Top 4 alimente pe care le credeai sigure, dar care îngrașă

DCMedical Team |
Data publicării:
Alimente, dietă   Sursa foto: Cori Grămescu
Alimente, dietă Sursa foto: Cori Grămescu

Cori Grămescu ne învață cum să nu cădem în capcana „mâncatului sănătos”, dar cu alimente care, de fapt, îngrașă.

Uneori alegem anumite preparate care par a fi cele mai bune opțiuni pentru a ajunge la greutatea dorită, însă de cele mai multe ori acestea nu fac altceva decât să ne aducă kilograme în plus. Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, face topul alimentelor de acest fel și atrage atenția asupra aspectelor la care trebuie să fim atenți atunci când ținem dietă.

Dacă despre produsele de patiserie, ciocolată, prăjituri se știe că sunt inamicul dietelor de slăbire, asupra multor preparate există percepția greșită pot fi consumate fără probleme în diete doar pentru că sunt realizate din ingrediente sănătoase. Nutriționistul Cori Grămescu și fondatoarea platformei de diete yummdiet.com atrage atenția asupra faptului că nu trebuie să pierdem din vedere faptul că slăbirea se bazează pe crearea unui deficit caloric sustenabil și menținerea glicemiei într-un interval moderat de valori.

„Nu e suficient doar să mâncăm ingrediente care, fiecare luate în parte, sunt sănătoase, ci trebuie să fim atenți și la modul cum sunt gătite respectivele alimente. Atunci când ne dorim să pierdem câteva kilograme trebuie să alegem alimente care sunt cât mai simplu pregătite și cât mai ușor de tranșat ingredientele. Cu alte cuvinte, să ne ferim de preparate care conțin tot felul de sosuri sau ingrediente pe care nu le vedem cu ușurință. Apoi, e important să nu bem caloriile. Smoothie-urile, ciorbele și sucurile sunt greu de estimat caloric și deseori le trecem cu vederea. Nu în ultimul rând, să fim atenți la cantitatea de ulei adăugată la gătire și la modul în care preparăm alimentele. Ar trebui să prioritizăm gătirea prin înăbușire sau la cuptor ori airfryer, la temperaturi moderate”, explică Cori Grămescu.

Mai jos, nutriționistul Cori Grămescu și fondatorul primei platforme de diete personalizate din România prezentăm top 4 alimente aparent dietetice care de fapt îngrașă.

Legumele sautee de la restaurante. „Deși legumele sunt cele mai sănătoase opțiuni alimentare, în realitate când le comandăm la restaurant sotate, se folosește o cantitate cel puțin generoasa de unt sau ulei și asta face ca o astfel de garnitură să depășească uneori chiar și 400 de kcal, deși legumele însele nu au mai mult de 100 de kcal per porție”, spune cunoscutul nutriționist.

Pastele cu legume. Nutriționista spune că și în spatele acestor preparate se ascund multe calorii mai ales atunci când se pierde din vedere mărimea porției. Ea atrage atenția că pentru o persoană care dorește să slăbească, se recomandă ca porția de paste să nu depășească 4-5 linguri (40 g), iar la restaurante porțiile ajung să cântărească și 350 de grame. De asemenea, conform nutriționistului asocierea dintre paste și grăsimea pusă la sosul de paste indiferent că vorbim de ulei de măsline,unt, smântână sau nelipsitul parmezan fac adeseori ca o porție de paste cu legume să depășească cu mult caloriile necesare, deși fiecare ingredient în parte este potrivit în dietă în cantitate mică.

Smoothie-urile. Fondatoarea platformei de diete yummdiet.com, Cori Grămescu ne sfătuiește să fim foarte atenți atunci când consumăm smoothieuri, mai ales cele comandate din comerț. Într-o băutura de 500 ml regăsim adesea fructe, miere, cereale, nuci crude sau fulgi de cocos și nu de puține ori un smoothie aparent inofensiv ajunge chiar la 500 de kcal (echivalentul a unei mese principale) pe care de multe ori nici nu le luăm în calcul atunci când „nu slăbim, deși mâncăm sănătos”.

Sorbetto de fructe. „Când ne gândim la sorbettoîn varianta originala, el conține doar fructe, însăîntre timp versiunile comerciale au de regulăși zahăr adăugat, iar o cupă de sorbetto conține în realitate 130 de kcal, ceea ce nu este foarte mult însă problema apare din faptul că majoritatea oamenilor mănâncă 2-3 cupe de înghețată, de unde și aportul crescut de calorii”, explică nutriționistul Cori Grămescu.

Nu în ultimul rând, Cori Grămescu atrage atenția asupra faptului că a avea un stil de viață sănătos nu este egal cu a avea o dietă de înfometare înseamnă constanță în timp și mâncare în general sănătoasă cu mici ”tratații” sau pofte ocazionale mai puțin sănătoase. De asemenea, un stil de viață sănătos înseamnă mișcare. Indiferent dacă optezi pentru a merge la sala sau a urma ore de grup fitness on-line, nutriționista și antrenoarea de pilates, Cori Grănescu ne învață să alternăm antrenamente cardio de intensitate moderată cu ore în care lucrăm cu greutăți medii, pentru rezistență.

„Sportul creează un deficit caloric eficient fără să ne înfometăm. Consumând calorii în activitățile fizice și cele sportive zi de zi reușim să atingem ținta de deficit caloric de 500-1000 de kcal pe zi fără să reducem drastic mâncarea”, spune atrenoarea de pilates Cori Grămescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel