Zgomot în exces, risc crescut de boli cardiovasculare

Expunerea la zgomot poate fi dăunătoare
Expunerea la zgomot poate fi dăunătoare

Expunerea cronică la zgomot în exces crește riscul de-a face boli cardiovasculare. Noi descoperiri au relevat că zgomotul ambiental alimentează activitatea unei regiuni a creierului implicată în răspunsul la stres, răspuns care, la rândul său, duce la inflamarea vaselor de sânge, crescând astfel riscul apariției atacurilor de inimă și al accidentelor vasculare cerebrale.

 

Potrivit unui studiu ce urmează a fi la prezentat la Sesiunea științică a Asociației Americane de Cardiologie din Chicago, persoanele cu cele mai ridicate niveluri de expunere la zgomot - cum ar fi zgomotul de pe autostrăzi și din aeroporturi - au prezentat un risc crescut de a suferi de evenimente cardiovasculare, cum ar fi infarct miocardic sau accident vascular cerebral, indiferent de alți factori de risc cunoscuți că ridică riscul cardiovascular.

Rezultatele studiului oferă o perspectivă asupra mecanismelor biologice ale interacțiunii bine cunoscute, dar slab înțelese, între bolile cardiovasculare și expunerea cronică la zgomot, susțin oamenii de știință, conform Medicalxpress.com.

,,Cercetarea arată o asociere între zgomotul ambiental și bolile cardiovasculare, dar mecanismele fiziologice din spatele lor au rămas neclare. Credem că descoperirile noastre oferă o perspectivă importantă asupra biologiei din spatele acestui fenomen", a declarat dr. Azar Radfar, autorul studiului, cercetător la Spitalul General din Boston.

Cercetătorii au analizat asocierea dintre expunerea la zgomot și evenimentele cardiovasculare majore, cum ar fi atacurile de inimă și accidentele vasculare cerebrale, la 499 de persoane cu vârsta medie de 56 de ani, care au prezentat simultan imagistica PET și CT a creierului și a vaselor de sânge. Validarea diagnosticului a fost efectuată într-un subgrup de 281 de subiecți.

Toți participanții erau fără boală cardiovasculară și cancer la momentul inițial. Folosind aceste imagini, oamenii de știință au evaluat activitatea amigdalei, implicată în reglementarea stresului și a răspunsurilor emoționale. Pentru a vedea riscul cardiovascular, cercetătorii au examinat înregistrările medicale ale participanților în urma studiilor inițiale de imagistică. Dintre cei 499 de participanți, 40 au prezentat un eveniment cardiovascular (de exemplu, infarct miocardic sau accident vascular cerebral) în cei cinci ani care au urmat testelor inițiale.

Pentru a măsura expunerea la zgomot, cercetătorii au folosit adresele de la locuințele participanților și estimările nivelului de zgomot, furnizate de Departamentul de Transport al Aviației, precum și Harta de Zgomot a Autostrăzilor.

Persoanele cu cele mai mari niveluri de expunere la zgomot au prezentat un nivel mai ridicat de activitate a amigdalei și o inflamație mai puternică în arterele lor. În mod special, acești oameni au avut un risc de trei ori mai mare de de a suferi de un atac de cord sau de un accident vascular cerebral și alte evenimente cardiovasculare majore, comparativ cu oamenii care au avut un nivel mai scăzut de expunere la zgomot. Acest risc a rămas crescut după ce oamenii de știință au depistat și alți factori de risc cardiovascular și de mediu, inclusiv poluarea aerului, colesterolul ridicat, fumatul și diabetul.

Cercetătorii avertizează că este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina dacă reducerea expunerii la zgomot ar putea în mod semnificativ scădea riscul cardiovascular și numărul evenimentelor cardiovasculare pe scară largă.

Între timp, noua descoperire ar trebui să-i determine pe medicii clinicieni să ia în considerare expunerea cronică la niveluri ridicate de zgomot ambiant ca un factor de risc independent pentru boli cardiovasculare. De asemenea, și pacienții ar trebui să ia în considerare expunerea cronică la zgomot atunci când își evaluează riscul cardiovascular.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel