Zincul în controlarea tensiunii arteriale. Ce spune cel mai recent STUDIU

Adisa Codruț |
Data publicării:
Tensiune arterială fluctuantă
Tensiune arterială fluctuantă

Investigând rolul zincului în funcțiile cerebrale la animale, cercetătorii au descoperit că acesta ar juca un rol în controlul tensiunii arteriale.

Când sportul și dieta nu sunt suficiente pentru a menține tensiunea arterială în limite acceptabile, medicii prescriu pastile. Unele dintre acestea încearcă fie să reducă debitul cardiac, fie să reducă rezistența periferică în sistemul arterial al corpului. Însă, un mecanism pentru reducerea rezistenței la fluxul sanguin este relaxarea mușchilor care înconjoară arterele și arteriolele, permițând sângelui să curgă mai liber. Cercetătorii susțin că zincul poate juca și un rol important în menținerea tonusului vascular.

”Zincul este un ion metalic important în biologie și, având în vedere că calciul și potasiul sunt renumite pentru controlul fluxului sanguin și a presiunii, este surprinzător faptul că rolul zincului nu are a fost apreciat anterior. (...) În esență, zincul are efectul opus calciului asupra fluxului sanguin și a presiunii”, afirmă Dr. Scott Ayton, autor principal al studiului.

Descoperirea ar putea explica câteva lucruri pe care experții le știu deja despre zinc: asocierea deficiența de zinc cu hipertensiunea arterială la modelele animale, apoi gena responsabilă de menținerea nivelului de zinc în celule este legată de hipertensiune și alte boli cardiovasculare.

La om nu există, deocamdată, dovezi ale unei legături între aportul alimentar de zinc și hipertensiune. Cercetătorii au mai sesizat că vasele de sânge ale inimii și creierului ar avea o sensibilitate mai mare la zinc decât vasele de sânge din alte părți ale corpului, potrivit medicalnewstoday.

Studiul științific, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel