9 motive pentru care să bei ceai de mușețel. Reglează glicemia, menține sănătatea inimii și a oaselor

Monika Baciu |
Data publicării:
ceaiul de musetel - FOTO: Freepik@Pixeness
ceaiul de musetel - FOTO: Freepik@Pixeness

Acest ceai reduce inflamația, menține sănătatea oaselor și reglează glicemia. Este considerată băutura de aur a diabeticilor

Ceaiul, una dintre cele mai vechi și iubite băuturi din lume, nu este doar o alegere plăcută pentru momentele de relaxare, ci și o sursă de beneficii remarcabile pentru sănătate. De la ceaiurile aromate și revigorante la infuziile din plante cu proprietăți terapeutice, această băutură reconfortantă oferă o gamă variată de arome și efecte pozitive asupra organismului.

Ceaiul de mușețel, o infuzie liniștitoare derivată din familia de plante Asteraceae, a fost un remediu apreciat de-a lungul vremii. Cunoscut pentru esența sa florală delicată și o multitudine de beneficii pentru sănătate, această infuzie calmantă oferă o repriză liniștitoare de la stresul cotidian.

Ceaiul de mușețel, beneficii nutriționale

Potrivit Bazei de Date Nutrițională Națională a USDA, ceaiul de mușețel conține cantități neglijabile de multe vitamine și minerale, inclusiv potasiu, magneziu, calciu, sodiu, tiamină, riboflavină și vitamina A. Alți nutrienți includ folat, fier și zinc. O cană (237 ml) de ceai de mușețel preparat oferă doar 2 kcal de energie și 0,47 g de carbohidrați.

Ceaiul de mușețel, impact asupra somnului

Ceaiul de mușețel, o infuzie din plante fără cofeină, a fost evidențiat pentru potențialul său de a îmbunătăți calitatea somnului. În special benefic pentru persoanele care se confruntă cu apnee în somn și somn agitat, o cană caldă de ceai de mușețel înainte de culcare ar putea fi biletul către o noapte odihnitoare, așa cum sugerează cercetările publicate în The Journal of Clinical Pharmacology.

Proprietățile de promovare a somnului ale mușețelului sunt adesea atribuite profilului său chimic bogat, având peste 120 de elemente identificate, inclusiv antioxidantul apigenin. Apigeninul este cunoscut pentru capacitatea sa de a se lega de anumite receptori din creier, stimulând somnolența și reducând insomniile.

Studiile sugerează că persoanele care consumau 270 mg de extract de mușețel de două ori pe zi timp de 28 de zile au avut cu o treime mai puține treziri nocturne și au adormit cu 15 minute mai repede decât non-consumatorii.

Ceaiul de mușețel reduce inflamația

Ceaiul de mușețel ar putea fi un remediu blând pentru iritațiile stomacale, de la balonare ușoară la simptome mai severe ale sindromului intestinului iritabil (IBS). Proprietățile sale antispasmodice și antiinflamatorii pot fi foarte eficiente în calmarea crampelor stomacale și intestinale.

Un studiu din 2009 a elucidat că mușețelul acționează printr-un mecanism similar medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, oferind o cale naturală de a combate inflamația.

Ceaiul de mușețel, impact asupra glicemiei

Ceaiul de mușețel a arătat promisiuni în ajutarea managementului diabetului, conform cercetărilor publicate în Journal of Agricultural and Food Chemistry. Se sugerează că mușețelul poate îmbunătăți profilele glicemice și lipidice, reducând în același timp nivelurile de stres oxidativ la persoanele cu diabet zaharat, ceea ce poate diminua riscul complicațiilor legate de diabet.

Un studiu realizat pe persoane diabetice a relevat că cei care au consumat ceai de mușețel zilnic cu mesele timp de opt săptămâni au avut niveluri medii de zahăr din sânge semnificativ mai scăzute comparativ cu cei care au consumat apă.

Ceaiul de mușețel - FOTO: Freepik@Mikki Orso

Ceaiul de mușețel menține sănătatea inimii

Cercetările de la Universitatea Tufts din Boston sugerează că ceaiul de mușețel ar putea contribui la sănătatea inimii prin scăderea tensiunii arteriale și a nivelurilor de colesterol LDL (colesterol rău). Studiile suplimentare indică, de asemenea, potențialul său de a reduce apariția diverselor probleme cardiovasculare.

Atributele sănătoase pentru inimă ale ceaiului de mușețel sunt adesea atribuite bogăției sale în flavonoide, o clasă de antioxidanți studiată pentru capacitatea de a reduce tensiunea arterială și nivelurile de colesterol. Așadar, savurarea ceaiului de mușețel ar putea fi benefică pentru inima ta.

Ceaiul de mușețel întărește sistemul imunitar

Compușii fenolici care pot fi prezenți în ceaiul de mușețel pot ajuta la întărirea sistemului imunitar și la combaterea infecțiilor. Alți compuși pot, de asemenea, să lupte împotriva răcelii, gripei și problemelor sinusale, oferind în cele din urmă ușurare de congestie.

Ceaiul de mușețel ameliorează stresul

Natura caldă și reconfortantă a acestei infuzii poate ajuta la creșterea nivelurilor de serotonină și melatonină în organism, hormoni cunoscuți pentru efectul lor de reducere a stresului și îngrijorării.

Unele cercetări au găsit ceaiul de mușețel ca fiind un ajutor promițător în reducerea simptomelor moderate până la severe ale tulburării de anxietate generalizată (GAD). Incorporarea ceaiului de mușețel în rutina zilnică ar putea promova o minte mai calmă prin reducerea stresului și anxietății.

Ceaiul de mușețel, proprietăți antioxidante

Fiind bogat în proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, ceaiul de mușețel își extinde beneficiile dincolo de o băutură reconfortantă, devenind un ajutor topic pentru îngrijirea pielii. Aplicarea produselor pe bază de ceai de mușețel poate alina iritațiile și poate aborda condiții ale pielii precum eczema.

Utilizarea sa poate promova, de asemenea, vindecarea și reduce apariția petelor și ridurilor, grație capacității sale de a combate stresul oxidativ. Cercetările sugerează că produsele topice infuzate cu mușețel pot ajuta la tratarea acneei și la calmarea pielii sensibile.

Ceaiul de mușețel, benefic pentru sănătatea oaselor

Extractul de mușețel a fost studiat pentru potențialul său rol în combaterea pierderii de os, o preocupare care crește odată cu înaintarea în vârstă. Un studiu a indicat eficiența mușețelului în prevenirea osteoporozei la șoareci care urmează un tratament cu steroizi. Puterea antioxidantă a flavonoidelor din mușețel este creditată pentru acest efect protector, deoarece acestea ajută la reducerea stresului oxidativ, un contributor cunoscut la osteoporoză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel