27 de alimente care-ți aduc IOD în organism
Care sunt cele 27 de alimente care conțin iod. Ce sunt hipotiroidismul ;și hipertiroidismul și ce simptome au.
27 de alimente care-ți aduc IOD în organism. Iodura de potasiu a stârnit o adevărată isterie, iar românii au dat năvală în farmacii, fără să știe cum se iau, când de iau sau ce face, de fapt, acest medicament.
Ei bine, comprimatele cu iod pot fi luate numai în cazuri de accidente nucleare, însă atenție, nu le luați pe cont propriu.
Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare sau accidente ale reactoarelor nucleare pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în tiroidă.
În cazul accidentelor reactoarelor nucleare, poate să existe o emisie de iod radioactiv. În caz de contaminare, iodul radioactiv este preluat de către tiroidă. Asimilarea de iod radioactiv în tiroidă este împiedicată de aportul de iod non-radioactiv (de exemplu, sub formă de iodură de potasiu), înainte sau în timpul contaminării.
Cum acționează și ce BOLI dezvolți dacă o iei preventiv
"S-a discutat foarte mult în ultime vreme despre iodura de potasiu și asta pentru că este un agent terapeutic care este în general utilizat pentru a se proteza tiroida în eventualitatea nefericită a unui accident nuclear.
Acest lucru se întâmplă deoarece, dacă tiroida este expusă la iod radioactiv, există riscul ca în timp să dezvolte cancer tiroidian și nu toate persoanele sunt expuse acestui risc la fel. Riscul la această expunere este dependent de vârstă. Copii, femeile gravide, femeile care alăptează fiind la cel mai mare risc.
Da, iodura de potasiu este utilă în această prevenție doar în condițiile în care suntem siguri, în primul rând că a avut loc acest accident nuclear și în al doilea rând, dacă suntem convinși că izotopul radioactiv la care se face expunerea este iodul!
Iodura de potasiu nu protejează în condițiile expunerii la alți agenți radioactivi. Acesta este un aspect al problemei.
Cel de-al doilea aspect este acela că, într-adevăr, această medicație nu trebuie administrată pe termen lung, nu este lipsită de reacții adverse și această administrare trebuie făcută doar în condițiile în care suntem convinși că există anunțuri oficiale făcute de autorități că într-adevăr există expunere la iodul radioactiv", a declarat medicul endocrinolog Cătălina Poiană, în direct la Antena 1, în emisiunea "Neatza cu Răzvan și Dani".
Ce boli dezvolți dacă iei iod preventiv sau când nu trebuie - VEZI AICI
Ce este hipotiroidismul și ce simptome are
Un studiu de acum câțiva ani arăta că românii consumă zilnic o cantitate de 2-3 ori mai mare de sare decât cea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a atras atenția că din ce în ce mai multă lume mănâncă tot mai sărat și chiar dacă aportul zilnic recomandat este de 5 g, majoritatea oamenilor consumă de două ori mai mult.
Atunci Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor solicită eliminarea restricţiei legale de comercializare a sării neiodate în magazine, deoarece administrarea sării iodate în alimentaţie trebuie realizată numai în baza unei reţete prescrise de către medicul endocrinolog.
Iodul este un oligoelement prezent în cantităţi infime în corpul uman, adică 15-20 miligrame, dintre care 70-80% se găsesc la nivelul glandei tiroide.
Cea mai importantă tulburare ce apare în organism atunci când avem prea puţin iod este hipotiroidismul, care se manifestă prin:
- oboseală extremă
- încetinirea proceselor mentale
- depresie uşoară
- creştere în greutate
- apariţia aşa-numitei guşe
- scăderea temperaturii corpului şi senzaţia de frig
Care sunt alimentele care conțin iod
O persoana adultă trebuie să consume zilnic în jur de 150 mcg (n.r. micrograme) de iod, necesarul crescând până la 250-300 mcg la femeile însărcinate şi la cele care alăptează.
Iodul conţine aşa-numiţii co-factori, mai exact, substanţe organice care ajută la asimilarea sa şi la îndeplinirea rolului său în procesele imunitare, hormonale, nervoase şi nu numai.
Alimentele care conțin iod:
- laptele proaspăt
- iaurtul natural
- ceapa
- usturoiul verde
- fasolea boabe
- fasolea verde
- ouăle fierte
- sarea naturală
- tonul
- fructele de mare: creveții, algele marine, scoicile
- codul
- bibanul
- cartofii copţi
- bananele
- căpşunile
- prunele, în special prunele uscate
- merişorul
- afinele
- spanacul
- varza
- morcovul
- prazul
- roșiile
- perele
- strugurii
Alimentele verzi şi cele proaspete nu conţin iod în cantităţi foarte mari.
Iodul luat din alimente, beneficii și excese. Bilic: Este esențial pentru sănătate
Mihaela Bilic, medicul nutriționist, atrage atenția cu privire la importanța pe care o are iodul stabil, pe care îl putem găsi într-o serie de alimente, în contextul în care tot mai multă lume a luat cu asalt farmaciile pentru achiziționarea iodurii de potasiu, necesar în cazul unui accident nuclear.
Într-o postare făcută pe Facebook, Mihaela Bilic a explicat la ce riscuri se expun cei care aleg să își administreze aceste medicamente, ce sunt recomandate în anumite condiții.
”Ne protejează iodul de radiații?
În caz de accident nuclear este recomandat să luăm din farmacii iodură de potasiu sub formă de comprimate. Care sunt efectele iodului și ce riscuri există? Un atac nuclear înseamnă radiații. În aer se eliberează molecule de iod radioactiv care pot intra în corp fie pe cale respiratorie, fie prin ingestia unor lichide și alimente contaminate. Glanda tiroida, situată la nivelul gâtului, este capabilă să stocheze iod fără limite. Dacă această glandă endocrină fixează iodul radioactiv, crește riscul de cancer de tiroidă. Ca să protejăm tiroida de iradiere se recomandă să luăm iod stabil, disponibil sub formă de comprimate de iodură de potasiu.
Pe cât de periculos e iodul radioactiv, pe atât de important este iodul stabil - Citește mai departe AICI
Hipertiroidismul: simptome și tratament
Hipertiroidismul este o disfuncție a glandei tiroide și intră în categoria afecțiunilor endocrine. Această patologie se caracterizează printr-o secreție excesivă a hormonilor tiroidieni care va determina tulburări grave în întreg organismul.
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
-
Deficiența de B12: Cum alegi forma potrivită pentru creier și metabolism13.12.2025, 16:56
-
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID13.12.2025, 15:27
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă
Condimentul care face varza murată să reziste mai mult. Trucul care păstrează aroma autentică până la primăvară
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Cum să gătești cartofii corect pentru a nu crește colesterolul: greșeala pe care multă lume o face
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
