Variola maimuței, eliminată în Europa. OMS: Trebuie să ne intensificăm urgent eforturile

Monika Baciu |
Data publicării:
variola maimutei - FOTO: Freepick@marinademidiuk
variola maimutei - FOTO: Freepick@marinademidiuk

Variola maimuței ar putea fi eliminată în Europa au declarat oficialii Organizației Mondiale a Sănătății. 

Variola maimuței ar putea fi eliminată în Europa, arată oficialii OMS, care au apreciat ca fiind încurajatoare semnele unei încetiniri a creşterii cazurilor de îmbolnăvire în mai multe ţări europene, arată Reuters.

”Există semne timpurii încurajatoare, precum cele observate în Franţa, Germania, Portugalia, Spania, Marea Britanie şi în alte ţări, care indică faptul că epidemia ar putea încetini”, a declarat directorul regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, în cadrul unei conferinţe de presă.

Europa „merge în direcţia corectă”, a subliniat el. Cu toate acestea, ”pentru a face progrese către eliminarea (epidemiei) în regiunea noastră, trebuie să ne intensificăm urgent eforturile”, a adăugat oficialul OMS.

Vezi și: Ciclismul, beneficii pentru sănătate. Scade riscul de cancer

Peste 22.000 de cazuri de variola maimuței

În cele 53 de ţări din regiunea europeană a OMS, care include Rusia şi ţări din Asia Centrală, au fost înregistrate peste 22.000 de cazuri în 43 de ţări, reprezentând mai mult de o treime din numărul global de infecţii. OMS a raportat, săptămâna trecută, o reducere cu 21% a numărului de cazuri noi la nivel mondial, după patru săptămâni consecutive de creşteri.

Pentru a elimina circulaţia virusului în Europa, OMS recomandă menţinerea măsurilor de monitorizare, vaccinarea ţintită, identificarea cazurilor de contact şi angajamentul în rândul comunităţii bărbaţilor homosexuali, unde s-au înregistrat peste 90% din cazurile de variola maimuţei.

Kluge a citat exemplul Portugaliei, unde ”în absenţa unei campanii de vaccinare depline, am reuşit să limităm creşterea numărului de cazuri prin schimbarea comportamentului şi a angajamentului în rândul comunităţilor”.

Având în vedere aprovizionarea limitată cu vaccinuri şi timpul necesar pentru ca acestea să îşi facă efectul, se pare că factori precum depistarea precoce, care conduce la autoizolarea timpurile a pacienţilor, şi schimbările comportamentale joacă un rol important, a declarat la rândul său Catherine Smallwood, un important oficial în cadrul OMS Europa.

Vezi și: Anevrismul, cauza morții subite: E ca o foiță de ceapă, plesnește în cap! Putem să-l avem și noi, oricând. Tineri de 14 - 18 ani cad din picioare și mor

Două cazuri diagnosticate în țară

Două noi cazuri de infectare cu variola maimuței au fost confirmate în România, luni, 29 august.

”Este vorba despre doi bărbați cu vârste de 21 și 35 de ani, din București. Starea lor de sănătate este bună și se află în izolare. Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 36 de pacienți”, au transmis reprezentanții Ministerului Sănătății.

OMS, avertisment despre vaccinul împotriva variolei maimuţei: NU este un medicament miraculos

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că vaccinul împotriva variolei maimuţei nu este un panaceu pentru sănătatea publică, după ce au fost raportate cazuri de îmbolnăvire post-vaccinală. 

"Ştiam de la început că acest vaccin nu va fi un glonţ de argint şi că nu se va ridica la nivelul tuturor aşteptărilor care sunt plasate asupra sa", a declarat Rosamund Lewis, expertul OMS în variola maimuţei, potrivit Agerpres.

Expertul OMS a precizat că încă nu sunt disponibile studii randomizate controlate cu privire la acest vaccin şi a precizat că au existat raportări care sugerau că vaccinul nu este 100% eficient - fie după expunerea la virus, fie ca măsură preventivă.

Vezi și: Cum să te ștergi corect în zonele intime. Care e cea mai bună hârtie igienică și De Ce să NU mai folosești șervețele UMEDE

Studii pentru determinarea eficacității

În studiile randomizate controlate, participanţii sunt împărţiţi în două grupe şi trataţi diferit. Spre exemplu, participanţii dintr-un grup primesc vaccinul, iar ceilalţi primesc un placebo fără substanţă activă. Conform lui Lewis, persoanele vaccinate trebuie să aştepte cel puţin două săptămâni după cea de-a doua doză pentru ca vaccinul să îşi facă pe deplin efectul.

Peste 90% din cazurile de variola maimuţei au fost raportate în cazul unor bărbaţi homosexuali care întreţin relaţii sexuale frecvente cu parteneri diferiţi. Reprezentanta OMS le-a solicitat bărbaţilor din această categorie să-şi reducă numărul de parteneri sexuali şi să evite sexul în grup.

Până miercuri, OMS a primit raporturi cu privire la peste 35.000 de cazuri de variola maimuţei din 92 de ţări. Doisprezece bolnavi au murit. În cursul unei singure săptămâni s-au înregistrat 7.500 de cazuri, cu 20% mai multe decât în săptămâna anterioară, mai arată Agerpres. 

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel