Trichineloză, ce carne de porc trebuie să mănânci ca să nu te îmbolnăvești

Carnea de porc este vedeta gastronomică de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor de iarnă, motiv pentru care specialiștii în sănătate publică atrag atenția asupra pericolului de...
Consumul cărnii de porc asigură un important aport nutritiv pentru sezonul friguros, așa că românii consumă cu precădere de sărbători acest tip de carne. Unii încă mai respectă tradițiile în gospodării și practică şi în prezent sacrificarea/procesarea tradiţională a porcilor.
Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spiralis. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile.
Nu cumpărați carne de porc neautorizată sanitar-veterinar, necontrolată. Nu cumpărați carne de porc de la comercianții care vând pe marginea drumului”, a tras un semnal de alarmă dr. Loti Popescu, de la DSPJ Constanța.
Cum se manifestă trichineloza
La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului. Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febră, edeme palpebrale (ale pleoapelor) și faciale însoțite de conjunctivită (inflamație a conjunctivei care se manifestă prin roșeață, senzație de corp străin în ochi, secreție abundentă), dureri musculare și adinamie (scăderea forței musculare), precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată. Boala nu se transmite interuman.
,,În cazul apariţiei de simptome digestive sau oculare după consumul de carne de porc sau vânat infestata, vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la medicul de familie”, spune dr. Daniela Rahotă, director executive DSP Bihor.
Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic, unele obiceiuri culinare precum prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă, achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate, tăierea clandestină a animalelor. Medicii recomandă ca românii să renunţe la obiceiuri culinare riscante cum ar fi consumul de carne crud sau de preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic.
Măsuri de prevenire a bolii
În vederea prevenirii îmbolnăvirii prin trichineloză, DSP Bihor recomandă populației să respecte următoarele măsuri: să achiziționeze animale de la unități avizate sanitar; să achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar, să trimită la examen trichineloscopic probe din carnea de porc, sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat, în centrele autorizate ale autoritatilor sanitar-veterinare și să respecte recomandările acestora; la tocarea cărnii de porc/vânat sa folosească o mașina de tocat, destinată acestei activități, și curățarea acesteia înainte și după folosire, cât și curățarea tuturor suprafetelor și a instrumentelor folosite; să pregătească carnea în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit; în timpul gătirii să asigure atingerea de 71 grade Celsius în toată masa de carne pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri; să prelucreze termic a resturile/măruntaiele/sângele, provenite de la vanat/porc, care urmează să fie hrană pentru animale.
-
De ce cancerul la inimă este extrem de rar04.09.2025, 15:50
-
Cum ne afectează oboseala cronică și Long COVID corpul04.09.2025, 14:40
-
Pierderea mirosului, semn timpuriu al bolii Alzheimer04.09.2025, 13:28
-
Utilizarea telefonului pe toaletă crește riscul de a dezvolta hemoroizi04.09.2025, 11:46
-
Cofeina slăbește efectul antibioticelor04.09.2025, 10:05
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!