Vinul, bun pentru inimă: cercetătorii au vrut să afle dacă este mit sau realitate

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Un pahar de vin pe zi nu e așa sigur pentru inimă precum se credea. Foto: Pixabay
Un pahar de vin pe zi nu e așa sigur pentru inimă precum se credea. Foto: Pixabay

Teoria că vinul este bun pentru inimă s-ar putea să rămână la nivel de teorie. Deși este o părere larg cunoscută, unele studii nu aduc nicio dovadă în acest sens.

Părerea că un pahar de vin face bine la inimă este larg răspândită și datează de la un slogan inventat la sfârșitul anilor 1980: Paradoxul francez, care se referă la teoria că consumul de vin poate explica ratele relativ mici de boli de inimă în rândul francezilor, în ciuda pasiunii lor pentru brânză și alte alimente bogate în grăsimi. Această teorie a ajutat la stimularea descoperirii unei serii de compuși benefici ai plantelor, cunoscuți sub numele de polifenoli. Găsite în cojile de struguri roșii și mov (precum și multe alte fructe, legume și nuci), polifenolii explică teoretic proprietățile de protecție a vinului asupra inimii. Un alt argument provine din faptul că dieta mediteraneană (un model alimentar care a dovedit că previne atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale) are și vin roșu.
Cu toate acestea, dovezile că consumul de vin roșu în special (sau alcool în general, de altfel) vă pot ajuta să evitați bolile de inimă sunt destul de slabe, spune dr. Kenneth Mukamal, internist la Centrul Medical Beth Israel Deaconess, afiliat la Harvard. Toate cercetările care arată că persoanele care consumă cantități moderate de alcool au rate mai mici de boli de inimă sunt observaționale. Astfel de studii nu pot dovedi cauza și efectul, ci doar asociațiile.
Consumul moderat de alcool - definit ca o băutură pe zi pentru femeile sănătoase și două băuturi pe zi pentru bărbații sănătoși - este considerat în general sigur. Dar până în prezent, efectele alcoolului asupra sănătății nu au fost niciodată testate într-un studiu randomizat pe termen lung.

Echilibrul face diferența, nu băutura 

Deși unele studii sugerează că vinul este mai bun pentru inimă decât berea sau băuturile alcoolice tari, altele nu dovedesc asta, potrivit unui articol de recenzie despre vin și sănătatea cardiovasculară din revista Circulation. „Nu este surprinzător”, spune dr. Mukamal. „În multe cazuri, este dificil de eliminat efectul tipurilor de băut din tipuri specifice de băuturi alcoolice”, explică el. „De exemplu, persoanele care beau vin sunt mai susceptibile să facă acest lucru ca parte a unui model sănătos, cum ar fi să beți un pahar sau două cu o masă plăcută. Aceste obiceiuri - mai degrabă decât alegerea alcoolului - pot explica sănătatea inimii lor.”
De asemenea, Paradoxul francez poate să nu fie atât de paradoxal, până la urmă. Mulți experți cred acum că alți factori în afară de vin pot explica această observație, cum ar fi diferențele de stil de viață și diete, precum și raportarea anterioară a deceselor cauzate de boli de inimă de către medicii francezi. Mai mult, observă dr. Mukamal, ratele bolilor de inimă în Japonia sunt mai mici decât în ​​Franța, cu toate acestea japonezii beau multă bere și băuturi spirtoase, dar aproape deloc vin roșu.

Suplimentele cu resveratrol, ineficiente

Ce se întâmplă cu polifenolii din vinul roșu, care includ resveratrolul, un compus care este puternic promovat ca supliment de protecție a inimii și anti-îmbătrânire: cercetările pe șoareci sunt convingătoare, spune dr. Mukamal. Dar nu există nicio dovadă a vreunui beneficiu pentru persoanele care iau suplimente de resveratrol. Și ar trebui să beți zilnic o sută ,până la o mie de pahare de vin roșu, pentru a obține o cantitate echivalentă cu dozele care îmbunătățesc sănătatea la șoareci, spune el. 
De asemenea, un studiu din 2014 al adulților vârstnici care trăiesc în regiunea Chianti din Italia, ale cărui diete erau bogate în resveratrol în mod natural, nu a găsit nicio legătură între nivelurile de resveratrol (măsurate printr-un produs defalcat în probele de urină) și ratele de boli de inimă, cancer sau deces . 
„În ceea ce privește dieta mediteraneană, este imposibil să știm dacă vinul roșu este o parte importantă a motivului pentru care acest stil de mâncare ajută la reducerea bolilor de inimă”, spune dr. Mukamal. „Dacă vă place vinul roșu, asigurați-vă că vă limitați la cantități moderate. Măsurați 5 uncii (care echivalează cu o porție) în paharul pe care îl utilizați de obicei. Cinci uncii apar mai mici într-un pahar mare decât într-un pahar de vin standard.” 
De asemenea, bărbații mai în vârstă trebuie să fie conștienți de faptul că atât Institutul Național pentru Abuzul și Alcoolismul în Alcool, cât și Societatea Americană Geriatrică recomandă ca, începând cu vârsta de 65 de ani, bărbații să-și limiteze consumul de alcool la cel mult o singură băutură pe zi. Modificările legate de vârstă, inclusiv o capacitate diminuată de a metaboliza alcoolul, fac riscante cantități mai mari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel