Te-ai îngrășat mult? Dacă ești femeie peste 30 de ani, iată vinovatul!

Dana Lascu |
Data publicării:
Rasa sau etnia te poate predispune la unele boli
Rasa sau etnia te poate predispune la unele boli

În cazul femeilor cu vârsta de peste 30 de ani, care s-au îngrășat în ultima decadă cu peste 10% din greutatea corporală, poate fi de vină jobul pe care îl au, mai ales cât de stresant este acesta, arată un studiu realizat în Suedia.

Presiunile de la locul de muncă par să predispună femeilor la creșteri în greutate, indiferent de nivelul lor de educație. Asta arată un studiu care a analizat motivele pentru care se îngrașă femeile care muncesc, realizat pe peste 3.800 de persoane din Suedia.

Presiunile se traduc în depunerea de kilograme

„Am putut observa că cererile ridicate la locul de muncă au contribuit la îngrășarea femeilor, în timp ce pentru bărbați nu a existat nicio asociere între astfel d epresiuni și creșterea în greutate", spune Sofia Klingberg, cercetător în medicina comunitară și sănătate publică la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Gothenburg, și autorul principal al studiului.
Baza pentru acest articol, publicată în jurnalul International Archives of Occupational and Environmental Health, a fost Programul de intervenție Västerbotten, un studiu suedez bazat pe populație. Studiul Klingberg a inclus 3.872 de participanți.

Femeile și bărbații incluși studiu au fost investigați de trei ori, de-a lungul a 20 de ani, în ceea ce privește variabile precum greutatea corporală, stresul, solicitările și controlul la locul de muncă. Analizele au fost realizare fie de la vârsta de 30 până la 50 de ani, fie de la 40 la 60 de ani.

Te îngrași dacă nu poți controla ce și cum faci

Pentru a estima nivelul cererilor de locuri de muncă și stresul, respondenții au fost întrebați despre ritmul lor de lucru, presiunile psihologice, dacă au suficient timp pentru a-și îndeplini sarcinile și cât de des cererile au fost contradictorii.
Întrebările legate de controlul la locul de muncă au vizat aspecte precum cât de des au învățat ceva nou; dacă ceea ce au făcut a necesitatt imaginație sau abilități avansate; și dacă respondentul a putut să aleagă personal ce să facă și cum să facă acest lucru.

Rezultatele studiului arată că respondenții cu un grad scăzut de control în activitatea lor au crescut considerabil în greutate - definită ca un câștig în greutate de 10% sau mai mult din greutatea corporală inițială - de-a lungul studiului. Acest lucru a fost valabil atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților.

Stresul aduce și 20% în plus față de greutatea inițială

Pe de altă parte, expunerea pe termen lung la cererile mari la locul de muncă a jucat un rol numai în îngrășarea la femei. La puțin peste jumătate dintre femeile care au fost supuse unor solicitări mari, o creștere importantă a greutății a avut loc în ultimii 20 de ani. Acest câștig de greutate a fost cu aproximativ 20% mai mare decât în cazul femeilor care au joburi care nu presupun cerințe mari.

„Când am ajuns la nivelul cererilor la locul de muncă, doar femeile au fost afectate. Nu am investigat cauzele care stau la bază, dar ar putea fi vorba despre o combinație de cereri de locuri de muncă și o responsabilitate mai mare pentru căminul pe care femeile presupune că îl au. Acest lucru poate face dificilă găsirea de timp pentru a face exerciții și a trăi o viață sănătoasă", a explicat Klingberg, într-un material dat publicității de Universitatea Gothenburg.

Și nu a contat dacă femeile aveau sau nu o educație academică. Nici calitatea dietei sau a altor factori de stil de viață nu contează. Cu toate acestea, informațiile privind aportul alimentar provin de la respondenții înșiși, cu un anumit risc de raportare incorectă, notează autorii studiului.

În același timp, având în vedere problemele asociate cu stresul cauzat de locul de muncă, studiul este relevant din punctul de vedere al sănătății publice. Cercetătorii cred că identificarea grupurilor care sunt sensibile la stres și eforturile de a reduce stresul legat de locul de muncă ar putea realiza probabil o scădere nu numai în greutate, dar și în incidența bolilor precum cele cardiovasculare și a diabetului.

Studiul, integral (open acces), poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel