Organismul femeilor, spre deosebire de cel al bărbaților, are nevoie de cantități mai mari din anumiți nutrienți. Anumite alimente sunt mai bune pentru problemele prin care trec femeile - cum ar fi oasele fragile - osteoporoză, sarcină și cancerul de sân, asta ca să numim doar câteva. Aceste „super alimente” sunt bogate în substanțe nutritive care vă vor ajuta să vă protejați corpul și să îl mențineți în stare bună, chiar și pe măsură ce îmbătrâniți. Iată câteva dintre acestea:
1) Sparanghel
E un aliment bogat în vitamina K, necesară pentru creșterea și sănătatea oasele. Dintr-un mănunchi cu 6-7 fire de sparanghel obții o treime din cantitatea zilnică necesară de vitamina K, și-n plus acesta conține și folat, care ajută la prevenirea defectelor congenitale precum spina bifida.
2) Fasole și mazăre
Conțin proteine de origine vegetală, fără grăsimea care vine la pachet cu carnea, și sunt bogate în fibre. Scad tensiunea arterială, glicemia și ritmul cardiac - toate acele lucruri care pot duce la boli de inimă.
3) Grapefruit
Flavonoidele pe care acesta le conține ajută la scăderea riscului de accidente vasculare cerebrale la femei și, de asemenea, vă pot ajuta inima. Conține mai puțin zahăr decât portocala, scade glicemia, așa că e bun și la dietă. Atenție, însă, grepfruitul poate afecta modul în care acționează anumite medicamente și dacă aveți vreun tratament pentru o boală cronică e bine să vă întrebați medicul dacă puteți consuma în siguranță acest fruct.
4) Fructe de pădure
Și aceste fructe conțin flavonoide și antioxidanți, care pot proteja celulele sănătoase de daunele provocate de radicalii liberi. Fructele de pădure, în mod special, sunt hrană ideală pentru creier. Toate conțin vitamina C, necesară organismului nu doar sistemul imunitar, și ci pentru a produce colagen, care ne menține pielea fermă și netedă.
5) Iaurt
Femeile au nevoie de mai mult calciu pe măsură ce înaintează în vârstă, mai ales după vârsta de 50 de ani. Dar cel din suplimente nu va avea niciodată efectul benefic al celui pe care organismul îl absoarbe din alimente. În 250 de ml de iaurt ai mai mult de o treime din cantitatea zilnică recomandată de calciu, iar dacă acesta a fost îmbogățit cu vitamina D, corpul va absorbi și va fixa mai bine mineralul în oase.
6) Sardine
Acest tip de pește este bogat în acizi grași sănătoși omega-3, vitamina D și calciu. Grăsimile omega-3 din sardine sunt bune pentru femeile însărcinate și, după naștere, în pot îmbunătăți calitatea laptelui matern.
7) Semințele de in
Semințele de in sunt bogate în fibre și lignani, care sunt compuși vegetali care acționează ca estrogenul. Acestea vă pot ajuta să reduceți riscul pentru unele tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân. Uleiul de semințe de in este bogat în omega-3, așa că poate fi folosit în salate. El însă nu are beneficiile anticancerigene ale semințelor din in.
8) Cartofii dulci
Conțin cupru, fibre, vitamina B6, potasiu, fier, sunt bogați în beta-caroten, o sursă excelentă de vitamina A. În timpul sarcinii și alăptării, sut buni pentru ca plămânii bebelușului să crească sănătoși și puternici.
9) Spanacul
Folatul din conținutul său, pe lângă avantajele sale prenatale, scade riscul de demență, boli de inimă și cancer de colon la femei. Luteina din conținutul său - un antioxidant extrem de puternic - protejează retina, îmbunătățește sănătatea generală a ochilor și ... reduce ridurile!
10) Ficatul de vită
Este o sursă excelentă de folat și acid folic, depășind de departe cantitățile care se găsesc în vegetale precum spanacul și mazăre.
11) Carnea de vită
Carnea roșie de vită conține fier, iar după ce încep menstruația, fetele și femeile au nevoie de mai mult fier! Carnea de vită onține și zinc și vitamina B. Totuși, atenție câtă consumați! Carne roșie în exces poate duce la apariția fibromului uterin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.