Traian Băsescu, diagnostic. Tudor Ciuhodaru: Boala nu ocolește nici foștii președinți

Monika Baciu |
Data publicării:
traian basescu - FOTO: Captură YouTube@Digi24HD
traian basescu - FOTO: Captură YouTube@Digi24HD

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a fost internat din cauza unor probleme de sănătate.

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a fost internat, fiind suspect de gripă de tip A. Traian Băsescu este internat la Spitalul Militar din București. 

Ce complicații pot exista

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, a explicat de ce este necesară internarea. 

"Nu știm datele medicale, deocamdată vorbim de simple supoziții, dar pe de altă parte, atenție la educația pentru sănătate, căci boala nu ocolește nici foștii președinți, nici cetățenii României, așa că acele semne de alarmă cu febră, frisoane, dureri musculare, stare generală alterată, durere de cap, amețeli impun prezentarea de urgență la spital pentru a nu se ajunge la forme critice", a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, la România TV.

Gripa poate să ducă chiar și la deces, mai ales în cazul persoanelor cu un sistem imunitar compromis.

"În fiecare an, între 5 și 15% dintre români se internează cu probleme respiratorii acute, mai ales în sezonul virozelor și dacă ai și factorii de risc și vorbesc de o vârstă de peste 65 de ani, probleme pulmonare, bronhopneumopatia obstructivă cronică, dacă ești și fumător, lucrurile acestea pot să evolueze nefavorabil, iar printre cele mai frecvente complicații ale gripei, care ar trebui să fie o afecțiune banală, tratată în 7 zile, și cu cât se intervine mai repede, cu atât pronosticul ar trebui să fie mult mai bun.

Gândiți-vă că astfel de pacienți, cu probleme respiratorii sau neurologice ori cardiace, pre-existente, pot dezvolta ca și complicații pneumonii, crize de astm bronșic, miocardita, afectarea inimii, și insuficiența cardiacă. (...)

Virozele nu se tratează cu antibiotice, așa cum fac foarte mulți dintre noi. Și din păcate și celelalte tipuri de terapie se fac după ureche. Iar asta duce la apariția a numeroase complicații, selecționarea unor germeni rezistenți și forme severe de boală”, a mai spus dr. Tudor Ciuhodaru.

Gripa de tip A, simptome

Gripa de tip A, cunoscută și sub denumirea de gripă sezonieră, este cauzată de virusurile gripale de tip A, cum ar fi H1N1 și H3N2. Simptomele gripelor de tip A pot varia, dar pot include:

Febra: Adesea, febra este unul dintre primele simptome ale gripei de tip A. Aceasta poate să apară brusc și să fie destul de înaltă.

Frisonul și tremurul: Persoanele afectate pot experimenta frisoane și tremurături datorită febrei.

Dureri musculare și articulare: Aceste simptome sunt comune în cazul gripei și pot varia de la ușoare la severe.

Durere de cap: Este frecventă și poate fi destul de intensă.

Oboseală și slăbiciune: Gripa poate cauza oboseală extremă și slăbiciune generală, făcând dificilă desfășurarea activităților obișnuite.

Durere în gât și tuse: Gâtul iritat și tusea sunt simptome comune ale gripei.

Congestie nazală și secreții nazale: Gripa poate provoca congestie nazală, secreții nazale și uneori chiar nas înfundat.

Dureri de stomac și greață: Unele persoane pot experimenta simptome gastrointestinale, cum ar fi durerile de stomac și greața.

Gripa de tip A, prevenție

Vaccinarea antigripală este una dintre cele mai eficiente modalități de prevenire a gripei. Vaccinul antigripal trebuie administrat în fiecare sezon, deoarece virusurile gripale se schimbă în mod constant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel