Mihaela Bilic: Cică n-ar fi voie să pui într-un sandviș mezeluri și brânzeturi la un loc
Nutriționista Mihaela Bilic sfătuiește părinții să-și folosească bunul-simț și propriile instincte când vine vorba de meniul copiilor.
Mihaela Bilic, sandviș. "Pentru că alimentația copiilor continuă să țină capul de afiș în materie de știri, se vede treaba că subiectul e departe de a fi clarificat", astfel își începe postarea pe Facebook nutriționista Mihaela Bilic.
"Auzeam pe un post de radio național (din păcate, o doamnă așa-zisă nutriționist care făcea recomandări așa-zis savante despre ce și cum să mănâce copiii. Am aflat și eu cu stupoare că cică n-ar fi voie să pui într-un sandviș mezeluri și brânzeturi la un loc. Faptul că madam specialistă a desființat existența banalului sandviș cu șuncă și cașcaval pe care omenirea îl mănâncă de secole, e dincolo de orice comentariu", scrie Mihaela Bilic.
Aceasta subliniază că "mâncarea nu trebuie să fie perfectă, ci doar adaptată vârstei lui ca dimensiune a porției" și "în familiile cu copii ar fi minunat dacă ar exista mâncare gătită și dacă masa ar fi luată împreună măcar o dată în zi". Însă, în ce privește ce mănâncă puștii înafara casei, Mihaela Bilic subliniază că "important este ca în 80% din timp alegerile alimentare ale copilului să fie supravegheate și aprobate de voi, în restul de 20% din timp nu se poate întâmpla nimic atât de grav încât să perturbe echilibrul nutrițional al celui mic".
Alte idei din postarea medicului nutriționist:
* "Dragi părinți, încercați să vă folosiți bunul-simț și propriile instincte când vine vorba de meniul copiilor, nu căutați să le creați o dietă specială, indiferent cât de sănătoasă și ferită de rele vi se pare. Important e ca un copil să simtă apartenența la un grup, la o familie, și asta înseamnă să facă ce fac ceilalți, nu să fie diferit/izolat/tratat special".
* "Nu contează dacă copilul mănâncă din când în când "prostii" de genul chips-uri, croissant, biscuiți, batoane de ciocolată, adică tot felul de produse ambalate în pachețele atrăgătoare - ele sunt bogate în calorii, nicidecum otrăvitoare. Nu vă faceți iluzii crezând că migdalele neprăjite pe care le propuneți voi sunt o gustare mai potrivită, veți fi surprinși să constatați că îngrașă mai tare!"
* "Important este ca educația alimentară a unui copil să fie formată natural și sănătos în cadrul familiei, prin practicarea împreună a tuturor obiceiurilor corecte ce țin de mâncare, de la atmosfera și ritmul meselor, la dimensiunea porției și la diversitatea din farfurie. Diferența dintre alimentele de bază (care se consumă zilnic) și cele facultative (care se consumă rar, opțional, în cantitate mică) se face tot în copilărie și în familie. Depinde de voi, părinții, care este "normalitatea" în care copilul vostru crește. Și pentru că copiii sunt oglinda părinților, ajutați-l să oglindească o relație pozitivă și echilibrată cu mâncarea, fără interdicții și frici alimentare, fără cure de slăbire și alimente tabu. O normalitate în care banalul sandviș cu șuncă și cașcaval să poată exista. Indiferent ce spun nutriționiștii!".
-
-
Antidepresivele, efecte secundare22.10.2025, 20:11
-
Finanțarea spitalelor, modificată. Horațiu Moldovan (CNAS), precizări22.10.2025, 18:30
-
-
Cancerul, diagnosticat tardiv22.10.2025, 17:19
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Prediabetul poate intra în remisie chiar și fără pierdere în greutate, arată un nou studiu
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
