12 cele mai bune surse de proteine vegetale. Cu ce înlocuiești carnea
Alimentele pe bază de plante pot fi surse excelente de proteine și alți nutrienți, adesea cu mai puține calorii decât produsele de origine animală. Deci iată cu ce poți înlocui carnea în...
Unele produse vegetale, cum ar fi boabele de soia și quinoa, sunt proteine complete, ceea ce înseamnă că ele conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali de care oamenii au nevoie și pe care organismul uman nu îi produce. Altora le lipsesc unii dintre acești aminoacizi, așa că este important să mănânci o dietă variată, dacă vrei să înlocuiești carnea.
Următoarele alimente sănătoase, pe bază de plante, au un conținut ridicat de proteine per porție:
1. Tofu, tempeh și edamame
Produsele din soia precum tofu, tempeh și edamame sunt printre cele mai bogate surse de proteine într-o dietă vegană. Conținutul de proteine variază în funcție de modul în care este preparată soia:
- tofu ferm (caș de soia) conține aproximativ 10 g de proteine la ½ cană
- Fasolea edamame (soia imatură) conține 8,5 g de proteine la ½ cană
- tempeh conține aproximativ 15 g de proteine la ½ cană.
Aceste produse din soia conțin, de asemenea, niveluri bune de calciu și fier, ceea ce le face înlocuitori sănătoși pentru produsele lactate.
2. Linte
Lintea roșie sau verde conține o mulțime de proteine, fibre și nutrienți cheie, inclusiv fier și potasiu. Lintea gătită conține 8,84 g de proteine la ½ cană.
3. Năut
Năutul fiert este bogat în proteine, conținând aproximativ 7,25 g per ½ cană. Poate fi consumat cald sau rece și este foarte versatil, cu o mulțime de rețete disponibile online. Din el se face celebrul hummus.
4. Arahide
Alunele sunt bogate în proteine, sunt pline de grăsimi sănătoase și pot îmbunătăți sănătatea inimii. Conțin aproximativ 20,5 g de proteine la ½ cană. Untul de arahide este, de asemenea, bogat în proteine, cu 3,6 g per lingură.
5. Migdale
Sâmburii de migdale oferă 16,5 g de proteine la ½ cană. De asemenea, oferă o cantitate bună de vitamina E, care este excelentă pentru piele și ochi.
6. Spirulina
Spirulina este alge albastre sau verzi care conțin aproximativ 8 g de proteine la 2 linguri. De asemenea, este bogată în nutrienți, cum ar fi fier, vitaminele B - deși nu vitamina B-12 - și mangan.
7. Quinoa
Quinoa este o cereală cu un conținut ridicat de proteine și este o proteină completă. Quinoa gătită conține 8 g de proteine pe cană. Această cereală este, de asemenea, bogată în alți nutrienți, inclusiv magneziu, fier, fibre și mangan.
8. Semințe de chia
Semințele de chia sunt surse complete de proteine care pot fi folosite pentru a face smoothie-uri, iaurturi și budinci. Semințele sunt alimente cu conținut scăzut de calorii, bogate în fibre și acizi grași Omega-3 sănătoși pentru inima. Semințele de chia sunt o sursă completă de proteine care conțin 2 g de proteine per lingură.
9. Semințe de cânepă
La fel ca semințele de chia, semințele de cânepă sunt o proteină completă. Semințele de cânepă oferă 5 g de proteine per lingură. Ele pot fi folosite într-un mod similar cu semințele de chia.
10. Fasole cu orez
Separat, orezul și fasolea sunt surse de proteine incomplete. Mâncate împreună, această masă clasică poate oferi 7 g de proteine per cană.
11. Cartofi
Un cartof copt mare oferă 8 g de proteine per porție. Cartofii sunt, de asemenea, bogați în alți nutrienți, cum ar fi potasiu și vitamina C. Adăugați 2 linguri de hummus la cartofi pentru o gustare aromată, care este mai sănătoasă decât cartofii acoperiți cu unt și crește conținutul de proteine. Două linguri de hummus conțin aproximativ 3 g de proteine.
12. Legume bogate în proteine
Multe legume și legume cu frunze verzi, de culoare închisă, conțin proteine. Consumate singure, aceste alimente nu sunt suficiente pentru a satisface necesarul zilnic de proteine, dar câteva gustări cu legume pot crește aportul de proteine, în special atunci când sunt combinate cu alte alimente bogate în proteine:
- o singură tulpină medie de broccoli conține aproximativ 4 g de proteine
- varza albă oferă 2 g de proteine per cană
- 5 ciuperci medii oferă 3 g de proteine.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
EXCLUSIV Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Orezul brun conține mai mult arsenic decât cel alb! De ce specialiștii spun să NU renunți la el?
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
EXCLUSIV Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
