Accident vascular cerebral, problema din vasele de sânge care agravează afectarea

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Accident vascular cerebral
Accident vascular cerebral

În cazul unor pacienți, la zile chiar și luni după producerea unui accident vascular cerebral starea se înrăutățește. Cercetătorii au găsit o explicație pentru acest fenomen

Un accident vascular cerebral pare să creeze o situație „lipicioasă" în vasele de sânge ale creierului care poate agrava starea pacientului la zile și chiar luni după eveniment, au constatat oamenii de știință.

Cercetătorii de la Colegiul Medical din Georgia și Universitatea din Oxford au descoperit că, după un accident vascular cerebral, exosomii – un soi de valizele biologice de dimensiuni nano, care transportă sortiment de marfă care schimbă celulele, precum proteinele și grăsimile - călătoring în sânge, se activează și se lipesc, și încep să se acumuleze pe căptușeala vaselor de sânge.

O situație „lipicioasă” care devine catastrofală

Într-un soi de depunere catasatrofală, trombocitele, celule minuscule care permit sângelui nostru să se coaguleze după o leziune, încep să adere la exosomii acum deveniți „lipicioși", provocând o acumulare care poate forma eficient un alt cheag, obstrucționând în continuare fluxul de sânge din creier și provoacând suplimentar distrugere, arată studiul publicat în revista Scientific Reports.

Exosomii care călătoresc, de obicei, nu sunt așa de lipicioși, ci sunt la fel ca valizele noastre reale, au o suprafață experioară mată și un soi de etichetă care arată destinația dinală, spune dr. Zsolt Bagi, biolog vascular în Departamentul de Fiziologie MCG. El și Dr Daniel C. Anthony, profesor de neuropatologie experimentală / farmacologie la Departamentul de Farmacologie de la Universitatea din Oxford, sunt autori co-corespondenți ai noului studiu.

Dar, când aceste etichete externe de destinație devin inexplicabil lipicioase în urma unui accident vascular cerebral, nu numai că exosomii nu ajung la destinație, ci pot agrava rezultatul unui AVC, notează el.

Într-un soi de furtună perfectă, oamenii de știință au arătat că atât în modelele de accident vascular cerebral, cât și în vasele de sânge umane, că exosomii care trec prin sânge apoi ridică RGD, secvența de peptide unică și normal lipicioasă, arginina-glicină-aspartat, care este cheia pentru acumularea care poate provoca leziuni cerebrale suplimentare.

De obicei, exosomii poartă o cantitate neglijabilă de RGD, o proteină importantă în menținerea matricei extracelulare, care ajută celulele să se conecteze și să formeze țesutul. În urma unui accident vascular cerebral, însă, celulele și matricea extracelulară sunt deteriorate, iar RGD-ul lipicios este eliberat în mod eficient.

În mod normal, trombocitele nu sunt expuse la RGD, care ar trebui să fie mai ales sechestrat în matricea extracelulară, astfel încât acestea devin activate și lipicioase. „Există întotdeauna o problemă când trombocitele devin activate", spune Bagi.

Al doilea factor lipicios

Un alt compus care contribuie la această situație „lipiscioasă" este un receptor numit αvβ3, care este important pentru creșterea noului vas sanguin și relația dintre celulele endoteliale care aliniază vasele de sânge și matricea extracelulară care le susține. Avβ3 se găsește, de asemenea, pe căptușeala vaselor de sânge și se leagă în mod natural de RGD-ul lipicios ca parte a rolului său în matricea extracelulară. Există deja dovezi că în atacul de cord, de exemplu, atunci când mucoasa vaselor de sânge este activată de inflamație, acești receptori αvβ3 devin site-uri cheie pentru celulele care se acumulează în interiorul vasului de sânge.

Noul studiu despre accident vascular cerebral arată că RGD care poartă exosomi vizează și acești receptori. De fapt, când oamenii de știință au administrat anticorpi împotriva αvβ3, aderența la căptușeala vaselor de sânge a fost blocată. În schimb, atunci când au expus un vas de sânge uman la factorul de necroză tumorală, care crește inflamația, aderența a crescut.

Un element esențial al noii lucrări este faptul că secvențele RGD sunt un contribuitor esențial la daunele secundare provocate de accident vascular cerebral, spune Bagi.

„Nu putem preveni accidentul vascular cerebral inițial, dar ceea ce încercăm să facem este să prevenim deteriorarea ulterioară", spune el, ceea ce face ca înlăturarea sau mascarea acestui efect lipicios să fie o strategie bună de viitor. Exosomii sintetici administrați imediat după un accident vascular cerebral care concurează pentru aceleași site-uri de legare sau care ajută la internalizarea etichetelor lipicioase anormale, pot fi într-o zi opțiuni de tratament, spune Bagi.

În mod normal, puține trombocite se leagă de endoteliu, iar când o fac, în general nu este un semn bun. Cercetătorii de la Oxford au arătat o legătură plachetară crescută, de exemplu, în microvasculatura șoarecilor cu malarie cerebrală, o complicație severă a infecției care poate duce la comă. Însă modul în care încep să se acumuleze trombocitele pe pereții vaselor de sânge interioare nu era cunoscut.

Posibile soluții

Studiile efectuate la MCG și Oxford au pornit de fapt de la sângele pacienților cu accident vascular cerebral, unde oamenii de știință au descoperit această conversie lipicioasă a exosomilor și preluarea lor de RGD-ul liber, precum și concluziile din modelele de AVC. Laboratorul lui Anthony dezvoltă exosomi sintetici, iar oamenii de știință au folosit unul dintre aceștia, care era atât lipicios și conținea un agent de contrast, încât să poată urmări mai ușor mișcarea exosomului.

„Am putut vedea că se leagă și că, odată ce se leagă, prind trombocitele", spune Bagi. Ei au urmărit chiar exosomii cu RGD pe suprafața lor, cum atrag trombocite din sânge, apoi se lipesc de căptușeala vaselor de sânge.

Când au pus exosomi de la un model animal de accident vascular cerebral într-un vas de sânge dintr-un creier sănătos, trombocitele au început să se acumuleze și acolo.

Explorările viitoare vor urmări să vadă dacă acest proces contribuie, de asemenea, la accidentul cerebral inițial în fața unor afecțiuni producătoare de inflamație, cum ar fi hipertensiunea arterială sau colesterolul ridicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel