Trichineloză, ce carne de porc trebuie să mănânci ca să nu te îmbolnăvești
Carnea de porc este vedeta gastronomică de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor de iarnă, motiv pentru care specialiștii în sănătate publică atrag atenția asupra pericolului de...
Consumul cărnii de porc asigură un important aport nutritiv pentru sezonul friguros, așa că românii consumă cu precădere de sărbători acest tip de carne. Unii încă mai respectă tradițiile în gospodării și practică şi în prezent sacrificarea/procesarea tradiţională a porcilor.
Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spiralis. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile.
Nu cumpărați carne de porc neautorizată sanitar-veterinar, necontrolată. Nu cumpărați carne de porc de la comercianții care vând pe marginea drumului”, a tras un semnal de alarmă dr. Loti Popescu, de la DSPJ Constanța.
Cum se manifestă trichineloza
La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului. Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febră, edeme palpebrale (ale pleoapelor) și faciale însoțite de conjunctivită (inflamație a conjunctivei care se manifestă prin roșeață, senzație de corp străin în ochi, secreție abundentă), dureri musculare și adinamie (scăderea forței musculare), precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată. Boala nu se transmite interuman.
,,În cazul apariţiei de simptome digestive sau oculare după consumul de carne de porc sau vânat infestata, vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la medicul de familie”, spune dr. Daniela Rahotă, director executive DSP Bihor.
Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic, unele obiceiuri culinare precum prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă, achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate, tăierea clandestină a animalelor. Medicii recomandă ca românii să renunţe la obiceiuri culinare riscante cum ar fi consumul de carne crud sau de preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic.
Măsuri de prevenire a bolii
În vederea prevenirii îmbolnăvirii prin trichineloză, DSP Bihor recomandă populației să respecte următoarele măsuri: să achiziționeze animale de la unități avizate sanitar; să achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar, să trimită la examen trichineloscopic probe din carnea de porc, sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat, în centrele autorizate ale autoritatilor sanitar-veterinare și să respecte recomandările acestora; la tocarea cărnii de porc/vânat sa folosească o mașina de tocat, destinată acestei activități, și curățarea acesteia înainte și după folosire, cât și curățarea tuturor suprafetelor și a instrumentelor folosite; să pregătească carnea în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit; în timpul gătirii să asigure atingerea de 71 grade Celsius în toată masa de carne pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri; să prelucreze termic a resturile/măruntaiele/sângele, provenite de la vanat/porc, care urmează să fie hrană pentru animale.
-
Statinele, asociate cu cancerul. Ce s-a aflat abia acum02.11.2025, 20:53
-
-
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală02.11.2025, 18:41
-
-
Anticoncepționalele, efect negativ important. Duc la cancer de sân02.11.2025, 15:27
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
