Vitamina B, efecte asupra ficatului

Vitaminele B sunt vitamine solubile care se dizolvă în apă și joacă multe roluri vitale în metabolism. Corpul nu le poate stoca; ca atare, sistemul excretă excesul de vitamine B în urină. Ficatul este un organ multifuncțional de responsabil pentru fiecare funcție metabolică, precum și pentru unele funcții hormonale. 

 

Există opt tipuri de vitamine B, inclusiv tiamina, riboflavina, niacina, biotina, acidul pantotenic, folatul, B6 și B12. Majoritatea dintre ele ajută enzimele în metabolizarea glucidelor, grăsimilor și proteinelor, susțin sistemul imunitar, promovează creșterea și diferențierea sănătoasă a celulelor și previn bolile. Deoarece nu sunt păstrate în corpul tău - cu excepția B12 - trebuie să le obții în mod regulat din consumul unei game variate de alimente, notează Livestrong

Funcții hepatice

Ficatul sintetizează colesterolul, diferite tipuri de proteine și glucoza din proteine, glicerol și lactat. De asemenea, produce un lichid gălbui numit bilă care emulsionează grăsimile și le transportă în diferite părți ale corpului dvs. prin fluxul sanguin. Ficatu detoxifică și descompune medicamentele, care sunt procesate de rinichi și devin urină. Potrivit fostului profesor de nutriție, Gordon Wardlaw, din Universitatea de Stat din Ohio, ficatul stochează vitaminele A, D și B12, fier, cupru și glucoză și eliberează oricare dintre acești nutrienți dacă corpul tău scade.

Vitamina B - Interacțiuni cu ficatul

Ficatul păstrează suficientă vitamină B12 pentru a rezista unul sau doi ani, potrivit Institutului Linus Pauling. Prin urmare, o deficiență de vitamina B12 este neobișnuită în rândul persoanelor sănătoase.

Într-un studiu recent publicat în „Epidemiologie, biomarkeri și prevenire a cancerului", nivelurile scăzute ale folatului pot provoca leziuni ale ficatului și cancer hepatic, precum și creșterea riscului de cancer colorectal și boli cardiovasculare. În cadrul cercetării, pacienții care au o cantitate medie mare de folat în sângele lor au o reducere cu 14% a alaninei aminotransferazei (ALT), care este o enzimă care este eliberată în fluxul sanguin atunci când hepatita B este prezentă.

Toxicitate și deficiențe

Multe băuturi energetice, suplimente cu multivitamine și alimente fortificate conțin mai mult de 100 la sută din aportul zilnic recomandat de vitamine B. O doză mare de lungă durată a oricărei vitamine B poate provoca înroșirea pielii, greață și dureri de cap de la prea multă niacină.

Deficitul de vitamine B este mult mai frecvent și mai bine documentat decât toxicitatea. Simptome frecvente incluzând greață, dureri de cap, vărsături, erupții cutanate, oboseală și slăbiciune musculară. În cazuri extreme, cum ar fi deficiențele de folat și vitamina B12, riscurile includ bolile hepatice, bolile cardiovasculare, psihoza, anemia și defectele de naștere la femeile însărcinate. Conform Wardlaw, dacă îți lipsește oricare dintre aceste vitamine în alimentația ta, metabolismul tău poate încetini și provoca numeroase tulburări și boli, cum ar fi berberi din lipsa tiaminei și pelagra din lipsa niacinei.

profilaxie

Cea mai bună metodă de a vă menține sănătatea ficatului este să obțineți zilnic suficienți nutrienți, inclusiv vitamine solubile în grăsimi (A, D, E și K), carbohidrați, grăsimi sănătoase și proteine. Clinica Mayo vă recomandă să mâncați o gamă largă de alimente pe bază de plante, care conțin o sursă bogată de vitamine B, cu excepția vitaminei B12 și să evitați alimentele bogate în grăsimi. Evitați consumul excesiv de alcool și expunerea la substanțe chimice sau medicamente dăunătoare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel