Toxiinfecții alimentare de sărbători, ce poți face ca să le eviți
Toxiinfecții alimentare se pot produce foarte ușor, dacă nu sunt respectate anumite reguli simple. Iată care
Pregătirea unei sărbători poate începe imediat ce ajungeți acasă de la magazinul alimentar. Dar, dacă doriți să serviți familiei și prietenilor o masă delicioasă și fără probleme, recomandările privind siguranța alimentelor trebuie să facă parte din rețetă.
Conform datelor Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor (CDC), în fiecare an, doar în SUA, aproximativ 48 de milioane de persoane, adică aproximativ una din șase persoane suferă de o boală dată de alimente. Aproximativ 128.000 necesită spitalizare, iar 3.000 de cazuri sunt fatale.
„La americani, cele mai multe probleme de sarbători au copiii care vin în contact cu carnea de pasăre crudă sau alte alimente crude, de la care pot lua campylobacter sau salmonella", Justin Loden, specialist la Tennessee Poison Center, pentru News Medical.
Printre simptomele intoxicațiilor alimentare se numără: greață, vărsături, crampe abdominale și diaree. Problema e că în unele cazuri poate dura doar câteva ore pană la apariția simptomelor, în altele – zile, în funcție de agentul patogen implicat.
„Când pregătiți mesele, nu uitați să țineți copiii mici în afara bucătăriei și să limitați răspândirea germenilor prin spălarea mâinilor, a suprafețelor din bucătărie, a ustensilelor și a plăcilor de tăiat, frecvent cu apă caldă cu săpun", a spus Loden.
Iată câteva lucruri importante și simple, de siguranță alimentară, de care trebuie să țineți cont atunci când gătiți:
Alimentele:
- Trebuie cumpărate numai de la surse autorizate. Trebuie să fie în termen de valabilitate, să nu fie stricate sau să nu prezinte un miros neplăcut.
Pregărirea:
- Spălați-vă pe mâini înainte și după manipularea alimentelor crude, dar și înainte de a atinge sau mânca alte alimente.
- Nu spălați ouăle, carnea sau păsările de curte, deoarece acestea pot răspândi bacterii dăunătoare.
- Păstrați carnea, păsările de curte, fructele de mare și ouăle separat de toate celelalte alimente.
- Folosiți cuptorul cu microunde, apa rece sau frigiderul pentru a dezgheța carnea congelată sau păsările de curte.
Gătitul
- Gătăți bine alimentele, iar dacp faceți spre exemplu curcan la tavă sau porc de lapte la tavă, să vă asigurați că umplutura este bine gătită.
Depozitarea
- Bacteriile care provoacă toxiinfecții alimentare se înmulțesc cel mai rapid între 4 și 60 de grade Celcius. Înghețați ce vă rămâne de la masă sau ineți alimentele la temăeraturi sub 4 grade pentru a reduce înmulțirea bacteriană.
- După masă, scoateți carnea rămasă de pe curcan sau pe porc, și păstrați-o în frigider. O întreagă carcasă introdusă în frigider nu se va răci suficient de repede.
- Evitați contaminarea încrucișată acoperind complet fiecare aliment din frigider.
- Consumați sau congelați resturile în cel mult trei-patru zile.
Simptomele unei toxiinfecții alimentare
Dacă aveți simptome de intoxicație alimentară, beți multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Consultați medicul dacă aveți simptome severe, inclusiv:
- Febra ridicată (peste 38,6),
- Sânge în scaun sau vărsături,
- Vărsături frecvente care împiedică menținerea lichidelor în organism,
- Semne de deshidratare, cum ar fi scăderea marcată a urinării, o gură (sau gât) foarte uscată sau senzație de amețeli atunci când stați în picioare,
- Diaree care durează mai mult de trei zile (la adulți, la copii chiar 2 zile).
-
Ce este uleiul esențial de Ylang-Ylang: 4 beneficii dovedite08.12.2025, 21:32
-
Cine nu ar trebui să consume scorțișoară?08.12.2025, 20:54
-
Ce este mielofibroza: simptome, cauze și cum poate fi tratată08.12.2025, 19:33
-
-
7 motive să bei zeamă de murături în mod regulat08.12.2025, 17:15
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
