Mâncarea sănătoasă versus mâncarea dietetică. Mihaela Bilic: Creștem din grăsime, nu din apă și frunze. Fiecare e liber să decidă

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
mancarea sanatoasa. FOTO: Freepik @Drazen Zigic
mancarea sanatoasa. FOTO: Freepik @Drazen Zigic

Alimentația echilibrată este parte dintr-un stil de viață sănătos. Ce înseamnă a mânca sănătos, în opinia nutriționistului Mihaela Bilic, și cum putem să avem grijă de silueta noastră.

Alimentația echilibrată este parte dintr-un ”pachet” care definește stilul de viață sănătos și este format din dieta cu un aport optim de minerale, vitamine și proteine de calitate, un somn odihnitor de 7-9 ore, hidratare adecvată, mișcare de cel puțin 30 de minute pe zi, dar și un nivel cât mai redus al stresului.

Într-o lume în care părerile sunt împărțite cu privire la alimentație, între cei care consumă carne și cei care sunt vegetarieni, nutriționistul Mihaela Bilic încearcă să facă lumină în privința mâncatului sănătos, care în opinia sa nu înseamnă doar hrana de pe masă, ci mult mai multe lucruri, toate la fel de importante.

Vezi și: Cât rezistăm fără hrană și apă. Care sunt riscurile deshidratării și cine sunt cei mai expuși. Țincu: Este principalul semnal de alarmă

”Ce înseamnă să mănânci sănătos?

Să mănânci sănătos înseamnă în primul rând să mănânci în funcție de senzațiile alimentare (foame, sațietate). Înseamnă să mănânci intuitiv (în funcție de apetit, pofte) și nu în ultimul rând să nu ai tabu-uri alimentare (alimente interzise).

Mâncarea sănătoasă nu înseamnă mâncare dietetică, dimpotrivă: tot ce e gras e sănătos, de la unt la ciocolată. Noi, oamenii, creștem din grăsime, nu din apă și frunze!

2. -imagine fara descriere- (young-brazilian-woman-isolated-pink-taking-chocolate-tablet-one-hand-apple-other_56687900.jpg)

Măr versus ciocolată. FOTO: Freepik @luis_molinero

Tot mâncat sănătos înseamnă când te bazezi pe cele 5 simțuri cu care este dotat corpul (văz, auz, miros, gust, atingere) atunci când evaluezi mâncarea, nu pe deciziile și informațiile raționale ale minții.

Mintea nu simte, ea are doar gânduri și idei care sunt ușor de manipulat și de influențat, corpul în schimb nu poate fi păcălit. Și dacă ceva ne place cu adevărat, înseamnă că e sănătos și ne face bine”, a scris Mihaela Bilic pe contul său de Facebook.

Vezi și: Postul negru, cu beneficii, dar și cu restricții. Țincu: Trebuie să fie individualizat. Toată activitatea cotidiană poate fi afectată

Care este ”cheia” siluetei

Nutriționistul susține că fiecare în parte este responsabil de ceea ce consumă, mai ales în contextul în care cu toții avem la îndemână farfuria perfectă, fie cea pentru menținut la un anumit număr de kilograme, fie pentru slăbit sau îngrășat.

”Cât despre program și număr de mese, fiecare e liber să decidă ritmul care i se potrivește. Silueta este rezultatul echilibrului dintre cantitatea de mâncare consumată și cheltuielile organismului.

Fiecare individ are un buget de calorii în care trebuie să se încadreze, unii sunt mai bogați, alții mai săraci… Mâncatul peste buget duce la îngrășat. Iar dacă avem kilograme în plus, nu înseamnă că mâncăm nesănătos, ci doar că mâncăm prea mult”, a concluzionat nutriționistul.

Farfuria ideală, cu măsurătoarea la purtător

Farfuria ideală, nu perfectă, așa cum a numit-o Mihaela Bilic, într-o emisiune online, se poate măsura cu multă ușurință, cu propriile mâini, aceasta având dimensiunea a două palme, mai mică pentru femei și copii, mai mare pentru bărbați, mai ales că și aportul caloric diferă în funcție de sex.

Cu ce este umplută însă farfuria ideală? Răspunsul diferă de la o persoană la alta, în funcție de obiectivul pe care și l-a propus.

”Sunt unele persoane care vor să își mențină silueta, iar alții, în funcție de bugetul caloric pe care îl au alocat zilnic, fie trebuie să slăbească, fie să se îngrașe și atunci farfuria lor poate să fie diferită.

În farfuria ideală - una de menținere a greutății, ar trebui ca jumătate de ea să fie plină de legume, salată, legume gătite, verdețuri, mai puțin leguminoasele boabe (fasole, linte, mazăre).

În momentul în care legumele vor fi majoritare în farfurie nu avem cum să greșim, tocmai pentru că ele înseamnă 90% apă, vitamine, minerale, fibre, foarte puține calorii. Și atunci, legumele sunt prietenul siluetei noastre, nu că spun nutriționiștii, ci dacă vreți din punct de vedere psihologic”, a mai spus nutriționistul.

Mihaela Bilic și-a argumentat această afirmație prin faptul că stomacul nostru nu știe să numere caloriile, ”iar metabolismul nostru nu are un bec roșu care să se aprindă dacă am depășit numărul de calorii de care organismul are nevoie și atunci, funcționând doar pe imagine și pe volum, stomacul nostru este impresionat doar de volum”, a mai spus Mihaela Bilic.

De altfel, aceasta a exemplificat, simplu și pe înțelesul tuturor, acest proces de ”satisfacere” a stomacului.

”Dacă îi dai lucruri micuțe, indiferent că sunt concentrate, pentru el, că îi dai o roșie cherry sau o bomboană de ciocolată, ca volum, sunt lucruri identice. Abia peste câteva ore metabolismul realizează că din ciocolată a primit mai multe calorii și ar fi trebuit să ne fi săturat mai tare. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Gastrita, cauze, simptome, complicații și tratament. Dițoiu, avertisment: Primăvara și toamna crește aciditatea. Contează extraordinar de mult cât mestecăm hrana

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel