectele luminii UV și ale daunelor provocate de soare.
Mai mult, nutrienții din struguri pot proteja împotriva cancerului, a bolilor cardiovasculare, a diabetului și a altor condiții de sănătate”.
Strugurii conțin antioxidanți puternici cunoscuți sub numele de polifenoli. Se crede că aceștia au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Unul dintre acestea este resveratrolul. Se găsește în cojile strugurilor roșii.
Cancer
Studiile de laborator au sugerat că resveratrolul poate încetini sau preveni dezvoltarea tumorilor la nivelul limfei, ficatului, stomacului, sânului, colonului, cancerului de piele și leucemiei.
Resveratrolul este prezent și în vinul roșu. Puține studii au analizat însă asocierea dintre vinul roșu și riscul de cancer la om, dar s-a demonstrat că aportul ridicat de alcool în mod consecvent poate crește riscul de cancer. Moderarea este cheia.
Un consum moderat de alcool este definit de Ghidurile dietetice pentru americani ca până la o băutură pe zi pentru femei și până la două băuturi pe zi pentru bărbați.
Un alt antiinflamator natural care apare la struguri este quercetina flavonoidă. Studiile au sugerat că și acest lucru poate ajuta la prevenirea sau încetinirea creșterii cancerului.
Diabet
În 2013, rezultatele unui studiu publicat în BMJ au sugerat că anumite fructe pot reduce riscul de diabet de tip 2 la adulți.
În timpul studiului, care a implicat 187.382 de participanți și a durat 22 de ani, 6,5% dintre participanți au dezvoltat diabet.
Cu toate acestea, cei care au consumat trei porții pe săptămână de afine, struguri, stafide, mere sau pere au avut un risc cu 7% mai mic de diabet de tip 2 comparativ cu cei care nu au consumat astfel de fructe.
Nivelul relativ ridicat de zahăr găsit în struguri îi determină pe unii oameni să se întrebe dacă sunt siguri pentru persoanele cu diabet.
Asociația Americană pentru Diabet încurajează oamenii să consume struguri și alte fructe, atâta timp cât cantitatea de carbohidrați este considerată ca parte a planului lor de masă.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.