Vrei să slăbești? Puțină mâncare și puține calorii, explicația nutriționistului

În cea mai recentă postare a sa, medicul nutriționist Mihaela Bilic detaliază care metodă ar fi mai eficientă pentru slăbit.
Mâncare, calorii, nutriționist. "Contează numărul de calorii din dietă? Cu siguranță, dar slăbitul e mai complicat de atât. Să zicem că iei decizia să consumi sub 1000cal/zi. Contează din ce provin ele? Oh, daaaa! Dacă provin din zahăr/fructoză, slăbitul va fi anevoios, dacă nu imposibil. Dacă provin din carbohidrați/amidon combinați cu grăsimi, din nou e puțin probabil să slăbim eficient. Dacă însă grăsimile alimentare nu sunt asociate cu făinoase și/sau zahăr, ce să vezi? Slăbești văzând cu ochii. Deci până la urmă o calorie nu e doar o calorie", scrie medicul nutriționist Mihaela Bilic pe Facebook.
Aceasta precizează că atunci când vrem să slăbim contează volumul de mâncare consumat. 1.000 de calorii pot fi 250 de grame de salam de Sibiu, notează nutriționista, sau 150 de grame de fistic sau migdale.
"Întrebarea este: ce e de preferat? Eu cred că nu e o soluție să-ți umpli stomacul cu alimente sărace în calorii, dar care au un volum foarte mare. Atunci când suntem obișnuiți să mâncăm mult cantitativ, culmea e că sațietatea va apărea când stomacul e plin, nu când e atins aportul optim de calorii. Cu alte cuvinte, cu cât mâncăm mai mult, cu atât apetitul va crește și vom fi tentați să consumăm volume mari de alimente. (...) Un stomac" antrenat" pe volum mare, va cere mereu tot mult", adaugă medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Mâncare, calorii, nutriționist. Recomandări
Atunci? Specialista în nutriție susține că soluția ar fi undeva la mijloc:
"Ideal e să reușești să slăbești făcând ordine mai întâi în ritmul meselor și cantitatea de mâncare de la fiecare masă. Deci contează mai mult să mănânci rar și puțin cantitativ - ceea ce înseamnă indirect și mai puține calorii. Important este să-ți redimensionezi stomacul, să-l obișnuiești să stea complet gol timp de 4-5 ore între mese, nu să ronțăi mereu mere și morcovi, doar pentru că sunt lipsite de calorii.
Când vrem să slăbim trebuie să luăm o pauză de la mâncare, indiferent câte calorii are. Și părerea mea e că merită să mănânci mai puțin din ce-ți place, decât să te umfli cu produse dietetice, fade și neapetisante. Or fi ele puține caloriile din buget când vine vorba de slăbit, dar să le "cheltuiești" pe mult și prost mi se pare o păcăleală. Pentru că la final, chiar și cu burta plină, nu vei fi satisfăcut. Și continuarea efortului, perseverența în cura de slăbire depind de această satisfacție. Puțin și bun, asta cred că e soluția".
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
-
-
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Cum să devii un "super-senior". Harvard dezvăluie secretul longevității: Nu au Alzheimer sau demență. Creier impecabil la 90 de ani
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Cum să scapi de durerile de spate cu câteva exerciții simple. Le poți face în pat
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.