Top 10 alimente care cauzează pietre la rinichi

Dacă doriți să controlați apariția pietrelor la rinichi, este important să vă analizați dieta. Există mai multe alimente care provoacă pietre la rinichi.

Sunt cunoscute mai multe alimente care contribuie la dezvoltarea lor.

Topul alimentelor care cauzează pietre la rinichi

sfecla
Ceai
Spanac
Rubarbă
Proteine animale
nuci
Tărâțe de grâu
Prea mult sodiu
Ciocolată
Proteine animale

Ce cauzează pietrele la rinichi?

Pietrele la rinichi pot fi cauzate de o varietate de factori, dar în aproximativ 75 la sută din cazuri, sunt compuse din oxalat de calciu. Când mâncăm oxalat, care este prezent în multe alimente, acesta se poate lega de calciu în corpul nostru, notează University Health News.

Când concentrația de oxalat de calciu în organism devine mai mare decât normal și rinichii noștri nu o pot excreta suficient de repede, începe să cristalizeze. În cele din urmă, se pot forma pietre la rinichi.

Unul dintre factorii de risc majori pentru formarea de piatră renală este aportul mare de oxalat în dietă. Cercetătorii recomandă un aport de 40 până la 50 mg pe zi de oxalat în dietă pentru a preveni formarea de pietre la rinichi.

Ferește-te de alimentele bogate în oxilat

Sfecla este unul dintre cele mai bogate alimente bogate în oxalați, alături de alimente precum spanacul, ciorba elvețiană, rubarba și multe altele. Acest lucru le face unul dintre alimentele majore care provoacă pietre la rinichi. În 100 g de frunze de sfeclă există 610 mg de oxalat. În 100 mg sfeclă fiartă există aproximativ 675 mg oxalat.

Cum previi recidivarea pietrelor

Rețineți că persoanele care au avut pietre la rinichi au tendința de a le face din nou - 50 la sută dintre persoanele care dezvoltă o piatră, dezvoltă o alta în decurs de 10 ani.

Dacă aveți un istoric de pietre la rinichi, va trebui să fiți deosebit de precaut cu alimentele bogate în oxalați, cum ar fi sfecla, ciocolata, spanacul, ceaiul, rubarba și nucile.
Bea multa apa. Ar trebui să filtrezi 2 litri de urină pe zi.
Aveți grijă să observați semne de pietre la rinichi (dureri severe în partea abdomenului, de obicei însoțite de greață).
Obțineți suficient calciu din alimente în loc de suplimente.
Limitați aportul de sodiu la 1.500 mg sau mai puțin.
Limitați proteinele animale, inclusiv ouă, fructe de mare, carne și păsări de curte.

Sucurile acestor alimente ar putea fi deosebit de riscante, deoarece este nevoie de multe fructe sau legume pentru a face o cantitate mică de suc; puteți exagera cu ușurință aportul de oxalat dacă beți suc de sfeclă zilnic. Ar putea fi cel mai bine să vă amestecați rețetele de sucuri, astfel încât să nu consumați mai multă sfeclă pe zi.

Studiile arată că fierberea sfeclei poate fi cea mai bună modalitate de a vă bucura de aceste legume rădăcinoase, reducând în același timp riscul de pietre la rinichi - fierberea reduce cantitatea de oxalați solubili din sfeclă sub cea a sfeclei crude sau aburite.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel