Vitamina D, utilă sau nu în bolile cardiovasculare? Ce spun ultimele studii

Angela Sabău |
Data publicării:
Vitamina D
Vitamina D

Vitamina D este benefică pentru o serie de afecțiuni, însă ultimele studii sugerează că nu și pentru bolile cardiovasclare. 

Multe cercetări anterioare au sugerat că ar exista o legătră între nivelurile scazute de vitamina D din sânge și un risc crescut de boli cardiovasculare, sugerând că suplimentele de vitamina D ar putea reduce acest risc.

Totuși, un nou studiu de la Universitatea Michigan State a constatat că administrarea de suplimente de vitamina D nu reduce acest risc. Studiul la scară largă, publicat în Jurnalul American Medical Association Cardiology, a constatat că suplimentele de vitamina D nu au scăzut incidența atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale sau a altor evenimente adverse majore cardiovasculare.

„Am crezut că ar arăta un beneficiu. Nu a arătat nici măcar un beneficiu mic. A fost surprinzător", a spus Mahmoud Barbarawi, un instructor clinice in MSU Colegiul de Medicina Umana si medic rezident sef la Hurley Medical Center din Flint, Michigan.  

Constatarea sa a fost consistentă, atât pentru bărbați, cât și pentru femei și pentru pacienții de vârste diferite.

Barbarawi a condus o echipa de cercetători și a analizat datele din 21 de studii clinice, incluzând mai mult de 83.000 de pacienți. Jumătate dintre pacienți au primit suplimente de vitamina D, iar la jumătate li s-au administrat placebo. Meta-analiza datelor nu a evidențiat nici o diferență în incidența evenimentelor cardiovasculare sau a tuturor cauzelor de deces între cele două grupuri.

Vitamina D, utilă înalte afecțiuni

Vitamina D este uneori cunoscută sub numele de vitamina soarelui, deoarece pielea umană produce vitamina D când este expusă la soare. Astfel, cei care trăiesc cel mai departe de ecuator tind să aibă niveluri mai scăzute de vitamina D în sângele lor.

Deși unele studii au găsit o legătură între nivelurile scăzute ale vitaminei și un risc crescut de evenimente adverse cardiovasculare, studiul lui Barbarawi sugerează că alți factori, cum ar fi activitatea fizică în aer liber și starea nutrițională, ar putea explica asocierea.
Barbarawi a remarcat, de asemenea, că, deși constatările sale nu au arătat niciun efect asupra sănătății inimii, unii pacienți, cum ar fi cei tratați pentru osteoporoză, încă ar putea beneficia de suplimente. Ca urmare, el sugerează că medicii și pacienții să se gândească de două înainte de a lua vitamina, pentru a minimiza riscul de atac de cord sau alte probleme cardiovasculare. "Nu recomandăm administrarea vitamina D pentru a reducerea acesti risc", a spus Barbarawi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel