Supa de pui, remediul clasic împotriva răcelii. Are proprietăți antiinflamatoare și ajută imunitatea

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
supa de pui Foto: Freepik @yurawhite
supa de pui Foto: Freepik @yurawhite

Descoperă ce a făcut acest preparat să devină o alegere populară când ești răcit și vrei o masă caldă.

Un preparat cald asociat cu răceala este cu siguranță supa de pui. Timp de zeci de ani, dacă nu mai mult, oamenii au fost atrași de această supă datorită componentelor sale nutritive și a faptului ca e servită fierbinte, fapt despre care mulți cred că are proprietăți terapeutice.

Cu toate acestea, oamenii de știință nu au făcut prea multe cercetări pentru a determina avantajele pentru sănătate ale acestui preparat. În afară de un studiu de laborator din anul 2000, bine-cunoscut și la care se face referire frecvent, care a sugerat că supa de pui ar putea avea calități antiinflamatorii, cercetătorii clinici nu au investit prea mult timp sau efort în examinarea beneficiilor leacului de casă al bunicii pentru răceală și gripă.

Alyssa Pike, manager senior de comunicare în domeniul nutriției la Consiliul Internațional de Informare Alimentară, a explicat: "Nu (am găsit) multe alte cercetări care să evidențieze beneficiile specifice ale supei de pui pentru recuperarea după o răceală".

Este de la sine înțeles că nu toate formele de vindecare necesită validare științifică pentru a fi eficiente. Persoanele pot obține beneficii anecdotice dintr-o gamă largă de practici nestudiate. Cu toate acestea, suficient de mulți oameni susțin că se simt mai bine după ce au consumat supă de pui, astfel că se justifică cercetări suplimentare. Este această supă doar un mit urban, sau este de fapt un aliment folosit ca medicament?

Vezi și: Diabetul poate fi cauza somnului insuficient. De ce nu trebuie să dormi mai puțin de 8 ore pe noapte

Ce face ca supa de pui să fie vindecătoare?

Avantajele pentru sănătate ale supei de pui depind de fiecare dintre ingredientele care o compun, la fel ca în cazul oricărui fel de mâncare cu mai multe ingrediente. Ingredientele unei supe de bază includ zeama, carnea de pui și câteva legume savuroase, cum ar fi țelina, ceapa, morcovii și usturoiul.

Un instructor de la California State University, Amanda Sauceda, crede că aceste componente sănătoase ar putea eleva supa de pui dincolo de ingredientele de bază.

Potrivit lui Sauceda, "vitaminele și antioxidanții din ingredientele supei de pui pot ajuta la promovarea procesului natural de vindecare a organismului tău". "Sistemul imunitar și celulele care îți căptușesc tractul gastro-intestinal, care servesc drept prima linie de apărare a organismului, depind de vitamina A, care se găsește în morcovi." Ea a citat, de asemenea, un studiu din 2021 care a descoperit că un extract de morcovi are proprietăți anti-Rinovirus.

Vezi și: 6 utilizări inedite ale zațului de cafea. Cum îl transformi în cel mai bun ajutor pe lângă casă

Au fost efectuate studii privind calitățile antivirale și antiinflamatorii ale cepei și usturoiului. De exemplu, un studiu din mai 2023 a descoperit că persoanele în vârstă care au ingerat în mod regulat extracte de ceapă și usturoi au avut o rezistență îmbunătățită la bolile respiratorii contagioase.

Chiar și apa din supa de pui poate fi benefică. Potrivit lui Pike, este simplu să te deshidratezi atunci când ești bolnav, așa că a bea ceva care conține apă ar putea fi benefic.

În plus, zeama de pui ajută la refacerea electroliților pierduți din cauza bolilor gastro-intestinale, deoarece o porție de 240ml conține 924 miligrame de sare. În zeama de oase de pui se găsesc concentrații mai mari de anumiți electroliți, inclusiv potasiu, fosfor și clorură, potrivit Health.

Foto: Freepik @anastasia1012

Este supa de pui într-adevăr antiinflamatoare?

Binecunoscutul studiu privind supa de pui din anul 2000 s-a concentrat pe modul în care aceasta a afectat inflamația.

"Studiul din 2000 a constatat că supa de pui a inhibat chemotaxia neutrofilelor, ceea ce este un mod elegant de a spune că a ajutat la scăderea temporară a inflamației, astfel încât cei care erau bolnavi să poată respira temporar mai ușor", a spus Pike. 

Potrivit studiului, toate legumele conținute în supă și doar puiul au prezentat această funcție inhibitoare.

Deși nu au mai existat alte studii de referință despre supa de pui, se pare că nu s-au schimbat prea multe lucruri din 2000 încoace. De fapt, cercetătorii de la Universitatea din Nebraska care au realizat studiul inițial au revizuit subiectul în 2021, concluzionând că "ceea ce am făcut în laborator a fost de fapt foarte riguros... Ceea ce arată munca noastră este că există ingrediente în produsele alimentare obișnuite care ar putea avea acțiuni antiinflamatorii". 

Cum să obții cele mai multe beneficii din supa de pui

Poți să pregătești cea mai sănătoasă supă de pui în confortul casei tale, astfel știi ce exactitate ce ingrediente sunt în ea, spre deosebire de supele la plic.

Într-o lume ideală, a adăugat Sauceda, "prepararea propriei supe de pui ți-ar permite să ai un control total asupra a doi factori importanți: sodiul și condimentele".

Anumite supe cumpărate din magazin ar putea avea prea multă sare. Pe lângă faptul că este un dezavantaj pentru tensiunea arterială, Sauceda a spus că excesul de sare ar putea, de asemenea, să îți deranjeze intestinele. Atunci când pregătești supa de pui acasă, ia în considerare un bulion mai puțin sățios în sodiu și include multe legume. Pentru un plus de antioxidanți, poți să adaugi propriile legume congelate dacă optezi pentru o variantă cumpărată din magazin.

De asemenea, este ideal să servești supa de pui caldă. Mâncatul și consumul de mese și băuturi calde a fost asociat cu răspunsuri emoționale mai favorabile, așa că nu poate dăuna atunci când te simți deprimat sau lipsit de energie.

În general, supa de pui s-ar putea să nu fie un glonț magic pentru a opri răceala, dar dacă descoperi că te face să te simți mai bine, este cu siguranță o alegere sănătoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel