Vin înainte de bere sau bere înainte de vin? Oricum vei fi mahmur!

Dana Lascu |
Data publicării:
Sticle de vin și bere
Sticle de vin și bere

Se spune că dacă bei berea întâi și apoi vinul, n-o să ai probleme a doua zi dimineață. Dar e un mit neadevărat, spun cercetătorii care au arătat acum că nu contează cum combini băuturile - dacă bei prea mult, sigur că vei fi mahmur.

Mulți oameni vor experimenta, la un moment dat în viață, unul dintre multele dezavantaje ale consumului excesiv de alcool: mahmureala. Este important faptul că mahmureala poate duce la o productivitate redusă, la o performanță defectuoasă (inclusiv lipsa de la locul de muncă sau a unei performanțe scăzute la nivel academic) și chiar afectează sarcinile zilnice, cum ar fi condusul sau operarea mașinilor de mare tonaj.

Semnele de mahmureală apar atunci când concentrațiile mai mari de alcool din sânge scad din nou la zero. În mod surprinzător, fenomenul nu este pe deplin înțeles, deși se crede că printre cauzele sale de bază ar fi deshidratarea, răspunsul nostru imun și tulburările metabolismului și cele hormonale. Mahmurelile pot fi influențate și de alte ingrediente decât conținutul de alcool pur. Culorile și aromele fac mai rău la mahmureala, ceea ce ar putea explica de ce, la aceeași concentrație de alcool, Bourbon-ul provoacă o mahmureală mai severă decât vodca.

Nu există remedii eficiente împotriva mahmurelii - în schimb, societățile par să se bazeze pe remedii folclorice (cum ar fi „părul câinelui") și tot felul de zicale din bătrâni.

Cum a fost realizat studiul

Există puține dovezi pentru a susține sau respinge aceste afirmații, astfel încât, pentru a pune capăt acestei incertitudini, cercetătorii de la Universitatea Witten / Herdecke din Germania și de la Universitatea din Cambridge din Marea Britanie au evaluat științific dacă aplaudată „înțelepciune populară" cu adevărat reduce povara mahmurelii. Rezultatele studiului lor sunt publicate vineri în Jurnalul American de Nutriție Clinică (American Journal of Clinical Nutrition).

Nouăzeci de voluntari, cu vârsta cuprinsă între 19 și 40 de ani, au fost recrutați și împărțiți în trei grupe. Primul grup a consumat în jur de două pahare și jumătate de bere, urmate de patru pahare mari de vin. Cel de-al doilea grup a consumat aceleași cantități de alcool, dar în ordine inversă. Subiecții din al treilea grup de control au consumat fie numai bere sau numai vin.

Cel mai mare argument al acestui studiu a fost proiectarea încrucișată: o săptămână mai târziu, participanții la grupurile de studiu unu și doi s-au transferat la grupul de alcool opus. Subiecții din grupul de control care au băut numai bere prima dată au primit numai vin în a doua săptămână de studiu (și invers). În acest fel, grupurile nu numai că au fost comparate, dar și fiecare participant a avut un etalon de control propriu.

Participanții au fost întrebați despre starea lor de bine la intervale regulate și li s-a cerut să judece nivelul perceput de beție pe o scară cuprinsă între 0 și 10 la sfârșitul fiecărei zile de studiu. Înainte de a merge la culcare, toți participanții au primit o cantitate de apă potabilă adaptată greutății corporale. Toți voluntarii au fost ținute sub supraveghere medicală peste noapte.

A doua zi - dimineață, participanții au fost întrebați despre mahmureală și au primit un scor de la 0-56 (așa numita Scală de mahmureală acută), bazată pe factori cum ar fi setea, oboseala, cefaleea, amețeli, greață, dureri de stomac, creșterea frecvenței cardiace și pierderea apetitului.

Cercetătorii au descoperit că niciunul dintre cele trei grupuri nu a avut un scor de mahmureală semnificativ diferit, chiar dacă au consumat băuturi alcoolice diferite. Femeile aveau tendința de a avea mahmureli ușor mai puternice decât bărbații. În timp ce nici testele de sânge și urină, nici factori precum vârsta, sexul, greutatea corporală, obiceiurile de băut și frecvența mahmurelii, nu au ajutat la prezicerea intensității mahmurelii, vărsăturile și beția percepută au fost asociate cu o mahmureală puternică.

Nu contează în ce ordine bei, cât bei e problema

„Folosind vin alb și beri mari, nu am găsit niciun indiciu că berea consumată înaintea vinului îți oferă o mahmureală mai blândă decât invers", spune autorul principal Jöran Köchling de la Universitatea Witten / Herdecke.

„Adevărul este că dacă bei prea mult din orice băutură alcoolică vei avea probabil o mahmureală. Singura modalitate fiabilă de a prezice cât de mizerabil te vei simți a doua zi este în funcție de cât de beat ajungi și dacă ești bolnav sau nu. Cu toții ar trebui să fim ateți la aceste semnale de alarmă atunci când bem."

Dr. Kai Hensel, un cercetător senior de la Universitatea Cambridge și autor principal al studiului, adaugă: „Pe cât de neplăcute sunt mahmurelile, ar trebui să ne amintim că acestea au un beneficiu important, cel puțin: ele sunt un semn de avertizare protector care cu siguranță au ajutat oamenii, de-a lungul veacurilor, să-și schimbe comportamentul pe viitor. Cu alte cuvinte, ele ne pot ajuta să învățăm din greșelile noastre".

Dr. Hensel a mai spus, într-un material dat publicității de Universitatea Cambridge, că au existat două motive principale pentru efectuarea studiului. „În primul rând," a explicat el, „un rezultat clar în favoarea unei singure ordini ar putea ajuta la reducerea mahmureliilor și la ajutarea multor oameni să aibă o zi mai bună după o noapte lungă. Din păcate, am descoperit că nu există nicio modalitate de a evita mahmureala doar favorizând o singură ordine față de alta"..

„Dar acest studiu a fost, de asemenea, despre a arăta într-un mod prietenos, public, modul în care un studiu efectuat riguros poate oferi un răspuns solid la o întrebare specifică. Sperăm că va inspirara următoarele generații de tineri medici și cercetătorii să se implice în cercetare".

Studiul, integral (open access), poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel