Vinul roșu și efectele asupra florei intestinale. Când ar trebui băut
Cercetători de la King’s College London au observat că aceia care consumă ocazional vin roșu au colesterol scăzut și efecte pozitive asupra microbiomului.
Efectele vinului roșu asupra florei intestinale a fost analizat de cercetători de la King s College London, Marea Britanie, asupra unui grup de 916 gemeni de sex feminin. În analiza lor au inclus și bere, cidru, vin alb și băuturi spirtoase. Concluzia: microbiomul intestinal a fost mai divers în cazul celor care au consumat vin roșu față de cei care nu beau acest tip de alcool. Acest lucru nu a fost observat în cazul consumului de vin alb, bere sau băuturi spirtoase.
Beneficiile vinului roșu asupra inimii nu mai sunt o noutate, însă studiul britanicilor arată că un consum moderat de vin roșu este asociat cu o mai mare diversitate și un microbiom intestinal mai sănătos. Cercetarea a mai arătat că microbiomul consumatorilor de vin roșu conține un număr mai mare de specii bacteriene diferite față de cele ale oamenilor care nu consumă vin roșu, fapt observat în trei grupuri diferite de studiu din Marea Britanie, Statele Unite și Belgia. Autorii cercetării au ținut cont și de factori precum vârsta, greutatea, dieta obișnuită și starea socio-economică a participanților.
De ce această asociere dintre vinul roșu și microbiom? Cercetătorii bănuiesc că ar fi vorba de polifenolii din vinul roșu, de acele substanțe chimice care se găsesc și în multe fructe și legume și care conțin și antioxidanți. ”Deși am observat o asociere între consumul de vin roșu și diversitatea din microbiomul intestinal, consumul de vin roșu rar, cum ar fi o dată la două săptămâni, pare să fie suficient pentru a observa un efect. (…) Cu toate acestea, este încă recomandat să consumați alcool cu moderație”, susțin cercetătorii pe site-ul universității britanice.
Studiul, AICI.
-
Cele 5 tipuri de somn. Ce spune felul în care dormi despre sănătate21.12.2025, 21:34
-
Schimbări majore în diagnosticul hipertensiunii arteriale21.12.2025, 20:55
-
Mitul celor 10.000 de pași pe zi, demontat de cercetări științifice21.12.2025, 19:22
-
-
Alcoolul după 40–50 de ani: ce se schimbă în organism și ce riscuri apar21.12.2025, 17:35
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Cum trebuie să stingi uleiul care a luat foc în tigaie. Ce să nu faci niciodată
Nu arunca codițele ardeilor. Cum le poți folosi inteligent
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
