Vaccin contra cancer. Învață sistemul imunitar să distrugă tumori și celule canceroase

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancer: Un vaccin injectat direct în tumoră învață sistemul imunitar să o distrugă
Cancer: Un vaccin injectat direct în tumoră învață sistemul imunitar să o distrugă

Cancer: Cercetătorii de la Spitalul Universitar Muntele Sinai au dezvoltat un vaccin care injectat direct într-o tumoră învăță sistemul imunitar să o distrugă și pe ea, dar și alte celule tumorale din întreg organismul. Dacă e combinat cu imunoterapia, o face de trei ori mai eficientă în cancer!

Vaccinarea "in situ" a funcționat atât de bine la pacienții cu limfom în stadiu avansat, încât este supusă, de asemenea, studiilor pe pacienții cu cancer de sân, cap și gât, conform unui studiu publicat în 8 aprilie în jurnalul Nature Medicine.

Vaccin făcut direct în tumoră

Tratamentul constă în administrarea unei serii de stimulente imune direct într-un singur loc al tumorii. Primul stimulent recrutează celule imune importante, numite celule dendritice, care acționează ca generali ai „armatei imune".

Cel de-al doilea stimulent activează celulele dendritice, care instruiesc apoi celulele T, „soldații" sistemului imunitar, să ucidă celulele canceroase și să elibereze celulele non-canceroase.

Această „armată imună" învață să recunoască caracteristicile celulelor tumorale, astfel încât să le poată căuta și distruge în tot corpul, transformând, în esență, tumora într-o fabrică de vaccin contra cancerului.

Posibil eficient și în alte tipuri de cancer

„Vaccinul in situ are implicații largi asupra mai multor tipuri de cancer", a spus autorul principal dr. Joshua Brody, director al Programului de imunoterapie a limfoamelor la Institutul de Cancer Tisch, Școala de Medicină Icahn de la Spitalul Muntele Sinai, unul dintre cele mai vechi și mai mari spitale universitare din SUA (înființat în 1852). „Această metodă ar putea crește și succesul altor imunoterapii, cum ar fi cele de blocare a punctului de control".

După analiza vaccinului contra limfomului în laborator, el a fost testat la 11 pacienți într-un studiu clinic. Unii pacienți au avut remisiune completă în luni sau ani. În testele de laborator efectuate la șoareci, vaccinul a mărit drastic succesul imunoterapiei blocante a punctelor de control, tipul de imunoterapie responsabilă de remisia completă a cancerului fostului președinte Jimmy Carter și cea pentru care s-a dat Premiul Nobel pentru Medicină din 2018.

Testat și continuare

Un studiu clinic pentru pacienții cu limfom, cancer la sân, cap și gât a fost deschis în luna martie pentru a testa vaccinul cu terapii pentru blocarea punctelor de control. Deoarece terapia imună combinată a fost de cel puțin trei ori mai puternică decât fie blocarea punctului de control, fie vaccinul, administrate de unele singure, cercetătorii sunt extrem de optimiști în privința eficienței acestei terapii colmbinate la pacienții din acest nou studiu. Vaccinul in situ este, de asemenea, testat în laborator în cancerul hepatic și ovarian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel