Terapia asistată de animale. Efecte nebănuite

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Cainii ajută la menținerea unei stări de sănătate mai bune
Cainii ajută la menținerea unei stări de sănătate mai bune

Terapia asistată de animale este încă destul de puțin cunoscută, însă efectele par a fi foarte benefice. În special pentru vârstnici, prezența unui animal de companie are efecte nebănuite.

Se spune că un câine este cel mai bun prieten al omului, dar când vine vorba de o sănătate mai bună, orice tip de interacțiune cu animalele funcționează. Cercetările arată că interacțiunea cu animale precum câinii, pisicile și chiar caii poate avea atât efecte benefice imediate, cât și de lungă durată asupra sănătății mintale.

Efectuată formal într-un context medical, este cunoscută sub numele de terapie asistată de animale (TAA). "Animalele nu au o noțiune preconcepută despre oameni", spune dr. Henry Feldman, de la Division of Hospital Medicine la Beth Israel Deaconess Medical Center, afiliată la Harvard. "Ele oferă iubire necondiționată, care încurajează interacțiunea și îi ajută pe oameni să se simtă mai încrezători".

Interacțiune plăcută

TAA implică interacțiunea în mod regulat cu animalele pentru o perioadă de timp stabilită pe mai multe săptămâni sau luni. Întâlnirile implică, de obicei, câini și pisici fie în programări individuale, fie în grupuri și constau în orice, de la mângâierea și hrănirea animalelor până la doar statul împreună cu acestea.

Ce se întâmplă atunci când interacționați cu animalele? Cercetătorii indică faptul că nivelul de oxitocină, "hormonul dragostei" produs de creier, crește pentru a încuraja apropierea față de animale. De asemenea, întâlnirile cu animale pot stimula producția de serotonină, substanța chimică a creierului ce ne face să ne simțim bine, ceea ce poate explica de ce mângâiatul animalelor este atât de calmant.

TAA este un domeniu oarecum nou în psihologie, cu cercetări limitate. Cu toate acestea, constatările inițiale au arătat că terapia poate ajuta o varietate de probleme emoționale.

TAA este adesea folosită în centrele de pensionari pentru a ajuta rezidenții ce suferă de depresie și stres. Un studiu efectuat în luna iunie a anului 2013 a constatat că pacienții cu demență care dispun de îngrijire rezidențială și au primit 11 săptămâni de terapie asistată de câini și-au îmbunătățit rezultatele la testele privind depresia comparativ cu pacienții care au avut doar terapie umană.

Spitalele utilizează, de asemenea, TAA pentru pacienții care se confruntă cu tratamente și recuperări. Un raport din Journal of Community and Supportive Oncology  din ianuarie 2015 a descoperit că șase săptămâni de vizite zilnice de 15-20 minute cu câini terapeutici au ajutat pacienții cu cancer, scăzându-le nivelul de stres și teamă asociate cu radioterapia și chimioterapia.

Nu trebuie să vă confruntați cu o boală gravă pentru a beneficia de terapie asistată de animale. Acesta poate fi utilizat pentru a sprijini provocările legate de îmbătrânire, cum ar fi tratarea declinului sănătății sau moartea unei persoane iubite.

"Animalele pot să amelioreze sentimentele provocate de trădare de propriul trupul sau vinovăția supraviețuitorului", spune dr. Feldman. "Câinii și pisicile în special sunt potrivite pentru a susține oamenii emoțional, pot recunoaște stările emoționale și știu ce ne trebuie ca să fim fericiți".

Găsiți-vă propria terapie

Medicii recomandă, de obicei, TAA ca tratament posibil pentru o afecțiune diagnosticată (dar ar trebui să fiți proactivi și să întrebați cum poate să vă completeze tratamentul obișnuit).

Cu toate acestea, nu aveți nevoie de o rețetă pentru a accesa efectele benefice ale TAA. A fi proprietarul unui animal de companie este o soluție. ”Îngrijirea animalelor necesită, de asemenea, atenție constantă la detalii, cum ar fi hrănirea, verificările medicale și îngrijirea, ceea ce reprezintă un alt mod minunat de a menține mintea stimulată și alertă ", spune dr. Feldman.

Dacă nu sunteți gata pentru această responsabilitate, puteți face voluntariat cu partenerii comunității organizațiilor de terapie animală. Alte opțiuni de voluntariat sunt adăposturile pentru animale, plimbatul câinilor sau pur si simplu ajutatul unui prieten ce deține un animal. Tu îi ajuți, iar animalele lor de companie te ajută pe tine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel