Ziua internațională a sărutului. Gestul care produce explozii în creier

Ziua Internațională a Sărutului, sărbătorită în fiecare an pe 6 iulie, este momentul perfect pentru a sărbători acest gest simplu, dar puternic.

De la sărutul franțuzesc și cel formal, pe obraz, la sărutul de bun venit și cel de la revedere - acest gest nu ține cont de vârstă și nu trebuie să aibă legătură cu romantismul.

 

Activează hormonul iubirii

În momentul în care te săruți, în creier are loc o reacție chimică, prin care  se produce o explozie de oxitocină, hormonul cunoscut și sub denumirea de  „hormon al iubirii”, deoarece stârnește sentimente de afecțiune și de atașament.

Potrivit unui studiu din 2013, oxitocina este hormonul care determină bărbații să se atașeze de un partener și să rămână monogami.

Femeile se confruntă cu o explozie de oxitocină în timpul nașterii și alăptării, întărind astfel legătura mamă-copil.

Vorbind despre hrănire, mulți cred că sărutul provine din practica hrănirii prin sărut. La fel ca păsările care și hrănesc puii cu viermi, direct din cioc, mamele obișnuiau - și unele încă o fac - să-și hrănească copiii mâncarea mestecată.

 

 

Săruturile romantice

 

Dacă simți că plutești atunci când ești cu gândul la persoana iubită, află că acesta este efectul dopaminei. 

Dopamina este eliberată atunci când faci ceva care îți aduce bucurie, cum ar fi sărutarea persoanei de care ești atras, potrivit Harvard Health.

Acesta și alți „hormoni ai fericirii”, cum ar fi oxitocina și serotonina, produc senzația de euforie. De asemenea, au și efect benefic în înlăturarea anxietății și a stresului. Cu cât obțineți o cantitate mai mare de astfel de hormoni, cu atât mai mult organismul îî va cere. Pentru unii, acest lucru poate fi mai evident la începutul unei relații - când este cunoscut faptul că partenerii se sărută mai mult. 

 

Cheia relațiilor fericite

Într-un studiu din 2013, cuplurile aflate în relații de lungă durată, care se sărutau frecvent, au raportat un grad de satisfacție față de relație și de partener, mai ridicat decât cei care nu făceau acest gest atât de des. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel