6 legume care înlătură oboseala. Bogate în antioxidați, ajută sănătatea ficatului și a intestinului

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
6 legume care inlatura oboseala. FOTO: Freepik @weyo
6 legume care inlatura oboseala. FOTO: Freepik @weyo

Legumele rădăcinoase sunt o sursă importantă de minerale și vitamine, dar și de carbohidrați, elemente care ne iau oboseala ”cu mâna”.

Rădăcinoasele sunt o sursă extraordinară de micronutrienți, vitamine și minerale, mai mult decât atât acestea sunt disponibile cu ușurință și în sezonul rece, iar prețul accesibil ne dă posibilitatea să le avem la îndemână.

De asemenea, printre proprietățile acestora, ca urmare a aportului de fibre, rădăcinoasele sunt considerate potrivite pentru combaterea oboselii, având un conținut ridicat de carbohidrați, necesari pentru a ne energiza.

Modul în care pot fi consumate variază, în funcție de gusturi și pot fi folosite cu succes încă din primul an de viață, unele fiind potrivite pentru etapa de diversificare alimentară a bebelușilor.

Vezi și: Trezitul foarte de dimineață, 4 schimbări ale obiceiurilor alimentare. De ce este bine să fii matinal

Dr. Ruxandra Pleșea a explicat care sunt cele mai potrivite legume cu acțiune pe toate planurile, subliniind și ce contraindicații sau precauții în consum au unele dintre acestea.

”Morcovul este foarte sănătos, și crud. În special doamnele care se confruntă cu exces de estrogen ar trebuie să mănânce câte un morcov în fiecare zi, pentru că el poate să elimine la nivelul colonului acest estrogen în exces

Dacă este să construiesc o farfurie sănătoasă o să fac fundamentul sănătății în orice bucătărie, care înseamnă un triunghi cu rădăcinoase.

Avem morcov, păstârnac, rădăcină de pătrunjel. Sunt și bogate în carbohidrați lenți și atunci le putem folosi sub formă de garnitură.

Seara, dacă facem o friptură, în loc să mâncăm cu pâine sau orez, mai ales dacă suntem în dieta de slăbire, o să punem la cuptor aceste legume tăiate, poate adăugăm și un cartof dulce, broccoli, și ne-am făcut o masă extrem de echilibrată”, a declarat nutriționistul Ruxandra Pleșea, la Neatza cu Răzvan și Dani, de la Antena 1.

Vezi și: Stopul cardiac brusc, mai periculos în cazul femeilor. Își neglijează sănătatea. Multe femei nu recunosc acest lucru

O farfurie echilibrată este formată din proteine, fibre și carbohidrați. Potrivit nutriționistului, cele trei rădăcinoase sunt o sursă importantă de fibre, dar și de carbohidrați lenți.

Deși cunoaștem aceste legume în special de la gătitul supelor sau al ciorbelor, ori consumate crude, unele dintre aceste leguminoase se pot găti și într-un alt mod, la fel de sănătos.

În ceea ce privește păstârnacul, acesta poate fi folosit în diversificarea alimentației bebelușilor pentru că nu provoacă alergii, fiind un aliment sigur.

”Păstârnacul nu dă alergii și poate fi administrat de la vârste foarte mici pentru copilași. Aceste rădăcinoase asigură un tranzit intestinal excepțional, iar morcovul poate fi folosit atât în sindromul diareic, cât și în constipație, are puterea de a cicatriza, a îmbunătăți tranzitul.

O altă rădăcinoasă extrem de importantă este și țelina, care ne scapă și de paraziți. Este considerată o plantă medicinală, pentru că are și proprietăți afrodisiace.

Se poate consuma de câteva ori pe săptămână, trebuie să beneficiem de câteva ori pe săptămână de proprietăție sale: ameliorează sănătatea colecistului, îmbunătățind drenajul, sănătatea ficatului. Trebuie să amintim de sfeclă, extraordinar de bogată în betaină, care ajută la un metabolism normal, iar sănătatea ficatului va avea foarte  mult de beneficiat de pe urma sfeclei.

Se considera a fi și citostatică, da, într-o mică măsură putem să spunem și așa, însă nu o folosim ca tratament în bolile oncologice, pentru că ea va contraveni cu tratamentul practic, fiind foarte bogată în antioxidanți.

Sucul de sfeclă se consumă oricând, dar nu în timpul tratamentelor oncologice. Este o legumă ușor de digerat și o introduc în 2-3 ori pe săptămână atunci când am steatoză hepatică sau când am transaminaze crescute la pacienții mei sau cisteină crescută.

Este o sursă de B-uri extraordinară. Iar de dragul variației, sfecla trebuie să își găsească un loc, măcar o dată pe săptămână, iarna, în farfuria noastră”, mai spune Pleșea.

Vezi și: Vaccinul împotriva HPV, compensare totală sau parțială. Attila, pe urmele Australiei: De doi ani nu a mai avut niciun caz nou de cancer de col

Hreanul și ridichile, consum cu precauție

O altă legumă pe care o folosim mai mult în sezonul rece este hreanul, o plantă medicinală. Nutrițționistul afirmă că hreanul se introduce mai greu în alimentație în cazul persoanelor cu patologii ale stomacului, pentru că ”poate să fie iritant pentru un tract digestiv mai puțin echilibrat”, însă proprietățile pe care le are, ”antibiotice, antifungice și chiar antivirale sunt clar dovedite. Infecțiile respiratorii, acum în sezon, vor beneficia dacă adăugăm și 5 grame, o linguriță de hrean, peste mâncarea noastră. Merge bine cu fasolea bătută, alături de sfeclă”, a mai spus nutriționistul.

O altă legumă, chiar dacă nu este de sezon, ridichea roșie, este o ”plantă răcoritoare, apare spre primăvară, în mod natural, dar ne putem bucura de ea și acum, în salate. De neocolit este și ridichea neagră, care este un antitusiv extraordinar, cu efect pe termen mai lung, și poate fi folosită de cei care nu suferă de patologii gastointestinale”, a mai spus nutriționistul.

Vezi și: Xerostomia, gura uscată, cauze și tratament. Cum vă poate ajuta guma de mestecat sau un cub de gheață

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel