Trei feluri ideale pentru diversificarea bebelușilor. Ingrediente: broccoli, roșii și ficăței
Diversificatea alimentară, o provocare pentru părinți, dar și pentru cei mici. Claudia Neghină prezintă trei feluri principale, ușor de făcut.
Diversificarea alimentară pentru copii înseamnă pe lângă combinarea de legume, fructe și carne, astfel încât să acopere aportul de nutrienți necesari dezvoltării, și ceva imaginație în a-i atrage interesul celui mic pentru ceea ce se află în farfuria sa.
”Am venit cu trei idei de feluri principale, pentru că sunt multe mămici în pană de idei. Și eu rămân câteodată în pană. Știți ce îmi este însă ușor? Eu mâncând foarte sănătos, adaptez din mâncărurile pe care le pregătesc pentru mine pentru cea mică”, a spus fotomodelul Claudia Neghină, invitată în emisiunea ”Vorbește lumea” de la Pro TV.
Unul dintre felurile de mâncare pe care le-a prezentat Claudia, care este mama unei fetițe de un an, deci în plină perioadă a diversificării, este o budincă din broccoli și urdă, pregătită la cuptor, timp de 30 de minute.
”Conține o bucată de broccoli pe care am desfăcut-o în buchețele și am preparat-o la aburi, 3 ouă bătute, 200 g de urdă și 3 linguri de smântână, toate au fost puse într-un vas uns în prealabil cu unt”, a explicat fotomodelul.
Cel de-al doilea preparat sunt ”paste steluțe, speciale pentru bebeluși, îmbogățite cu vitamina B, sunt din grâu dur. Le-am fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj și apoi am făcut un sos de roșii, din roșii proaspete pe care le-a scufundat în apă opărită și le-am curățat de coajă, apoi le-am tras puțin în tigaie cu un cățel de usturoi și spanac”, a continuat mama Claudia.
Dacă aceste două feluri de mâncare au fost prezentate în forma lor final, necesitând mai multă vreme decât ar fi avut la dispoziție în platoul de televiziune, cel de-al treilea fel a fost pregătit în direct.
”Ficăței cu pire de cartofi și păstârnac. Am fiert ficățeii, 10 minute, în lapte. Așa sunt mult mai fragezi și se înlătură acel gust amărui. Ficățeii sunt recomandați începând cu vârsta de 9 luni și doar o dată pe săptămână. La cartofii fierți și păstârnac adăugăm o lingură de unt, îi pasăm, atât legumele, cât și ficățeii”, a mai spus Claudia Neghină.
La ce vârstă se începe diversificarea la bebeluși. Nutriționist: Alimentația vegetariană a copiilor, o opțiune
”Organizația Mondială a Sănătății recomandă introducerea proteinei animale, și în primul rând carnea, după vârsta de 6 luni, dar într-o cantitate controlată”, a explicat nutriționistul Alina Epure, la ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1, cu privire la diversificarea alimentației bebelușilor.
Potrivit acesteia, în social media circulă o multitudine de informații eronate în privința acestui aspect, fiind multe care recomandă introducerea într-un mod agresiv, ”în cantitate foarte mare și neasociată corect cu foarte multe legume, astfel încât să existe și un aport de fibre, iar de acii pot apărea diferite tulburări digestive: de la constipație până la o floră de putrefacție și alte dezechilibre bacteriene”.
Astfel, în prima etapă a diversificării se introduc legumele, apoi fructele, iar după ce bebelușul s-a obișnuit cu aceste două mese se introduce și proteina animală, carnea, dar în cantitate mică, 5 grame (o linguriță), iar treptat această cantitate va fi crescută. Citește mai departe AICI.
-
-
Horia Moculescu, internat la ATI05.11.2025, 22:26
-
-
Pasta de dinți făcută din păr uman ar putea regenera smalțul dentar05.11.2025, 21:56
-
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
