Vinul roșu și efectele asupra florei intestinale. Când ar trebui băut

Cercetători de la King’s College London au observat că aceia care consumă ocazional vin roșu au colesterol scăzut și efecte pozitive asupra microbiomului.
Efectele vinului roșu asupra florei intestinale a fost analizat de cercetători de la King s College London, Marea Britanie, asupra unui grup de 916 gemeni de sex feminin. În analiza lor au inclus și bere, cidru, vin alb și băuturi spirtoase. Concluzia: microbiomul intestinal a fost mai divers în cazul celor care au consumat vin roșu față de cei care nu beau acest tip de alcool. Acest lucru nu a fost observat în cazul consumului de vin alb, bere sau băuturi spirtoase.
Beneficiile vinului roșu asupra inimii nu mai sunt o noutate, însă studiul britanicilor arată că un consum moderat de vin roșu este asociat cu o mai mare diversitate și un microbiom intestinal mai sănătos. Cercetarea a mai arătat că microbiomul consumatorilor de vin roșu conține un număr mai mare de specii bacteriene diferite față de cele ale oamenilor care nu consumă vin roșu, fapt observat în trei grupuri diferite de studiu din Marea Britanie, Statele Unite și Belgia. Autorii cercetării au ținut cont și de factori precum vârsta, greutatea, dieta obișnuită și starea socio-economică a participanților.
De ce această asociere dintre vinul roșu și microbiom? Cercetătorii bănuiesc că ar fi vorba de polifenolii din vinul roșu, de acele substanțe chimice care se găsesc și în multe fructe și legume și care conțin și antioxidanți. ”Deși am observat o asociere între consumul de vin roșu și diversitatea din microbiomul intestinal, consumul de vin roșu rar, cum ar fi o dată la două săptămâni, pare să fie suficient pentru a observa un efect. (…) Cu toate acestea, este încă recomandat să consumați alcool cu moderație”, susțin cercetătorii pe site-ul universității britanice.
Studiul, AICI.
-
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
De ce să nu mai speli niciodată tocătorul de lemn cu detergent de vase. Gafa colosală pe care ai făcut-o până acum
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.