Uleiul cu efect decongestionant și somnifer. Care mai sunt beneficiile acestuia și cine are contraindicații în utilizare

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
uleiul. FOTO: Freepik
uleiul. FOTO: Freepik

Uleiul din această plantă poate să ajute în decongestionarea căilor respiratorii, dar și în ameliorarea durerilor reumatice. La ce trebuie să fiți atenți înainte de utilizare.

Uleiul de camfor se obține în timpul procesului de extracție a camforului din două tipuri de arbori de camfor, cel comun (Cinnamomum camphora), acesta fiind cel mai obișnuit tip de camfor, respectiv Borneo Camphor (Drybalanops camphora).

Ambele uleiuri de camfor au proprietăți similare, ceea ce le diferențiază este aroma și concentrația compușilor din ele.

Diferitele componente ale uleiului esențial de camfor sunt alcoolul, borneolul, pinenul, camfenul, camforul, terpenele și safrolul.

Vezi și: Gastrita, cauze, simptome, complicații și tratament. Dițoiu, avertisment: Primăvara și toamna crește aciditatea. Contează extraordinar de mult cât mestecăm hrana

Uleiul de camfor, beneficii pentru sănătate

Uleiul de camfor are multiple beneficii pentru sănătate, de la cea a pielii până la cea mintală, ajutând și sistemul digestiv, dar și pe cel circulator.

Poate îmbunătăți circulația

Uleiul de camfor este un stimulent eficient care poate contribui la stimularea activității sistemului circulator, iar această proprietate a uleiului de camfor ajută la ameliorarea problemelor și afecțiunilor legate de circulația necorespunzătoare, arată  Organic Facts.

2. -imagine fara descriere- (close-up-leaf-cinnamomum-camphora-tree_67822400.jpg)

Arborele de camfor. FOTO: Freepik @annanelidova

Poate reduce balonarea

Uleiul de camfor funcționează ca un stimulent care promovează secrețiile de enzime digestive și ajută la buna funcționare a sistemului digestiv.

Acesta accelerează metabolismul, optimizează absorbția substanțelor nutritive, îmbunătățește mișcarea intestinală și excretă materialele reziduale din sistem.

Compușii activi din uleiul de camfor sunt, de asemenea, valoroși în eliminarea gazelor acumulate în organism și tratează flatulența, notează Net Meds.

Tratează tulburările nervoase

Uleiul de camfor are puternice proprietăți analgezice și anestezice puternice, astfel că acesta este important în tratarea tulburărilor nervoase.

Este dovedit că aplicarea directă a uleiului de camfor poate duce la amorțeală.

Mai multe studii au arătat că uleiul de camfor este benefic în reducerea simptomelor tulburărilor nervoase, cum ar fi anxietatea, convulsiile, nervozitatea și atacul epileptic, mai arată sursa menționată.

Reduce durerile arteriale

Ca urmare a efectului analgezic pe care îl are uleiul de camfor, dar și al proprietăților asupra sistemului circulator, acesta poate stimula circulația sângelui și reduce durerile și umflăturile la nivelul încheieturilor, în cazul afecțiunilor reumatice, artritei  și gutei.

Poate reduce inflamațiile

Uleiul de camfor are un efect răcoritor, iar acest lucru îl transformă într-un ”agent” antiinflamator și sedativ. Poate fi foarte util în vindecarea inflamațiilor interne și extern.

Totodată are și calități ce îl recomandă în aromaterapie, oferind o stare de relaxare și pace, dar și de prospețime.

În zilele calde, poate fi pus în apa de baie pentru senzația de răcoare ce o oferă, mai arată Organic Facts.

Îmbunătățește sănătatea plămânilor

Uleiul de camfor este un remediu pentru tratarea afecțiunilor respiratorii, precum congestia nazală, eliminarea flegmei, tusea și răceala.

Este suficientă și numai inhalarea mirosului de camfor pentru a curăța tractul nazal, respectiv bronhiile și plămânii.

Promovează somnul

Câteva picături de ulei de camfor pe pernă dau un efect de calmare și relaxare a minții, fapt ce poate induce starea de somn. 

Tratează eczemele

Uleiul de camfor este benefic pentru tratarea eczemelor, atât la copii, cât și la adulți, dar și să reducă simptomele precum iritația și mâncărimea asociate cu eczema.

De asemenea, aplicat pe piele, uleiul de camfor poate ajuta în ameliorarea durerii și a inflamației, mai ales după înțepăturile de insecte.

Uleiul de camfor, precauții

În general, uleiul de camfor este sigur, dacă este folosit în cantități mici pentru a vindeca infecțiile pielii, însă nu trebuie utilizat pe rănile deschise sau pe tăieturi, deoarece poate provoca probleme respiratorii odată absorbit în sânge.

De asemenea, nu trebuie consumat pe cale orală, deoarece poate provoca leziuni hepatice.

În ceea ce le privește pe femeile însărcinate sau care alăptează, precum și pe copiii sub doi ani, aceștia nu trebuie să utilizeze uleiul de camfor.

Vezi și: Mâncarea sănătoasă versus mâncarea dietetică. Mihaela Bilic: Creștem din grăsime, nu din apă și frunze. Fiecare e liber să decidă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel