Virozele la copii, parte din procesul de imunizare. Tranulis: Nu putem să îi ferim ținându-i într-un glob de sticlă

Sonia Baciu |
Data publicării:
virozele la copii parte din procesul. FOTO: Freepik @prostooleh
virozele la copii parte din procesul. FOTO: Freepik @prostooleh

Câte episoade de viroză sunt normale în rândul copiilor și când părinții trebuie să se alarmeze. Pediatru: ”Nu putem să îi ținem într-un glob de sticlă”.

Intrarea copiilor în colectivitate este o provocare pentru părinți, iar în contextul pandemic, aceștia acordă o mai mare atenție oricărui strănut, nas curs sau tuse. Medicii pediatri susțin că virozele ușoare fac parte din procesul de imunizare și că este firesc ca cei mici să răcească chiar și de 10-12 ori pe an, iar cel mai simplu lucru pe care îl pot face părinții este să nu intre în panică și să țină copiii acasă de la primele semne de răceală.

Dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru, a afirmat la Antena 1, că una dintre cele mai frecvente întrebări primite din partea părinților este cea privind ”cum să ne protejăm copiii”, însă acest lucru este imposibil.

”Copilul se naște cu un sistem imun funcțional, dar ca să se poată apăra de boli trebuie să își construiască proprii anticorpi. Pentru anumite boli îl ajutăm noi, făcând vaccinuri, care nu determină apariția bolii ci doar a anticorpilor. Pentru virozele ușoare trebuie să își construiască singur anticorpii și face asta trecând prin boală.

Când este micuț nu îl așezăm unde stăm și noi, încet încet prindem curaj, apoi îl lăsăm pe jos, că începe să mișune în patru labe, el vine din ce în ce mai mult în contact cu germenii, întâi ai noștri, ai familiei, pentru care cel mai probabil primește și anticorpi, dacă este alăptat, apoi cu germenii mai variați. Ieșim la plimbare, întâi pe alei, apoi la locurile de joacă unde există riscul să agațe și acolo o viroză, dacă se potrivește la momentul nepotrivit în locul nepotrivit”, a declarat dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru, la Neatza cu Răzvan și Dani.

Vezi și: Cum putem să ne creștem imunitatea. Medic: Are efect antiinflamator

Intrarea în colectivitate, schimb de germeni

Cât privește intrarea în colectivitate, situația este diferită, pentru că germenii se află într-o concentrație mult mai mare. ”Este un spațiu închis, cu mulți copii, probabil câțiva bolnavi printre ei. Și atunci, riscul să se îmbolnăvească este mult mai mare. Nu putem să îi ferim”, a mai spus pediatrul, subliniind că aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări venite din partea părinților.

”Ținându-l într-un glob de sticlă, dar la un moment dat tot se va îmbolnăvi. Este o perioadă în care este normal să se îmbolnăvească. Ce ne dorim este să nu ajungă să facă forme grave de boală, să nu ajungă la complicații ale bolilor, să nu ajungă la antibiotice de fiecare dată sau la spitalizări.

Un copil hrănit sănătos, ținut la aer, odihnit suficient va reacționa cu secreții nazale, cu niște tuse, cu niște febră, dar îi va trece de la sine. Noi trebuie să îl ajutăm pe copil doar cu simptomele”, a mai spus medicul.

Vezi și: Imunizarea copiilor care ajung pentru prima dată în colectivitate, necesară, dar cu atenție. Tamara Roșu, sfat pentru părinți: Nici panică, dar nici detașare

10-12 episoade de viroză pe an, ceva normal

Legat de frecvența virozelor într-un an, medicul afirmă că aceasta poate varia în 10-12 episoade, dar pot fi mai multe sau mai puține, în funcție de copil.

”Dacă reușește să stea o săptămână la creșă/grădiniță/colectivitate este bine, el poate să vină în contact cu germenii încă din prima oră în care ajunge în clasă și durează 2-3 zile incubația virusului, apoi apare boala. Dacă rezistă o săptămână înseamnă că nu a luat din prima zi, ci a treia, a patra, probabil.

Ideal ar fi să îi ținem acasă la primele semne de boală, ei au nevoie de îngrijirile noastre, mult mai atente decât ale unei educatoare care are 15-16 copii, iar în perioada aceea sunt și foarte contagioși, în primele zile de boală, mai mult, se poate agrava boala dacă ei rămân expuși și la alți germeni în continuare. Așa că îi ținem acasă, până starea generală este bună și simptomele se reduc, apoi, cu aviz de la medic poate fi dus în colectivitate.

Ei vor continua să tușească, să le curgă nasul încă mult timp, dar este o tuse reziduală, care nu mai este contagioasă. Părinții în primul an de colectivitate se sperie: Am văzut, erau copii cu secreții.

Așa este, prima impresie este foarte anxiogenă, dar ei or să observe că nu au încotro, nu pot sta până dispare complet tusea, pentru că poate dura 3-4 săptămâni.

Sau, de la această problemă sunt părinți care spun că: Este răcit de 4 luni. În fapt, el a avut mai multe răceli, dar tusea aceea, reziduală, s-a transformat și a debutat cu un tip nou de tuse și o nouă viroză. Ei fac viroze repetate, una după alta, dar atâta timp cât copilul are stare bună, mănâncă, crește, se dezvoltă, cel mai probabil nu trebuie să ne facem griji majore”, a mai spus medicul pediatru. 

Virozele respiratorii, simptome și complicații. Țincu: Nu trebuie să facem nimic în mod deosebit. Se vindecă și dacă administrăm tratament și dacă nu. Nu tratăm febra cu antibiotice

Virozele respiratorii vin cu simptome precum rinoree, nas înfundat, tuse umedă și febră ușoară în cazul formelor mai grave. Medicul toxicolog Radu Țincu a vorbit la emisiunea Vorbește Lumea de la Pro TV despre ce cauzează virozele respiratorii.

”Sunt afecțiuni sezoniere care apar odată cu schimbarea vremii, scăderea temperaturilor și umiditatea favorizează transmiterea acestor virusuri, mai ales în colectivități. Este important să reținem că atunci când începe școala și virozele respiratorii sunt mai frecvente decât în perioada de vară. Citește mai departe AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel