Vaccin contra glioblastomului, rezultate promițătoare la pacienți

Dana Lascu |
Data publicării:
Cancer: Un vaccin injectat direct în tumoră învață sistemul imunitar să o distrugă
Cancer: Un vaccin injectat direct în tumoră învață sistemul imunitar să o distrugă

Un vaccin contra glioblastomului (cea mai agresivă formă de cancerul la creier), la care se lucrează de peste 15 de ani, a crescut supraviețuirea la pacienți, în primul stadiu de studiu clinic.

Rezultatele dintr-un studiu clinic de fază 1b al unui nou vaccin experimental contra glioblastomului, dezvoltat de Universitatea Thomas Jefferson și Imvax, arată că tratamentul a fost bine tolerat de către pacienți, reapariția tumorii a încetinit și pentru pacienți s-a asigurat o supraviețuire prelungită.

Glioblastomul este cel mai agresiv tip de cancer cerebral primar, unul cu prognostic de supraviețuire de 11-15 luni la pacienții care trec prin tratamentul standard. 

Rezultatele studiului au fost prezentate la o sesiune a reuniunii anuale a Asociației Americane pentru Cercetare a Cancerului (AACR), desfășurată pe 31 martie la Atlanta, Georgia.

Rezultate promițătoare la pacienții nou-diagnosticați

Cercetătorii au tratat 33 de pacienți cu nou-diagnosticați cu glioblastom multiform cu noul vaccin împotriva cancerului (IGV-001) într-un studiu clinic prospectiv de fază 1b (fază primară a studiului clinic care cuprinde, de regulă, între 20 și 50 de pacienți) și au comparat rezultatele cu cele ale unui grup de 35 de pacienți tratați cu tratamentul standard, la aceeași instituție. Rezultatele au arătat că la pacienții tratați cu vaccin a fost îmbunătățită supravietuirea fără progresia bolii și supraviețuirea globala în comparație cu grupul de control tratat cu standardul de îngrijire la ora actuală.

„Răspunsul pe care îl vedem la unii pacienți este foarte încurajator", a spus dr. David Andrews, profesor de Neurochirurgie la Institutul de Neuroscience Vickie & Jack Farber - Jefferson Health și co-fondator și CEO interimar la Imvax. „Așteptăm cu nerăbdare să inițiem un studiu de fază II mai târziu în acest an pentru a confirma aceste rezultate de faza 1b".

Vaccin creat din propria tumoră

Vaccinul este creat din celulele tumorii pacientului. Din ea se iau probe în timpul extirpării chirurgicale. Cercetătorii iau mai întâi celulele canceroase, le tratează cu o oligodeoxinucleotidă antisens (AS-ODN) împotriva IGF-R1, un receptor demonstrat că ar conduce la creșterea tumorii și apariția metastazelor și le încarcă cu AS-ODN suplimentar în camerele de difuzie. Apoi, acestea sunt iradiate și implantate sub pielea pe de abdomenul pacientului.

„Ca o consecință a efectelor combinate ale antisensului IGF-1R și iradierii, dovezile noastre arată că celulele tumorale din camere eliberează antigene, care, împreună cu AS-ODN-ul imunomodulator, difuzează din cameră în corpul pacientului și activează sistemul imunitar împotriva celulelor tumorale cerebrale", spune imunologul Dr. Craig Hooper, profesor de biologie a cancerului la Centrul de Cancer Sidney Kimmel - Jefferson Health și co-fondator și cercetător-șef științific al Imvax.

Neurochirurg de renume național care tratează pacienții cu glioblastom de zeci de ani, dr. Andrews a fost frustrat de opțiunile slabe pentru tratamentul acestei forme d ecancer. El a fost interesat de utilizarea moleculelor antisens, care fac celulele glioblastomului mai sensibile la radioterapia convențională. Cu toate acestea, experimentele preclinice și un studiu clinic timpuriu al efectului de implantare a camerelor de difuzie care conțin celule de glioblastom au arătat că există dovezi radiografice ale unei întârzieri a micșorării tumorilor.

Peste 15 ani de cercetare

Această întârziere a sugerat că ar putea fi un răspuns sistemic, posibil imunitar. Pentru a înțelege mai bine observațiile, dr. Andrews a ajuns la Dr. Hooper, care are o experiență vastă în studierea reglementărilor imunologice și o experiență, în particular, în neuroimunitate.

Pe parcursul a peste cincisprezece ani, cercetarea translațională condusă de Dr. Hooper și studiile clinice conduse de Dr. Andrews au perfecționat combinația cu camera de difuzie utilizată în studiul fazei 1b actuale.

Studiul clinic de fază 1b se bazează pe o lucrare anterioară, care arăta că tratamentul standard pentru glioblastom dăunează sistemului imunitar și sugera că vaccinul ar fi mai eficace la pacienții a căror sistem imunitar nu a fost compromis de terapia anterioară. În studiul de fază 1b au fost înscriși numai pacienții care urmau să fie supuși unei intervenții chirurgicale înainte de începerea terapiei adjuvante standard.

Crește supraviețuirea globală

Studiul a inclus 33 de pacienți, între septembrie 2015 și martie 2018. Participanții la studiu au fost împărțiți în patru grupuri, tratate la diferite doze de vaccin. Pacienții au fost urmăriți, apoi, pe o perioadă mediană de 13 luni (variind de la 4 la 39 de luni).

Rezultatele au arătat că pacienții care au primit vaccinul contra glioblastomului de la Imvax au avut o supraviețuire mai lungă fără progresia bolii și o supraviețuirea globală mai mare - două măsuri comune de succes în tratamentul cancerului – față de grupul de control. Cercetătorii nu au observat evenimente adverse legate de vaccin. Prognoza mediană sau supraviețuirea globală pentru pacienții tratați cu cea mai mare doză de vaccin a fost de 21,9 luni, comparativ cu 14,6 luni pentru standardul de îngrijire. Supraviețuirea mediană fără progresie a bolii a fost de 10,4 luni pentru vaccinul cu cea mai mare doză, semnificativ mai mare decât 6,9 maximul demonstrat în studii pentru standardul de îngrijire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel