Vaccinul anti – rotavirus și declinul diabetului de tip 1

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Vaccinurile nu au doar beneficii directe, asupra bolilor pentru care au fost create, ci și indirecte pentru afecțiuni asemănătoare sau care au ceva comun. Foto: CDC/James Gathany
Vaccinurile nu au doar beneficii directe, asupra bolilor pentru care au fost create, ci și indirecte pentru afecțiuni asemănătoare sau care au ceva comun. Foto: CDC/James Gathany

O scădere a numărului de copii mici diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1 ar putea fi asociată cu introducerea vaccinării de rutină contra rotavirusului a sugarilor, arată un nou studiu realizat la Melbourne, Australia.

Cercetătorii au analizat numărul de copii australieni diagnosticați cu diabet zaharat tip 1 între anii 2000 și 2015 și au constatat că diagnosticul de diabet zaharat de tip 1 la copii cu vârsta cuprinsă între 0-4 ani a scăzut din 2007 - anul în care vaccinul contra rotavirusului a fost introdus obligatoriu în programul de imunizare.

Aceasta este prima dată când incidența diabetului de tip 1 la copiii mici din Australia a scăzut din anii 1980. Deși nu se poate conecta definitiv vaccinul anti-rotavirus cu protecția contra diabetului de tip 1, descoperirea se bazează pe cercetări anterioare, care arătau că infecția naturală cu rotavirus poate fi un factor de risc pentru diabetul de tip 1.

Studiul, o colaborare realizată între cercetători de la Institutul de Cercetări pentru Copii Murdoch și de la Institutul Walter și Eliza Hall a fost publicat astăzi în JAMA Pediatrics.

Declinul diabetului de tip 1

Începând cu anii 1980, incidența diabetului de tip 1 a crescut constant în Australia și în întreaga lume, dar motivele acestei creșteri sunt insuficient înțelese. Diabetul de tip 1 este o afecțiune autoimună gravă, pe toată durata vieții, în care sistemul imunitar al organismului distruge celulele din pancreas care produc insulină, un hormon care controlează nivelul de glucoză din sânge.

Prin investigarea numărului de copii australieni diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1 în fiecare an din anul 2000 încoace, echipa de cercetare a observat că după 2007 rata de diabet zaharat de tip 1 a scăzut la copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 4 ani, a declarat dr. Kirsten Perrett de la Murdoch Children's Research Institut.

„Scăderea semnificativă a diabetului de tip 1 pe care am detectat-o la copiii mici după 2007 nu a fost observată și la copiii în vârstă de 5-14 ani. Acest lucru sugerează că acești copii mici ar fi putut fi expuși unui factor de protecție care nu a avut impact asupra copiilor mai mari”, a spus Perrett.

„Am observat că declinul în rata de diabet zaharat tip 1 la copiii născuți după 2007 a coincis cu introducerea vaccinului rotavirus oral în Planul Național Australian de Imunizare”.

Vaccinul contra rotavirusului este administrat în mod obișnuit sugarilor australieni în vârstă de 2 și 4 luni pentru a îi proteja împotriva unei forme de diaree severă, care le poate pune viața în pericol.

Explorarea conexiunilor

Profesorul Len Harrison de la Institutul Walter și Eliza Hall, autor principal al studiului, a declarat, într-un material dat publicității de instituția de învățământ, că descoperirea a venit după cercetările anterioare care implicau infecțiile cu rotavirus în dezvoltarea diabetului de tip 1.

„Acum douăzeci de ani, echipa noastră a descoperit o asociere între apariția markerilor imuni ai diabetului de tip 1 la copii și infecția cu rotavirus. Studiile ulterioare efectuate pe modele de laborator au sugerat că infecția cu rotavirus a celulelor pancreatice poate declanșa un atac imunitar asupra celulelor producătoare de insulină, similar cu ceea ce se întâmplă în diabetul de tip 1”, a spus el.

„Deși nu este concludent, ultimul nostru studiu sugerează că prevenirea infecției cu rotavirus la sugarii australieni prin vaccinare poate, de asemenea, să reducă riscul de diabet zaharat de tip 1. Vom continua această cercetare pentru a analiza mai îndeaproape corelația, prin compararea dosarelor de sănătate ale copiilor mici cu sau fără diabet de tip 1”.

„În acest stadiu nu știm încă dacă reducerea ratei diabetului zaharat de tip 1 este un efect permanent sau tranzitoriu, și poate fi relevant doar pentru copii australieni”, a spus profesorul Harrison.

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel