Vitamina D: deficitul crește riscul de boli cronice

Florina Pop |
Data publicării:
Vitamina D
Vitamina D

Deficitul de vitamina D poate crește riscul de boli cronice, susține un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Finlanda de Est.

Vitamina D, boli cronice. Cercetători de la Universitatea din Finlanda de Est au analizat legătura dintre nivelul de vitamina D și apariția durerilor de cap la circa 2.600 de bărbați cu vârste cuprinse între 42 și 60 de ani în perioada 1984-1989. La 68% dintre aceștia, nivelul vitaminei D a fost sub 50 nmol/l, ceea ce este în general considerat pragul deficienței de vitamina D.

Vitamina D, boli cronice: cel puțin o durere de cap săptămânal

250 de participanți la studiu au raportat cel puțin o dată pe săptămână o durere de cap cronică, iar bărbații care au raportat durere cronică de cap au avut niveluri de vitamina D serice mai mici decât alții. Bărbații din studiu au fost împărțiti în patru grupuri pe baza nivelului de vitamina D, grupul cu nivelurile cele mai mici au avut un risc dublu de două ori dureri de cap cronice în comparație cu grupul cu cele mai mari niveluri.

"Durerea de cap cronică a fost mai frecvent raportată de bărbații care au fost examinați în afara lunilor de vară din iunie până în septembrie. Datorită radiațiilor UVB de la soare, nivelurile medii de vitamina D serice sunt mai mari în lunile de vară. Studiul se adaugă la acumularea de dovezi care leagă un aport redus de vitamina D la un risc crescut de boli cronice. Nivelurile scăzute de vitamina D au fost asociate cu riscul de dureri de cap, de asemenea, în unele studii anterioare, în special considerabil mai mici. În Finlanda și în alte țări aflate departe de Ecuator, radiația UVB de la soare este o sursă suficientă de vitamina D în lunile de vară, dar în afara sezonului estival, oamenii trebuie să se asigure că obțin suficientă vitamina D din alimente sau din suplimente de vitamina D", se arată într-un comunicat al Universității din Finlanda de Est.

Vitamina D, boli cronice: alt studiu despre vitamina D

Cercetătorii susțin că nu există încă dovezi științifice referitoare la beneficiile și posibilele efecte adverse ale utilizării pe termen lung în doze mai mari. Testul finlandez de vitamina D, FIND, aflat în curs de desfășurare la Universitatea din Finlanda de Est, va lămuri această chestiune deoarece studiul de cinci ani analizează efectele dozelor mari zilnice de vitamina D asupra factorilor de risc și asupra dezvoltării bolilor. Participanții la studiu iau un supliment de vitamina D de 40 sau 80 de micrograme pe zi. De asemenea, studiul investighează efectele suplimentării cu vitamina D asupra diferitelor afecțiuni ale durerii.

Studiul lor a fost publicat în Scientific Reports. Poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel