Temperatura la care se beau CAFEAUA și CEAIUL. Marea greșeală care duce la CANCER esofagian

Temperatura la care se beau cafeaua si ceaiul Foto: Freepick @pvproductions
Temperatura la care se beau cafeaua si ceaiul Foto: Freepick @pvproductions

Care e temperatura la care trebuie băute ceaiul și cafeaua. Fii atent la sănătatea ta.

Cu toții iubim ceaiul sau cafeaua, sau pe ambele și deși le consumăm constant, facem o greșeală uriașă când vine vorba de temperatura la care le bem. 

Potrivit unui studiu publicat în International Journal of Cancer, consumul a mai puțin de 700 de mililitri de ceai la temperaturi mai mari de 60 de grade Celsius aproape a dublat riscul de cancer esofagian.

Cercetătorii au analizat peste 50.000 de persoane care au furnizat informații despre statutul lor socioeconomic și alți factori despre care se crede că influențează riscul de cancer.

Oregano, beneficii pentru sănătate. De ce să bei CEAI de oregano - 12 afecţiuni pe care le tratează

Dovezi care leagă consumul de băuturi calde de carcinomul esofagian cu celule scuamoase (ESCC)

 

"Multor oameni le place să bea ceai, cafea sau alte băuturi calde. Cu toate acestea, conform descoperirilor noastre, consumul de ceai foarte fierbinte crește riscul de cancer esofagian, așa că cel mai bine este să așteptați până când băuturile fierbinți se răcesc înainte de a le bea", a declarat Farhard Islami, de la Societatea Americană de Cancer, potrivit Express.

"În comparație cu cei care au băut mai puțin de 700 ml de ceai pe zi la temperaturi sub 60 de grade Celsius, consumul de 700 ml sau mai mult pe zi la o temperatură mai mare de 60 de grade Celsius a fost asociat în mod constant cu o creștere cu aproximativ 90% a carcinomului esofagian cu celule scuamoase (ESCC).

Descoperirile noastre se adaugă la numărul mare de dovezi care leagă consumul de băuturi calde de carcinomul esofagian cu celule scuamoase (ESCC)", susțin cercetătorii.

Cazurile de cancer esofagian s-au triplat la tineri în ultimii 30 de ani

 

Ce se întâmplă când mănânci sfeclă roșie. 9 lucruri pe care trebuie să le știi

Un studiu efectuat în Olanda pe aproape 60.000 de pacienți, a constatat că incidența adenocarcinomului esofagian – un tip de cancer esofagian - a crescut de la 0,34 la 0,92 la 100.000 de oameni între anii 1989 și 2018. A existat o creștere medie cu 1,5% la bărbați și cu 3% la femei. Creșterea dramatică a numărului cazurilor de adenocarcinom esofagian au fost observată la pacienții cu vârsta sub 50 de ani.

În 30 de ani s-a triplat incidența

Experții consideră că creșterea numărului de cazuri de adenocarcinom esofagian reflectă modificările factorilor de risc legați de stilul de viață pentru boală, cu creșterea obiceiurilor nesănătoase, inclusiv fumatul, dieta de proastă calitate și exercițiile fizice reduse.

Dr Ali Al-Kaabi, de la Centrul Medical al Universității Radboud din Nijmegen, Olanda, și autorul principal al studiului, a explicat că „Incidența adenocarcinomului esofagian crește la adulții tineri. Știm că boala este asociată cu esofagul Barrett, care este o afecțiune premalignă în capătul inferior al esofagului. Refluxul gastro-esofagian (reflux acid), obezitatea și fumatul sunt, de asemenea, factori de risc importanți pentru adenocarcinomul esofagian. Știm, de asemenea, că ratele acestor factori de risc au crescut la adulții tineri în ultimii treizeci de ani”.

Cancerul esofagian este al șaptelea cel mai frecvent cancer la nivel mondial și este o boală extrem de fatală, reprezentând 500.000 de decese în fiecare an conform statisticilor oficiale. Există două subtipuri principale: adenocarcinom esofagian (care este legat de obezitate și de boala de reflux gastroesofagian) și carcinom esofagian cu celule scuamoase (care este legat de consumul de alcool și de tutun).

Ce simptome dă cancerul esofagian

„Supraviețuirea relativă s-a îmbunătățit semnificativ la grupul cu vârsta mai tânără, cu o diferență de supraviețuire în creștere în comparație cu adulții mai în vârstă”, a comentat Ali Al-Kaabi.

„Aceste diferențe pot reflecta faptul că pacienții mai tineri sunt mai susceptibili de a fi tratați mai agresiv cu tratamente multiple, inclusiv chimioterapie urmată de intervenție chirurgicală, ceea ce ajută fie pentru a oferi un tratament sau a prelungi viața pacientului”, a mai spus cercetătorul.

Există multe simptome pentru cancerul esofagian, dar acestea pot fi adesea dificil de observat și confundate cu alte simptome gastro-intestinale. Acestea includ probleme de înghițire, senzație sau stare de rău, arsuri la stomac și indigestie.

„Pe baza acestor constatări ale studiului, este important ca adulții sub 50 de ani să fie conștienți de aceste simptome ale cancerului esofagian pentru a putea avea un diagnostic precoce și o șansă mai mare de supraviețuire”, a susținut Ali Al-Kaabi. „Acest lucru este deosebit de important în grupurile cu risc crescut, inclusiv la cei care fumează, cei cu obezitate sau cei care au un nivel ridicat de consum de alcool”, a conchis cercetătorul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel