Trezitul cu o oră mai devreme ar scădea riscul de depresie

Adisa Codruț / 08 sep 2021 / 19:21

Trezitul cu o oră mai devreme ar reduse riscul de depresie majoră, susține un studiu.

Persoanele care s etrezesc dimineața mai devreme cu o oră, dar nu dorm mai puțin, ar putea să-și reducă riscul de depresie majoră. Este concluzia unui studiu publicat online pe 26 mai 2021, în revista științifică JAMA Psychiatry.

La acest rezultat s-a ajuns în urma analizării datelor de la aproape 840.000 de persoane din strămoși europeni pentru a căuta variante comune care influențează cronotipul unei persoane sau preferința timpului de somn. Din aceasta, au reușit să-i identifice pe cei care au început să se trezească mai devreme și mai târziu. Apoi au căutat să vadă cărora dintre aceștia le-a fost diagnosticată o tulburare depresivă majoră.

Când au examinat toate aceste informații, anchetatorii au descoperit că persoanele care erau predispuse genetic să se trezească cu o oră mai devreme dimineața, comparativ cu cei care se ridicau mai târziu, aveau un risc de depresie cu 23% mai mic. Aceste rezultate sunt în concordanță cu un alt studiu care arată o îmbunătățire a scorurilor depresiei la persoanele care au schimbat de fapt ora de culcare și timpul de trezire cu o oră mai devreme decât rutina obișnuită.

Acești cercetători au recunoscut că este nevoie de un studiu clinic mai amplu pentru a determina dacă această intervenție este cu adevărat semnificativă, potrivit Harvard Medical School.

 

 

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy