Accidentul vascular cerebral: cauze și semnificația AVC. Când este indicată tromboliza. Elena Petre: Crește riscul de leziuni cerebrale permanente cu dizabilități

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
accidentul vascular cerebral. FOTO: Freepik
accidentul vascular cerebral. FOTO: Freepik

Care sunt simptomele accidentului vascular cerebral, ce înseamnă AVC și în ce condiții este indicată tromboliza intravenoasă.

Accidentul vascular cerebral este o boală ce presupune înfundarea unui vas de sânge (AVC ischemic) sau ruperea vaselor (AVC hemoragic).

Aceste procese patologice determină privarea de oxigen și substanțe nutritive a celulelor nervoase care conduc la moartea acestora, motiv pentru care acccidentul vascular cerebral este considerat o urgență medicală și trebuie tratată în consecință.

Conform OMS, accidentul vascular este principala cauză de dizabilitate și a doua cauză de mortalitate, iar potrivit estimărilor, anual, în România, un număr de 55.000 de persoane suferă de accident vascular ischemic (ocluzia, astuparea unui vas de tip arterial la nivelul cerebral) și 7.500 de persoane un AVC hemoragic (prin crearea unei breșe la nivelul sistemului vascular și este însoțit de de inundarea cu sânge a țesutului cerebral).

Accidentul vascular cerebral, factori de risc

Printre factorii de risc pentru apariția accidentului vascular cerebral se numără hipertensiunea arterială și diabetul, însă un nou studiu arată că riscul poate să scadă odată cu vârsta, notează Science Daily.

Pe lângă aceștia, pacienții care au avut accidente vasculare s-au confruntat și cu afecțiuni ale inimii, precum fibrilația arterială sau hipertrofia ventriculară stângă, dar și fumatul.

Accidentul vascular cerebral, simptome

Potrivit medicului neurolog Iulia Petre, simptomatologia diferă în funcție de zona cerebrală afectată și poate determina disfuncții neurologice variate.

”Societatea de Neurologie vine în ajutorul pacienților cu acronimul AVC pentru recunoașterea simptomelor principale ale accidentelor vasculare.

A de asimetria facială care se poate observa când rugăm pacientul să zâmbească

V de la vorbire incoerentă sau pronunțarea incorectă a cuvintelor 

C de la căderea unui membru și anume instalarea unui deficit motor sau scădere de forță musculară la nivelul mâinii sau picioarelor.

Când observăm aceste semne este foarte important ca pacientul să apeleze serviciul de urgență 112, să se prezinte de urgență la spital, să nu aștepte remiterea simptomatologiei”, a declarat dr. Elena Petre, medic neurolog, la Digi 24.

Accidentul vascular cerebral, diagnostic

Având în vedere că accidentul vascular cerebral poate lăsa sechele pe termen lung, este extrem de important să se acționeze foarte repede.

Diagnosticul de AVC se pune în urma unei tomografii computerizare, iar medicii trebuie să investigheze și alte cauze care pot duce la simptomele AVC, cum ar fi o tumoare cerebrală sau o reacție de medicamente.

Astfel, testele includ:

- un examen fizic

- teste de sânge

- investigații imagistice (CT și/sau RMN)

- ultrasunete la nivelul carotidei

- angiogramă cerebrală

- ecocardiogramă, notează Mayo Clinic.

Tromboliza, ce este și când se indică

În ceea ce privește tratamentul accidentului vascular cerebral, în cazul în care pacientul îndeplinește anumite condiții, neurologul poate recomanda tromboliza intravenoasă, o procedură ce ajută la dizolvarea cheagului care blochează vasul de sânge.

”Tromboliza este tratamentul de elecție al accidentelor vasculare cerebrale ischemice aflate în fereastra terapeutică, adică se poate administra în primele 4 ore și jumătate de la debutul simptomatologiei.

Ea constă într-o perfuzie continuă cu o substanță fibrinolitică care durează timp de o oră și se calculează în funcție de greutatea pacientului, și are rolul de a liza cheagul de sânge care a înfundat vasul respectiv și a restabili fluxul cerebral”, a mai spus neurologul, subliniind că există câteva condiții în care pacientul cu simptome de AVC poate apela la tratament.

Astfel, în primul rând pacientul trebuie să se afle în fereastra de timp precizată anterior, de 4 ore și jumătate, trebuie să fi efectuat un CT pentru eliminarea suspiciunii de tumoare cerebrală, dar și să nu aibă patologii care l-ar predispune la sângerări, cum ar fi ciroză, varice esofagiene, tumori cerebrale cu malformații vasculare cerebrale, dar nici să nu fi avut administrat tratament cu anticoagulante în ultimele 48 de ore.

”Timpul înseamnă creier, asta înseamnă că trebuie să se prezinte de urgență la spital când observă simptomele AVC pentru că timpul de așteptare mare duce la riscuri de instalare a unor leziuni cerebrale permanente cu dizabilități pe termen lung”, a ținut să precizeze neurologul cu privire la importanța prezentării de urgență la spital.

Vezi și: Manevra Heimlich: cum se face. Ciuhodaru: Creierul începe să se degradeze la 1 minut. La 3 minute leziuni ireversibile, la 5 moarte cerebrală, la 15 moarte                               

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel