Zahăr. Cinci motive să-l scoți definitiv din dietă

Eliminarea zaharurilor adăugate și adoptarea unei diete bogate în alimente naturale ar putea produce schimbări benefice în organism.
Reducerea aportului de zahăr și consumul unei diete sănătoase pot aduce următoarele beneficii pentru sănătate:
Scăpați de kilogramele în plus
Potrivit unui studiu din 2019, publicat în jurnalul Clinicile medicale din America de Nord, renunțarea la zahăr, combinată cu o alimentație sănătoasă, ajută la scăderea în greutate.
O serie de modele alimentare, atât pe baza de macronutrienți, cât și pe bază de alimente, pot duce la pierderea în greutate. O strategie cheie de gestionare a greutății, care poate fi aplicată pe modele dietetice este reducerea densității energetice. Studiile clinice arată că reducerea densității energetice este eficientă pentru pierderea în greutate și pentru menținerea greutății.
Piele mai frumoasă și fără cancer
Potrivit unui studiu din 2014 în The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, eliminarea zahărului din dietă și adoptarea unei diete naturale, pot scădea riscul de cancer de piele și pot avea efecte vizibile asupra calității pielii.
Timp de zeci de ani, s-a crezut că multe afecțiuni dermatologice comune nu au nicio legătură cu dieta. Studiile din ultimii ani au descoperit că dieta poate influența calitatea pielii.
Autorii studiului s-au concentrat asupra condițiilor pentru care rolul dietei a fost un aspect ignorat al terapiei. În unele cazuri, intervențiile dietetice pot influența cursul bolilor de piele, ca în cazul acneei. În altele, schimbările dietetice pot servi ca un aspect al prevenției, cum ar fi cancerul de piele și îmbătrânirea pielii. În altele, boala dermatologică poate fi legată de boala sistemică, iar modificările dietetice pot afecta rezultatele sănătății, ca în psoriazis. În cele din urmă, medicamentele sistemice prescrise pentru boala dermatologică, cum ar fi steroizii, sunt cunoscute pentru creșterea riscul altor boli, iar modificările dietetice pot reduce acest risc.
Prevenirea schimbărilor de dispoziție
Un studiu din 2017 a legat dieta cu un conținut ridicat de zahăr cu schimbarea stărilor de dispoziție
Aportul de alimente dulci, băuturi și zaharuri adăugate a fost legat de simptomele depresive. De asemenea, un aport mai scăzut de zahăr a fost asociat cu o sănătate psihologică mai bună.
Reduce inflamația
Potrivit unui studiu din 2018, eliminarea zahărului din alimentație a redus inflamațiile în corp.
Reduce riscul de diabet de tip 2
Zahărul poate crește riscul de obezitate, ceea ce poate duce la diabet de tip 2, o arată studiile.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima