Ziua internațională a sărutului. Gestul care produce explozii în creier
Ziua Internațională a Sărutului, sărbătorită în fiecare an pe 6 iulie, este momentul perfect pentru a sărbători acest gest simplu, dar puternic.
De la sărutul franțuzesc și cel formal, pe obraz, la sărutul de bun venit și cel de la revedere - acest gest nu ține cont de vârstă și nu trebuie să aibă legătură cu romantismul.
Activează hormonul iubirii
În momentul în care te săruți, în creier are loc o reacție chimică, prin care se produce o explozie de oxitocină, hormonul cunoscut și sub denumirea de „hormon al iubirii”, deoarece stârnește sentimente de afecțiune și de atașament.
Potrivit unui studiu din 2013, oxitocina este hormonul care determină bărbații să se atașeze de un partener și să rămână monogami.
Femeile se confruntă cu o explozie de oxitocină în timpul nașterii și alăptării, întărind astfel legătura mamă-copil.
Vorbind despre hrănire, mulți cred că sărutul provine din practica hrănirii prin sărut. La fel ca păsările care și hrănesc puii cu viermi, direct din cioc, mamele obișnuiau - și unele încă o fac - să-și hrănească copiii mâncarea mestecată.
Săruturile romantice
Dacă simți că plutești atunci când ești cu gândul la persoana iubită, află că acesta este efectul dopaminei.
Dopamina este eliberată atunci când faci ceva care îți aduce bucurie, cum ar fi sărutarea persoanei de care ești atras, potrivit Harvard Health.
Acesta și alți „hormoni ai fericirii”, cum ar fi oxitocina și serotonina, produc senzația de euforie. De asemenea, au și efect benefic în înlăturarea anxietății și a stresului. Cu cât obțineți o cantitate mai mare de astfel de hormoni, cu atât mai mult organismul îî va cere. Pentru unii, acest lucru poate fi mai evident la începutul unei relații - când este cunoscut faptul că partenerii se sărută mai mult.
Cheia relațiilor fericite
Într-un studiu din 2013, cuplurile aflate în relații de lungă durată, care se sărutau frecvent, au raportat un grad de satisfacție față de relație și de partener, mai ridicat decât cei care nu făceau acest gest atât de des.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
