27 de alimente care-ți aduc IOD în organism

Care sunt cele 27 de alimente care conțin iod. Ce sunt hipotiroidismul ;și hipertiroidismul și ce simptome au.
27 de alimente care-ți aduc IOD în organism. Iodura de potasiu a stârnit o adevărată isterie, iar românii au dat năvală în farmacii, fără să știe cum se iau, când de iau sau ce face, de fapt, acest medicament.
Ei bine, comprimatele cu iod pot fi luate numai în cazuri de accidente nucleare, însă atenție, nu le luați pe cont propriu.
Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare sau accidente ale reactoarelor nucleare pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în tiroidă.
În cazul accidentelor reactoarelor nucleare, poate să existe o emisie de iod radioactiv. În caz de contaminare, iodul radioactiv este preluat de către tiroidă. Asimilarea de iod radioactiv în tiroidă este împiedicată de aportul de iod non-radioactiv (de exemplu, sub formă de iodură de potasiu), înainte sau în timpul contaminării.
Cum acționează și ce BOLI dezvolți dacă o iei preventiv
"S-a discutat foarte mult în ultime vreme despre iodura de potasiu și asta pentru că este un agent terapeutic care este în general utilizat pentru a se proteza tiroida în eventualitatea nefericită a unui accident nuclear.
Acest lucru se întâmplă deoarece, dacă tiroida este expusă la iod radioactiv, există riscul ca în timp să dezvolte cancer tiroidian și nu toate persoanele sunt expuse acestui risc la fel. Riscul la această expunere este dependent de vârstă. Copii, femeile gravide, femeile care alăptează fiind la cel mai mare risc.
Da, iodura de potasiu este utilă în această prevenție doar în condițiile în care suntem siguri, în primul rând că a avut loc acest accident nuclear și în al doilea rând, dacă suntem convinși că izotopul radioactiv la care se face expunerea este iodul!
Iodura de potasiu nu protejează în condițiile expunerii la alți agenți radioactivi. Acesta este un aspect al problemei.
Cel de-al doilea aspect este acela că, într-adevăr, această medicație nu trebuie administrată pe termen lung, nu este lipsită de reacții adverse și această administrare trebuie făcută doar în condițiile în care suntem convinși că există anunțuri oficiale făcute de autorități că într-adevăr există expunere la iodul radioactiv", a declarat medicul endocrinolog Cătălina Poiană, în direct la Antena 1, în emisiunea "Neatza cu Răzvan și Dani".
Ce boli dezvolți dacă iei iod preventiv sau când nu trebuie - VEZI AICI
Ce este hipotiroidismul și ce simptome are
Un studiu de acum câțiva ani arăta că românii consumă zilnic o cantitate de 2-3 ori mai mare de sare decât cea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a atras atenția că din ce în ce mai multă lume mănâncă tot mai sărat și chiar dacă aportul zilnic recomandat este de 5 g, majoritatea oamenilor consumă de două ori mai mult.
Atunci Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor solicită eliminarea restricţiei legale de comercializare a sării neiodate în magazine, deoarece administrarea sării iodate în alimentaţie trebuie realizată numai în baza unei reţete prescrise de către medicul endocrinolog.
Iodul este un oligoelement prezent în cantităţi infime în corpul uman, adică 15-20 miligrame, dintre care 70-80% se găsesc la nivelul glandei tiroide.
Cea mai importantă tulburare ce apare în organism atunci când avem prea puţin iod este hipotiroidismul, care se manifestă prin:
- oboseală extremă
- încetinirea proceselor mentale
- depresie uşoară
- creştere în greutate
- apariţia aşa-numitei guşe
- scăderea temperaturii corpului şi senzaţia de frig
Care sunt alimentele care conțin iod
O persoana adultă trebuie să consume zilnic în jur de 150 mcg (n.r. micrograme) de iod, necesarul crescând până la 250-300 mcg la femeile însărcinate şi la cele care alăptează.
Iodul conţine aşa-numiţii co-factori, mai exact, substanţe organice care ajută la asimilarea sa şi la îndeplinirea rolului său în procesele imunitare, hormonale, nervoase şi nu numai.
Alimentele care conțin iod:
- laptele proaspăt
- iaurtul natural
- ceapa
- usturoiul verde
- fasolea boabe
- fasolea verde
- ouăle fierte
- sarea naturală
- tonul
- fructele de mare: creveții, algele marine, scoicile
- codul
- bibanul
- cartofii copţi
- bananele
- căpşunile
- prunele, în special prunele uscate
- merişorul
- afinele
- spanacul
- varza
- morcovul
- prazul
- roșiile
- perele
- strugurii
Alimentele verzi şi cele proaspete nu conţin iod în cantităţi foarte mari.
Iodul luat din alimente, beneficii și excese. Bilic: Este esențial pentru sănătate
Mihaela Bilic, medicul nutriționist, atrage atenția cu privire la importanța pe care o are iodul stabil, pe care îl putem găsi într-o serie de alimente, în contextul în care tot mai multă lume a luat cu asalt farmaciile pentru achiziționarea iodurii de potasiu, necesar în cazul unui accident nuclear.
Într-o postare făcută pe Facebook, Mihaela Bilic a explicat la ce riscuri se expun cei care aleg să își administreze aceste medicamente, ce sunt recomandate în anumite condiții.
”Ne protejează iodul de radiații?
În caz de accident nuclear este recomandat să luăm din farmacii iodură de potasiu sub formă de comprimate. Care sunt efectele iodului și ce riscuri există? Un atac nuclear înseamnă radiații. În aer se eliberează molecule de iod radioactiv care pot intra în corp fie pe cale respiratorie, fie prin ingestia unor lichide și alimente contaminate. Glanda tiroida, situată la nivelul gâtului, este capabilă să stocheze iod fără limite. Dacă această glandă endocrină fixează iodul radioactiv, crește riscul de cancer de tiroidă. Ca să protejăm tiroida de iradiere se recomandă să luăm iod stabil, disponibil sub formă de comprimate de iodură de potasiu.
Pe cât de periculos e iodul radioactiv, pe atât de important este iodul stabil - Citește mai departe AICI
Hipertiroidismul: simptome și tratament
Hipertiroidismul este o disfuncție a glandei tiroide și intră în categoria afecțiunilor endocrine. Această patologie se caracterizează printr-o secreție excesivă a hormonilor tiroidieni care va determina tulburări grave în întreg organismul.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
De ce să mănânci leurdă cu friptura de miel. Ingredientul care stimulează secreția gastrică și nu crește colesterolul
Cu ce să mănânci carnea de miel ca să nu îți crească colesterolul.
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Le poți face în 10 minute. E desertul iernii
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Un desert rapid pentru weekendurile de iarnă. Trebuie să-l încerci.
Nu mai arunca bananele înnegrite. 4 lucruri simple și rapide pe care le poți face. Nu te așteptai la asta
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Adevărul despre oțetul din murături. Elena Merișoreanu: Nu face bine la stomac. Adăugați asta în loc de oțet, ies delicioși
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.